18775395.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Fashion

Επίδειξη μόδας του Ζαν Πολ Γκοτιέ στο Μπενάκη – Τα έσοδα διατέθηκαν στο Μουσείο (εικόνες)

Πτυχώσεις, αέρινες φουστανέλες, χρυσοποίκιλτα σιγκούνια δια χειρός του Γάλλου σχεδιαστή

62224-137655.jpg
Newsroom |

Δεδηλωμένος λάτρης του Μουσείου Μπενάκη, ο διάσημος Γάλλος σχεδιαστής μόδας Ζαν Πολ Γκοτιέ θέλησε να διαθέσει υπέρ των σκοπών του μουσείου όλα τα έσοδα από την επίδειξη μόδας, με δημιουργίες του εμπνευσμένες από την Ελλάδα, όπως η Αφροδίτη και η Σαπφώ, φουστανέλες, παραδοσιακές φορεσιές και άλλες χαρακτηριστικές εκδοχές της ελληνικότητας στο έργο του.

Η εκδήλωση-υπερπαραγωγή διοργανώνεται την Τρίτη, στο κεντρικό κτίριο της οδού Κουμπάρη. Περιλαμβάνει δείπνο στο ισόγειο του Μουσείου, και αναμένεται να την παρακολουθήσουν 200 άτομα με είσοδο 1.000 ευρώ.

18775367.jpg

Το ποσό των 200 χιλιάδων που συγκεντρώθηκε μόλις σε δύο εβδομάδες, σε μεγάλο βαθμό επενδύθηκε στο βάψιμο του κτιρίου, στο γυάλισμα των πολυελαίων, στην αγορά φώτων led και «σε πολλά άλλα έργα υποδομής που δεν φαίνονται και θα συνεχιστούν σε όλους τους χώρους, εκθεσιακούς και λειτουργικούς» όπως είπε στους δημοσιογράφους, εκ μέρους της διοικητικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, η Ειρήνη Γερουλάνου, έχοντας δίπλα της το «τρομερό παιδί» της μόδας, Ζαν-Πολ Γκοτιέ.

18775394.jpg

Η Ειρήνη Γερουλάνου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κατάσταση την οποία βρισκόταν το κτίριο του Κολωνακίου: «Μέχρι πριν λίγες μέρες ήταν σε κακή κατάσταση, σκοτεινιασμένο με πολλά καμένα φωτιστικά και με σοβάδες να κρέμονται, αποτέλεσμα των οικονομικών δυσχερειών που πέρασε και περνάει -όπως και όλοι μας- λόγω της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης. Όλα τα εκθέματα έφυγαν και ξαναμπήκαν στο Μουσείο, μέσα σε δυο εβδομάδες περίπου».

Είναι αλήθεια ότι το Μουσείο Μπενάκη ζει κάτι καινούργιο και το όνομα του Γκοτιέ προστέθηκε στη λίστα της εισόδου με τους μεγάλους χορηγούς. Η Ειρήνη Γερουλάνου χαρακτήρισε τη συνεργασία με τον Ζαν-Πολ Γκοτιέ και την ομάδα του, πολύ μεγάλο δώρο. «Είναι μοναδικό και ιδιαίτερα συγκινητικό να βλέπει κανείς να περνά από μπροστά του μια δημιουργία τόσο γνωστή σε όλο τον κόσμο όπως π.χ. το «Παρίσι-Αθήνα» (από τη συλλογή του «Αφιέρωμα στην Ελλάδα»-2006) και πίσω, σαν σε σταματημένο χρόνο, η συναρπαστική πηγή έμπνευσης τους. Είναι η πρώτη φορά που κάνουμε μια τέτοια παρουσίαση και πιστεύω ότι θα υπάρξουν πολλές άλλες ακόμα. Εύχομαι κάποτε να οργανώσουμε μαζί μια μεγάλη αναδρομική του έργου του, στους μεγάλους χώρους της οδού Πειραιώς».

18775393.jpg

Χειμαρρώδης, και ευτυχής γι' αυτή την επίδειξη, ευχαρίστησε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εκδήλωσης: «Είναι τιμή μου γιατί η Ελλάδα είναι κομμάτι της ζωής μου κι η κολεξιόν αυτή είναι η δουλειά μου κι ο μόνος τρόπος να ανταποδώσω την έμπνευση που μου έχει χαρίσει το Μπενάκη, η Ελλάδα» χαιρέτησε ο Ζαν-Πολ Γκοτιέ μιλώντας για πολλά: Για τις Κυκλάδες, την Ελλάδα που απρόσμενα συνυπάρχει η παράδοση με τον εκσυγχρονισμό, τους ωραίους ανθρώπους της, για την μόδα. Τι είναι καινούργιο στη μόδα της εποχής μας; «Δεν ξέρω να σας απαντήσω. Η μόδα αντανακλά την εποχή της και σ' αυτή την φάση ο κόσμος είναι σε κατάσταση χάους, εξίσου κι η μόδα. Μπορεί να ακούγεται αρνητικό αλλά δεν είναι. Προσωπικά νομίζω ότι η αληθινή μόδα σε κάνει να δημιουργείς πράγματα που σε οδηγούν να ονειρεύεσαι αντί γι' αυτή τη βία που μας περιτριγυρίζει. Το ερώτημα τι είναι νέο είναι από μόνο του ανοιχτό κι αναπάντητο γιατί είναι σε διαδικασία διαμόρφωσης ακόμα. Κι άλλωστε οι σχεδιαστές δεν είμαστε φιλόσοφοι, ούτε τόσο καλλιτέχνες όσο μερικοί νομίζουν ότι είμαστε».

18775366.jpg

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice