Shoe Obsession

Σκύψε χριστιανή μου

Το Μουσείο του FIT (Fashion Institute of Technology) στη Νέα Υόρκη ρίχνει το βλέμμα «χαμηλά». Η έκθεση Shoe Obsession που φιλοξενείται αυτή την περίοδο στους χώρους του ακολουθεί «κατά πόδας» τα βήματα της μόδας και τις τάσεις της αγοράς μέσα στις τελευταίες δεκαετίες [Κεντρική φωτό.: Tom Ford. Άνοιξη 2012. Από τη συλλογή του σχεδιαστή]

n

Chanel 2009, από τη συλλογή της Lynn Ban

Επικεντρώνεται στα παπούτσια που μετατράπηκαν εκτός από «αντικείμενα πόθου» σε «αντικείμενα τέχνης», εμπλουτίστηκαν με παράξενα υλικά, χρώματα, υφάσματα και σχέδια και κατάφεραν να κλέψουν από τις τσάντες την παντοδυναμία ως το απόλυτο γυναικείο αξεσουάρ.

n

Στα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα του κόσμου, οι «βιτρίνες» επεκτείνονται , οι χώροι μεγαλώνουν, προετοιμάζονται για επικείμενο «πόλεμο», καθώς στρατιές ανερχόμενων δημιουργών πολλαπλασιάζονται συνεχώς. Όσο για τους καταξιωμένους σχεδιαστές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πλέον κορυφαίοι «εικαστικοί» καλλιτέχνες καθώς οι δημιουργίες τους έχουν ξεφύγει από τα «στενά» πλαίσια του κομψού και αισθητικού και εντάσσονται πια στη σφαίρα της φαντασίας.

n

150 περίπου δείγματα σύγχρονης υποδηματικής τέχνης παρουσιάζει η έκθεση, όλα μοναδικά που ξεχωρίζουν για την πολυτέλεια και την εκκεντρικότητα τους, στοιχεία που καθιέρωσαν το παπούτσι στην παγκόσμια βιομηχανία της μόδας.

n

Christian Louboutin. «Η μπαλαρίνα-φετίχ», 2007, από τη συλλογή του σχεδιαστή


n

Manolo Blahnik. Ψιλοτάκουνα pumps «Sedarby» 2003, από τη συλλογή του σχεδιαστή


n

Nicholas Kirkwood. Φθινόπωρο 2011. Από τη συλλογή του σχεδιαστή


n

Alexandre Birman. Resort 2013


n

Charlotte Olympia. Pumps «Φίλα με Delores», 2012, από την ιδιωτική συλλογή του σχεδιαστή Yliana Yepez

Από τους εμβληματικούς πλέον Manolo Blahnik και Christian Louboutin, στον νεαρό Nicholas Kirkwood που «έντυσε» με τους ασυνήθιστους συνδυασμούς υλικών του πανύψηλα πόδια στις πασαρέλες μεγάλων οίκων και τον επίσης ανερχόμενο βραζιλιάνο Alexandre Birman, με τα «εξωτικά» του δέρματα και τα βαμμένα στο χέρι μοτίβα του, από την Charlotte Olympia Dellal που εμπνέεται από τη δεκαετία του ’40 στην Alessandra Lanvin που δημιούργησε τον οίκο της μόλις πριν τρία χρόνια.

n

Givenchy. Haute Couture by Riccardo Tisci, άνοιξη 2012. Από τη συλλογή του ομώνυμου Οίκου


n

Gucci. Άνοιξη 2010 από τη συλλογή της βαρόνης Monica von Neumann

Εκτός από τους «μεμονωμένους» δημιουργούς, οι «βιτρίνες» του Μουσείου παρουσιάζουν επίσης και κάποια από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα μεγάλων Οίκων μόδας όπως των Givenchy, Gucci, Chanel, Hermes, Alexander McQueen, Nina Ricci κ.α.

n

AzzedineAlaia 2011, από τη συλλογή της Lynn Ban


n

Prada. Άνοιξη 2012, από τη συλλογή της Lynn Ban


n

Noritaka Tatehana. Παπούτσια «Lady Pointe» (σχεδιασμένα για την Lady Gaga), 2012


n

Giuseppe Zanotti 2012, από τη συλλογή της Lynn Ban


n

Andreia Chaves. «Αόρατα παπούτσια», 2011

Τα περισσότερα από αυτά ανήκουν στις εκπληκτικές ιδιωτικές συλλογές «φανατικών» με τα παπούτσια διάσημων γυναικών όπως της σχεδιάστριας κοσμημάτων Lynn Ban η οποία διαθέτει 20 μοναδικά ζευγάρια ψηλοτάκουνα του Azzedine Alaia και 3 ζευγάρια Prada από την κολεξιόν 2012 της βαρόνης Monica Von Neumann η οποία έχει στη συλλογή της δημιουργίες των Gucci και Hermes, ενώ η αγάπη της για τις γόβες αποτυπώθηκε και στο ντοκιμαντέρ «God Save my Shoes», του 2011, της Daphne Guiness, της γυναίκας ίνδαλμα του στυλ και της θηλυκότητας στο χώρο της μόδας, κ.α.

n

GianlucaTamburini. «Τα Δηλητηριώδη σανδάλια», 2012, από πολύτιμους λίθους και αλουμίνιο. Παραχώρηση Conspiracy by GianlucaTamburini


n

Salvatore Ferragamo. Glam collection, φθινόπωρο 2006. Από τη συλλογή του Μουσείου Ferragamo


n

Masaya Kushino. «Lung-ta» shoes, 2008, από λευκό δέρμα, ανθρώπινα μαλλιά, δαντέλα και λακαριστό γιαπωνέζικο ξύλο κυπαρισσιού. Από τη συλλογή του σχεδιαστή

Η έκθεση «συνοψίζεται» και σε ένα πολυτελές φωτογραφικό άλμπουμ, που τυπώθηκε για λογαριασμό του FIT από τον εκδοτικό οίκο Yale University Press και περιέχει περισσότερες από 150 χαρακτηριστικές έγχρωμες φωτογραφίες μοναδικών παπουτσιών του 21ου αιώνα. Οι πωλήσεις από τα βιβλία θα ενισχύσουν το FIT.  Διάρκεια έως τις 13 Απριλίου.

n

Pierre Hardy. Φθινόπωρο 2010


n

Roger Vivier. Σχέδιο του Bruno Frisoni, pumps «Βλεφαρίδα», φθινόπωρο 2012-13


n

Alexander McQueen. Άνοιξη 2010, από τη συλλογή της Daphne Guinness


n

Iris van Herpen. «United Nude», 2010, από τη συλλογή του FIT


n 

Aperlaï (Alessandra Lanvin). Φθινόπωρο 2011


n

Nicholas Kirkwood. «Keith Haring», φθινόπωρο 2012, από τη συλλογή της Lynn Ban


n

Christian Louboutin. Pumps «Pigalle», φθινόπωρο 2012