Υλικά για το τέλειο κόσμημα: Χαρτί, αλουμινόχαρτο, ασήμι, σπασμένο τζάμι και πολλή φαντασία

Η Stefania Si μας μαθαίνει την τέχνη της «μεταμόρφωσης»

Ήταν Σαββατόβραδο και είχα βγει με την κολλητή μου στο Μετς. Κάπου μεταξύ πρώτου και δεύτερου ποτού παρατήρησα ότι φορούσε μια καρφίτσα, σκέτο έργο τέχνης. Σχεδόν αμέσως τη ρώτησα από τι υλικό είναι ακριβώς και από πού την είχε αγοράσει. Βγάζει κινητό και μου δείχνει τη σελίδα στης Stefania Si.

Εκεί, βλέπω την καρφίτσα και διαβάζω στις πληροφορίες πως είναι από τη σειρά «Cast of bonds», ενώ αυτό που μου κάνει ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση είναι τα υλικά της και ο τρόπος που η Stefania Si έχει παντρέψει το ασήμι, τις σκόνες αγιογραφίας, το τσιμέντο, την άμμο, τη ρητίνη, τα φύλλα ορείχαλκου και τον γύψο!

Cast of bonds

Μάλιστα, όσοι από εσάς βρέθηκαν στο Μουσείο Μπενάκη στο πλαίσιο της Athens Jewelry Week 2017 τον περασμένο Μάιο είδαν όχι μόνο αυτή, αλλά και άλλες δημιουργίες της, ενώ αν σας βγάλει ο δρόμος σας τον Οκτώβριο και στη Βαρκελώνη μην παραλείψετε να περάσετε από την παγκόσμια έκθεση εικαστικού κοσμήματος «JOYA Barcelona Art Jewellery Fair 2017». Η Stefania Si επιλέχθηκε μαζί με άλλους 48 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και είναι η μοναδική Ελληνίδα δημιουργός εικαστικού κοσμήματος που θα εκθέσει δημιουργίες της στη Βαρκελώνη.

Από ό,τι διαπίστωσα, οι διοργανωτές του διεθνούς event λάτρεψαν μια άλλη καρφίτσα, την  «Scenes of mind»,  ένα κράμα από ασήμι, σκόνες αγιογραφίας, τσιμέντο, ρητίνη, άμμο και γύψο και φρόντισαν να την δημοσιεύσουν στον ιστότοπο της διοργάνωσης.

Scenes of mind

Με ένα scroll down στο site της https://stefania.design/ θα δεις και άλλα πολλά.

Έπειτα από άπειρα scroll down, αποφάσισα να βρω αυτό το κορίτσι και να παραγγείλω την καρφίτσα «Thoughts», διότι στις δικές μου σκέψεις μου θύμιζε μπουμπουκάκι. Και είναι! Ένα μπουμπουκάκι από χαρτί, ασήμι, αλουμινόχαρτο, κομμάτια από σπασμένο τζάμι, και χρώματα νερού!

Thought

Αφού λοιπόν, απέκτησα την «Thoughts», θέλησα  να μάθω τις σκέψεις της δημιουργού της. Τα γνωστά. Πώς της ήρθε η ιδέα να ασχοληθεί με το εικαστικό κόσμημα, πώς μπορεί και παντρεύει τόσο φαινομενικά ανόμοια μεταξύ τους υλικά και άλλα. Η Στεφανία μου είπε ότι «η διαδρομή μου στο κόσμημα ξεκίνησε από μικρή ηλικία. Θυμάμαι πάντα τον εαυτό μου να φτιάχνει κοσμήματα με υλικά που μου κινούσαν το ενδιαφέρον. Με συνάρπαζε τόσο πολύ η ιδέα της δημιουργίας ενός κοσμήματος, που με την φαντασία μου το έβλεπα σιγά-σιγά να παίρνει σάρκα και οστά, να γίνεται “αντικείμενο” με τα χέρια μου και μέσα στα χέρια μου. Η διαδικασία του συνδυασμού των υλικών μεταξύ τους και η “μεταμόρφωση” τους σε κόσμημα με ωθούσαν να πάω κάθε φορά ένα βήμα παρακάτω, γνωρίζοντας ήδη πάρα πολλά και πασχίζοντας να μάθω περισσότερα για αυτό που τόσο πολύ αγαπάω».

Η ίδια σπούδασε στην πασίγνωστη σχολή κοσμήματος «Le Arti Orafe» στη Φλωρεντία, αλλά και στη σχολή σύγχρονου κοσμήματος  «Krama Institute of Contemporary Jewelry» στην Αθήνα. «Εκεί», ομολογεί, «άντλησα την ικανότητα να τιθασεύω τις πηγές έμπνευσής μου, διδάχθηκα τον τρόπο να προσεγγίζω μια ιδέα ή μια θεματική, υιοθέτησα την τάξη που απαιτεί η υλοποίηση μια σύλληψης, για να «γεννηθεί» εικαστικό αποτέλεσμα. Η εμπειρία, συνδυασμένη με τον απρόβλεπτο αλλά και αναπόφευκτο πειραματισμό στην τέχνη και τη δεδομένη επίμονη προσπάθεια, με οδηγούν στο θαύμα της “μεταμόρφωσης”, που φέρνει ανεξίτηλα τυπωμένα πάνω του την ψυχή, τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου».

«Όταν ένα ακόμα ταξίδι δημιουργίας έχει φτάσει στο τέλος του, ένα καινούργιο έχει ήδη αρχίσει να σχεδιάζεται μέσα μου, εμπνευσμένο από εικόνες της καθημερινής μου ζωής, της οργανικής και της ανόργανης φύσης, της ζωντανής γύρω μου αρχιτεκτονικής, των σχημάτων και των μορφών. Το μέταλλο, το χαρτί, το ξύλο, το τσιμέντο, τα χρώματα και πληθώρα άλλων υλικών προκαλούν, υπηρετούν και βαθαίνουν ολοένα και περισσότερο το πάθος μου για δημιουργία» καταλήγει.

Αν ενδιαφέρεσαι να δεις τα κοσμήματα της Stefania Si ιδίοις όμμασι και τυγχάνει τον Αύγουστο να κάνεις διακοπές στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, μπορείς να επισκεφθείς την As gallery - Agapi Smpokou Contemporary Jewellery and Art, όπου η Stefania Si εκθέτει τις δημιουργίες της μαζί με άλλους αποφοίτους και μαθητές του «Krama Institute of Contemporary Jewelry».

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice