378376-781038.jpg
Getty Images/ John Philips
Fashion

H Gucci λέει «όχι» στις γούνες

«Η απόφαση της Gucci αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού»

Κάποτε οι γούνες ήταν σύμβολα πλούτου που οι κυρίες τις περιέφεραν επιδεικτικά σχεδόν σε κάθε τους εμφάνιση, από το σούπερ μάρκετ μέχρι τις βραδινές δημόσιες εμφανίσεις τους. Σήμερα αποτελούν σύμβολα «υπανθρωπισμού», τοποθετώντας εκείνες που τις φορούν στα χαμηλότερα σκαλοπάτια της κοινωνίας, με την υψηλή ραπτική να «αποστρέφει» κι εκείνη το βλέμμα.

Η 11η Οκτωβρίου είναι μια ημερομηνία ορόσημο για τον οίκο GUCCI, αφού ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας Marco Bizzari μιλώντας ως επίτιμος καλεσμένος της φετινής εκδήλωσης του ομίλου Kering (2017 Kering Talk) στο London College of Fashion, έκανε μια βαρυσήμαντη ανακοίνωση που μεταμορφώνει τον κοινωνικό «χαρακτήρα» της υψηλής ραπτικής, επαναπροσδιορίζει την έννοια της «πολυτέλειας» και αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού στη βιομηχανία της μόδας. Ξεκινώντας από την επερχόμενη κολεξιόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2018, η GUCCI παύει να χρησιμοποιεί τη γούνα ως υλικό. Η νέα πολιτική του Οίκου απορρίπτει εντελώς τις γούνες από μινκ, κογιότ, αλεπούδες, κουνέλια, πρόβατα karakul (περσικά, γνωστά και ως αστρακάν) και από κάθε είδος που ανήκει στις παραπάνω οικογένειες και εκτρέφεται ή αιχμαλωτίζεται με σκοπό το εμπόριο της γούνας του.

«Μια από τις θεμελιώδεις αξίες του Οίκου Gucci είναι η υπεύθυνη στάση του απέναντι στην κοινωνία και θα προσπαθούμε πάντα με όλες μας τις δυνάμεις να γινόμαστε καλύτεροι για το περιβάλλον και τα ζώα. Με τη βοήθεια της HSUS (Humane Society of the US) και του οργανισμού LAV, η Gucci κάνει το επόμενο βήμα με αφάνταστο ενθουσιασμό και ελπίζει πως θα εμπνεύσει την καινοτομία και θα ευαισθητοποιήσει κάθε εμπλεκόμενο, αλλάζοντας την εικόνα της υψηλής ραπτικής προς το καλύτερο», λέει ο Bizzari.

Με την κίνηση αυτή η Gucci ενώνει τις δυνάμεις της με τα άλλα μεγάλα brand του χώρου, τόσο του design όσο και του λιανικού εμπορίου, που έχουν ήδη ταχθεί υπέρ του fur-free κινήματος, ανάμεσά τους οι Armani, Stella McCartney, Yoox Net-a-Porter και Hugo Boss.

«Η απόφαση της Gucci αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Θα κοιτάζουμε πίσω και θα βλέπουμε πως εκείνη ακριβώς ήταν η στιγμή που ολόκληρος ο επιχειρηματικός κόσμος του ρούχου απαρνήθηκε τη γούνα και την αντικατέστησε με άλλα υλικά, λιγότερο σκληρά, λιγότερο βάναυσα», προβλέπει ο PJ Smith, διευθυντής του τμήματος σχεδιασμού Πολιτικής για τη Μόδα του οργανισμού HSUS.

Ο Simone Pavesi, διευθυντής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού LAV, ο οποίος ιδρύθηκε το 1977 με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων, λέει, «η απόφαση της Gucci θα αλλάξει δραστικά το μέλλον της μόδας. Ο σεβασμός για τα ζώα εδραιώνεται και αποκτά πλέον υπόσταση στις συνειδήσεις των ανθρώπων και μεγάλα ονόματα στο χώρο της μόδας αρχίζουν σταδιακά να αναπτύσσουν πολιτικές κοινωνικής ευθύνης που αποτυπώνουν αυτή την μεταστροφή. Καθώς η μόδα γίνεται ολοένα και πιο «ηθική», αυτή η αλυσίδα παροχής πρώτης ύλης που σχετίζεται με τα ζώα θα αποτελεί πια ένα, μελανό μεν, αλλά μακρινό κομμάτι του παρελθόντος».

www.lav.itwww.humanesociety.org

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice