Fashion Week Athens

Η Ελληνική  Εβδομάδα Μόδας σταθμεύει και πάλι στο «Τεχνόπολις», με χορηγό επικοινωνίας την  ATHENS VOICE

Το χαρακτηριστικό της Ελληνικής Εβδομάδας Μόδας για το καλοκαίρι 2010 είναι τα πολλά νέα ονόματα σχεδιαστών που θα αναδείξει, καθώς και μια σειρά παράλληλων εκθέσεων και εκδηλώσεων. Κάποιοι από τους νέους σχεδιαστές έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση στην αμέσως προηγούμενη διοργάνωση  (Delight, Dimitri Zafiriou, Dimitris Petrou) και κάποιοι την κάνουν τώρα, όπως η Lito Barre (βασική μέχρι πρόσφατα σχεδιάστρια της Loukia), η Samantha Sotos (πρόσφατη συμμετοχή στην Εβδομάδα Μόδας της Αυστραλίας) και η Vassilia (καλλιτεχνικά, πολυμορφικά κοσμήματα και αξεσουάρ). Η κατάσταση δεν είναι ξένη προς την παγκόσμια εικόνα της μόδας. Μετά από το χτύπημα της οικονομικής κρίσης οι νέοι δείχνουν να έχουν ταχύτερα αντανακλαστικά απέναντι στους κανόνες του αναμορφωμένου παιχνιδιού: περικοπή της υπερβολής, εφαρμόσιμες ιδέες, με μια λέξη: ευελιξία. Ο ίδιος ο Christian Lacroix, που πρόσφατα οδηγήθηκε στη χρεοκοπία, δήλωσε: «Το γαλλικό στιλ έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Επιζεί μόνο ως τεχνητός μοντερνισμός». Όσον αφορά την ελληνική περίπτωση, η απάντηση είναι τελικά συνδυαστική και τη δίνει ο διοργανωτής του θεσμού Αντώνης Κιούκας: «Η αλήθεια είναι ότι από όλα τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Σχεδιαστών συμμετέχουν οι πιο ενεργοί. Λυπάμαι πολύ που οι υπόλοιποι, σημαντικά ονόματα της μόδας, δεν παίρνουν μέρος, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουν έτοιμες τις συλλογές τους για την επόμενη σεζόν. Την ίδια στιγμή, ο Σύλλογος δεν κάνει πια καμία προσπάθεια να προωθήσει την εγχώρια μόδα. Οι επιχειρήσεις είναι μικρές και μένουν στενά κλεισμένες στο ατελιέ τους – δεν φτάνουν στις βιτρίνες. Λίγοι έχουν επιχειρηματική λογική, δηλαδή τη βασική λογική της μόδας».

Η έκπληξη 

Την τελευταία μέρα, Κυριακή 25/10, 23 νέοι καλλιτέχνες θα δείξουν την πρώτη τους δουλειά σε ένα ομαδικό show με τίτλο “Next Generation”, διεκδικώντας δύο σημαντικά ισότιμα βραβεία: 1) συμμετοχή στον παγκόσμιο διαγωνισμό της IAF (Διεθνής Ομοσπονδία Ένδυσης) τον προσεχή Νοέμβριο στην Ινδία και 2) εκπαιδευτική επίσκεψη μιας εβδομάδας στα σχεδιαστήρια του Zara στην Ισπανία, προσφορά του MTV. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους σχεδιαστές Δημήτρη Ντάσιο και MI-RO, τον πρόεδρο της IAF Βασίλη Μασέλο, τη δημοσιογράφο μόδας Ellis Kiss.

Το καλλιτεχνικό μέρος 

Billy The Artist: Ο άνθρωπος που αναλαμβάνει τη γιορτή της λήξης προσκαλεσμένος της Swatch (για την οποία πρόσφατα σχεδίασε δύο ρολόγια πραγματικά έργα τέχνης). Στις 25/10 στις 23.00, στην αίθουσα Δ12, ο Νεοϋορκέζος εικαστικός θα ζωγραφίζει έναν καμβά 4 Χ 8 μέτρα με τη συνοδεία live dj set. Στη συνέχεια τα φώτα θα πέσουν σε δέκα κορίτσια. Τα άσπρα t-shirts τους θα γίνουν ο επόμενος καμβάς του καλλιτέχνη, ενώ όποιος από τους παρευρισκόμενους φοράει λευκό μπλουζάκι θα δει και το δικό του να μετατρέπεται σε ζωγραφιά.

«Επώνυμα»: Η φετινή έκθεση σε επιμέλεια της ενδυματόλογου Ιωάννας Παπαντωνίου είναι ένα προοίμιο αυτής που θα ανοίξει τον Μάρτιο του 2010 στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς) με τίτλο «Ενδύεσθαι. Για ένα Μουσείο Πολιτισμού του Ενδύματος». Βασίζεται στην ενδυματολογική συλλογή του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Β. Παπαντωνίου» και καλύπτει την εξέλιξη της μόδας στην Ευρώπη από το 18ο έως τον 21ο αιώνα, μέσα από μια συλλογή γεμάτη αριστουργήματα σχεδιαστών παγκόσμιας εμβέλειας, όπως Fortuny, Lanvin, Dior, αλλά και Ελλήνων με διεθνή ακτινοβολία (Jean Dessès, Τσεκλένης, Κοκοσαλάκη κ.ά.). Σκοπός της έκθεσης είναι να τονιστεί η ανάγκη δημιουργίας ενός Μουσείου Πολιτισμού του Ενδύματος. Εγκαίνια στις 22/10 στις 19.30. 

Τα πάρτι

Έχουν προγραμματιστεί δύο: Το πρώτο στο Bios στις 23/10, 23.30, αμέσως μετά την επίδειξη του Άγγελου Μπράτη στον ίδιο χώρο, και στις 24/10, 22,00, στους «Φούρνους» του «Τεχνόπολις» μετά από την επίδειξη της Κατερίνας Αλεξανδράκη. 

Night boutique

17.00-23.00 στο χώρο του «Τεχνόπολις» θα λειτουργήσει βραδινή μπουτίκ με ρούχα και αξεσουάρ σχεδιαστών σε πολύ χαμηλές τιμές. 

2 σχεδιάστριες - 1 ρούχο

SAMANTHA SOTOS: H παρθενική συλλογή της Ελληνοαυστραλέζας σχεδιάστριας έχει τίτλο εργασίας “Footprints in the pacific’’. Δηλαδή: πολυτελή υφάσματα σε απλές, καθαρές γραμμές και μικρά, θηλυκά φορέματα για όλες τις ώρες. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice