Φόρα ό,τι να ’ναι, αλλά κάν’ το με στιλ

Το men style του 2017 προστάζει επιστροφή στην πολυμορφικότητα, σε όλες τις εκδοχές της ζωής στην πόλη 

Xαλαρώστε. Παρά το ότι θα σκανάρουμε τάσεις, μάθετε πως... δεν υπάρχουν τάσεις. Η κατηγοριοποίηση δηλαδή σε φυλές και out, in, φρικιά, πανκιά, γιάπηδες, cool hunters και indie kids, χίπστερ μπόχο, στοπ, στοπ, στοπ. Ναι, είναι 2017 κι όχι 1987, 1997 ή 2007. Το να λες «τάση» αυτόματα σε κάνει γραφικό, ξεπερασμένο αφηγητή του παλιού κόσμου.

Εκείνα τα χρόνια, το στιλ ήταν κυριλέ στολή εργασίας για τους γυάλινους πύργους της Κηφισίας. Σπορ ντύσιμο για lunch break στο Κολωνάκι, grunge ξυλοκόπος με κόκκινα καρό πουκάμισα στα μπαρ από Εξάρχεια έως Κεφαλάρι και Γλυφάδα. Περφέκτο και ορειβατικά μποτάκια, κοντά δερμάτινα α λα Στιβ ΜακΚουίν ή Σιντ Βίσιους, ρόκερ του ’70, πόπερ και νιου γουέιβερ του ’80. Ρέιβερ του ’90, χιπ χόπερ σε white trash Eminem παραλλαγή ή πιο άγριοι, σαν τις πρώτες μέρες, του In Da Club του 50Cent. Τα αγόρια κάθε ηλικίας σπαταλούσαν λεφτά τρέχοντας πίσω από μια εικόνα. Κάποιου. Που το ίματζ του το δανείζονταν, θεωρώντας πως μέσω του λουκ θα δώσουν πόντους-ενισχύσεις χαρακτήρα.

Όμως είναι 2017 και ορίστε τα καλά νέα: το στιλ είναι... «ό,τι να ’ναι». Αλλά το φοράς με στιλ. Το δικό σου. Αναλόγως με το ποια καλωδιακή σειρά βλέπεις. Γιατί πλέον το παιχνίδι παίζεται στο ίντερνετ. Με το Web να υπερσυνδέει και να ενώνει, καταργώντας κάθε έννοια mainstream και underground, με το ρετρό να είναι το νέο νέο, άρα τίποτα να μην παλιώνει κι όλα να επιστρέφουν πριν καν φύγουν, φέτος το φθινόπωρο, να, μόδα είναι και πάλι οι τραγιάσκες α λα Peaky Blinders, μιας και σκοράρει ένεκα σειράς το αλητέ χαμίνι του Birmingham. 

Οι τηλεοπτικές σειρές που παίζονται σε παγκόσμια θέαση σε διακτινίζουν σε όποιο χωροχρόνο θες, για να ντυθείς όπως θες. Δες ξανά: τα Fly Jackets είτε τα φορούσε ο Τομ Κρουζ στο «Top Guns» του ’80, είτε οι κακοί του «Breaking Bad», είτε του «Narcos», κατακλύζουν τις βιτρίνες. Γιατί ξανακάνουν γκέλα μαζί με τα πάνινα σνίκερ, τα δεύτερα χάρη στο Vinyl του Σκορσέζε. 

Το «Stranger Things» ξανακάνει μόδα τα κολεγιακά φουτεράκια. Θες αμερικάνικο κάντρι; «True Detective», που ξανάκανε μόδα τα στρέιτ τζιν και κάτι ξεχασμένες καουμπόικες μπότες, αμανάτι από τα ροκ κλάσικ χρόνια που δεν πέταξε ο μπαμπάς σου. Παραμένεις «εταιριάνθρωπος»; Στο «House of Cards», ο πρόεδρος Κέβιν Σπέισι προσφέρει γκάμα από CEO εμφανίσεις. 

Ό,τι να ’ναι, όλα παίζουν. Σκα, ρέγκε, ροκαμπίλι, ιντάστριαλ, τέκνο, r’n’b, το σάουντρακ αυτών των σειρών, που επίσης καταργεί την κατηγοριοποίηση της μουσικής σε «ακούω μόνο αυτό», ξανακάνει μόδα τα πάντα. Στο «Atlanta» οι ήρωες είναι b-boys του γκέτο, άρα μέσα και οι πιο urban tribal της Αθήνας σαν την Κυψέλη. Στο «Strain» αλλά και το «Walking Dead» οι βρικόλακες, τα διαόλια και τα ζόμπι φέρνουν στον αφρό από 90s γκόθικ έως 80s «Mad Max» αγορέ ντυσίματα. 

Τι κάνουν φέτος τα αγόρια της Αθήνας

Κι έτσι, ωραία και ταχύρρυθμα, μπήκαμε στο φθινόπωρο του 2017. Σαν πολλά ανοιχτά παράθυρα μαζί στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή: έτσι πρέπει να βλέπεις τη ζωή, τη μόδα και τα τρεντ του 2017. Μα κάποια πρέπει να περάσουν σε δεύτερο φόντο. Φέτος, ας πούμε, ήρθε η ώρα και τα αγόρια της Αθήνας…

 

Ξυρίζονται. Το στιλ «μούσι σαν του Αγιορείτη μοναχού» είναι πλέον παρελθόν. Ουφ, back to normality, πήγαινες στα μπαρ του Συντάγματος κι αντί να παραγγείλεις από τον μπαρίστα, σου ερχόταν πρώτα να πεις «την ευλογία σας, γέροντα». 

 

Κουρεύονται Buzzcut. Θα πει (και πάλι) τα μαλλιά... στα κάγκελα. Για άλλη μια φορά ακολουθεί αναστεναγμός ανακούφισης: το στιλ Ροβινσώνας Κρούσος είναι για τους άρρενες του Nomads στον ΑΝΤ1. Αυτοί δικαιολογούνται, εσύ, πλέον, όχι. Αυτοί παλεύουν με τα κύματα, τη ζέστη και τις τροπικές βροχές των Φιλιππίνων. Εσύ; Επέστρεψες από Ανάφη, πάει το καλοκαίρι, δείξε τους επομένως το καθαρό σου μάγουλο κι όλες θα θέλουν να το φιλήσουν. 

 

Χαμογελούν. Γιατί το βλοσυρό, νουάρ και μιστεριόζο στιλάκι δεν πιάνει. Πια. Τα κορίτσια δίνουν τα ρέστα τους σε κάποιον που θα τους φτιάξει τη διάθεση και το κέφι με μια καλή ατάκα ή ιστορία, παρά με παθιασμένες κουβέντες για την κλιματολογική αλλαγή ή ανάλυση στίχων. Όταν έξω κάνει Σαββατόβραδο, όσο και να τσιτάρεις «μήπως είμαι κι εγώ από τους γεννημένους ήδη νεκρούς;», δεν λες ό,τι αρμόζει στην ώρα και τη μέρα. 

 

Ξεκολλούν από τα Tinder dates. Ok, πιο εύκολα σκοράρεις με αμοιβαία αναγνωριστικά like στην αρχή και μετέπειτα τσατ-πατ «περιπτύξεις». Επίσης είναι και πιο οικονομικό από το να βγαίνεις απανωτά ραντεβού και να ξοδεύεσαι, με ρίσκο ένα μεγαλοπρεπές «ας το αφήσουμε για μια άλλη φορά»! Όμως, δεν υπάρχει πιο ωραία ατμόσφαιρα από αυτήν των μικρών μπαρ, που φέτος επιστρέφουν πανηγυρικά προσπαθώντας να δώσουν κουράγιο στην πάλη του ανθρώπου με τη «μηχανή». 

 

Ντύνονται athleisure. Γιατί πάει καιρός που η φόρμα είναι το νέο σμόκιν. Το αθλητικό στιλάκι έφυγε από τα γυμναστήρια και τριγυρνάει παντού στην Αθήνα. Φέτος το athleisure εξειδικεύεται σε Health Goth. Αθλητικό στιλ σε μαύρο τέμπο. Παντελόνια φόρμες, χούντι, σνίκερ, όλα απαραιτήτως σε χρώμα black mamba. Το μόνο κοντράστ που το Ιnstagram επιτρέπει στο λουκ του «Υγιούς Μαυρόψυχου Γότθου» είναι οι πολύχρωμες κάλτσες. Κωδικός: statement shocks, μαρτυρούν και αγόρι με χιούμορ. 

 

 Μαγειρεύουν. Άρα, πρώτα μάθε να μαγειρεύεις. Και μετά μαγείρεψε. Για εκείνη ή την παρέα σου. Όχι κατ’ ανάγκη γιατί θες να το παίξεις ειδήμων του αλατιού Ιμαλαΐων και της περίπλοκης με τρανές καινοτομίες κουζίνας που μιξάρει γαϊδουράγκαθα ή αλμυρίκια Θάσου με αμπελοφάσουλα από τη Γαστούνη που αναπαύονται στοργικά σε μοσχαράκι Βουργουνδίας σιγοψημένο σε φάτνη από πορτοκάλια Φθιώτιδας ή παντζάρια Αργολίδας. Όχι. Μαγείρεψε γιατί η σημειολογία της χειρονομίας δείχνει: αγάπη, στοργή, νοιάξιμο. Καλώς να σου βγει η συνταγή. Αλλά, ακόμα και να το κάψεις το φαγητό, αυτό που μένει είναι η χειρονομία: το φθινόπωρο του 2017 τα αγόρια της Αθήνας ανοίγουν το σπίτι τους και μαγειρεύουν για όλη την «οικογένεια».

 

Ακολουθούν το μονοπάτι της Fine Drinking Athens Spirit Culture. Θα πει: βγες έξω, είναι θεσμός πλέον και όχι είδηση πως η Αθήνα θεωρείται σποτ για όλους τους μύστες του αλκοόλ, στρέιτ ή κοκτεϊλάτο, διαθέτοντας μπαρ στις τοπ λίστες του πλανήτη. Εξειδικευμένοι «μάγοι - αλχημιστές», ειδικά για φέτος, εξειδικεύουν τη φάση, προτείνοντας επιστροφή στα long drinks, και συγκεκριμένα βερμουτάκι με τόνικ ως απογευματινό τονωτικό. Κι αργά τη νύχτα, λίγο πιο ιντελεκτουέλ μιξαρίσματα με μπέρμπον, Αμαρέτο και αγκοστούρα. Αλλά και κλασικό Νεγκρόνι. Μιλάμε ήδη για την πανηγυρική Νεγκρόνι επιστροφή. 

Και μετά καίνε θερμίδες, πολεμώντας στα gym της γειτονιάς τους ή σε εξειδικευμένα «σωματάδικα». Δούλεψε το κορμί σου με ταχύτατες και πολλαπλής σήμανσης τέχνες: το crossfit συνεχίζει να σαρώνει σε δημοφιλία αντρικού σπορ, όπως και το μποξ. Δοκίμασε επίσης το MMA (Mixing Muscle Art), κοινώς «ξύλο στο κλουβί», αλλά και κάτι πιο σουάβε και ειρηνόφιλο. Την Καλλισθενική Γυμναστική.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice