Η μόδα Galactica σου πάει τρέλα
Ετοίμασε γκαρνταρόμπα, γιατί ο Μπαζ Άλντριν προέβλεψε τον εποικισμό του Άρη το 2040
Η ρουτίνα της καθημερινότητας μπορεί να περιμένει. Ο πύραυλος της μόδας εκτοξεύεται για να συναντήσει εξωγήινους 7.000 ετών που κρατιούνται καλά –μοιάζουν νεότεροι 5.750 ετών– και ντύνονται ακόμα καλύτερα. Από λουσάτους οίκους μόδας, όπως οι Gucci και Chanel, έως τις προσιτές ρεπλίκες για γήινους που κρέμονται στις κρεμάστρες γνωστών αλυσίδων. Ο Αλεσάντρο Μικέλε πάντρεψε φέτος δημιουργίες με αγελάδες και UFO με φόντο λιβάδια και ο Καρλ Λάγκερφελντ «σκηνοθέτησε» προσομοίωση εκτόξευσης πυραύλου πάνω από την πασαρέλα.
Η Coach κυκλοφόρησε συλλογή-κάψουλα με φουτουριστικές τσάντες εμπνευσμένες από τη NASA και ο Μπαζ Άλντριν συνέδεσε το όνομά του με τη σούπερ διαστημική συλλογή της Spayground, εταιρίας street wear. Ο Άλντριν είναι ο δεύτερος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι για 20 λεπτά, μετά τον Νιλ Άρμστρονγκ, και το επίτευγμά του γράφτηκε με χρυσά γράμματα στη διαστημική ιστορία των ΗΠΑ.
Το δυστοπικό σκηνικό αναζητά λίγη φαντασία. Escape με διαστημικά ταξίδια και την τσάντα του Σπορτ Μπίλι. Αστερισμούς, δορυφόρους, πλανήτες, εξωπλανήτες, άλλους γαλαξίες. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στην παρουσίαση των χειμερινών/ φθινοπωρινών συλλογών και το διαφημιστικό πουσάρισμά τους.
Η μόδα γιορτάζει την επιστροφή της στους γαλαξίες. Χιούστον καλεί Κάρα Ντελεβίν! Παλαιότερες αποστολές περιελάμβαναν (πάλι) τον Καρλ Λάγκερφελντ, τον Ρικ Όουενς και τον Κριστοφ Ντεκαρνέν του Οίκου Balmain που πριν από μια δεκαετία πάτησαν στη... σελήνη με τις δημιουργίες τους, ενώ το σπαρταριστό αυτό σύμπαν είχαν εξερευνήσει πρώτοι οι Αντρέ Κουρέζ, Πάκο Ραμπάν και Πιέρ Καρντέν.
Φέτος, δεν θα βασανιστείς. Πες όχι στο μικρό μαύρο φόρεμα. Γύρνα την πλάτη στην παγιέτα. Για το ρεβεγιόν μία από τις πιο ασφαλείς και οικονομικές επιλογές είναι ένα αστρικό φόρεμα με διαφάνειες.
Στο κάτω-κάτω το δορυφορικό σου φόρεμα υπόσχεται ένα διαστημικό ταξίδι, ένα νέο ξεκίνημα σε έδαφος άγνωστο μεν, απάτητο δε. Αυτή είναι η μαγεία της διαστρικής διαφυγής. Δεν θέλει χρήματα, δεν θέλει κόπο. Θέλει μόνο φαντασία.
Όλα έχουν να κάνουν με το zeitgeist. «Σε ένα διχαστικό, συχνά χαοτικό, κοινωνικοπολιτικό κλίμα, η εξερεύνηση του διαστήματος προσφέρει ένα όραμα για διαφυγή, που είναι πραγματικά ελκυστικό» λέει ο Ντάνιελ Γουίλσον στους NYT. Ο Γουίλσον είναι μηχανικός ρομποτικής και συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας, όπως η «Δυναστεία των ρολογιών» και το «Robogenesis». Ο ίδιος λέει πως στο χώρο των sci-fi εκδόσεων παρατηρεί μια στροφή. Από την καταστροφολογία σε πιο αισιόδοξα σενάρια ή κάπως έτσι.
Αν η πραγματικότητα είναι μια δυστοπία, τότε γιατί τα όνειρά μας να μην είναι ουτοπικά;
Και για όσους αναζητούν... σενάρια συνωμοσίας πίσω από τα φορέματα, τα φούτερ και τα μπλουζάκια με πλανήτες, δεν αποτελεί μυστικό ότι ο Τζεφ Μπέζος έχει βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη διαστημική του εταιρία «Blue Origin». Ούτε ότι ο Ρόμπερτ Ρίτσαρντς, το μεγάλο αφεντικό της «Moon Express», έχει συλλάβει ένα σούπερ business plan το οποίο έχει θέσει ως στόχο να επεκτείνει την οικονομική επιρροή της γης «στο φεγγάρι και ακόμα παραπέρα».
Ακόμα πιο σωστά «στο άπειρο κι ακόμα παραπέρα», όπως ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του Μπαζ Λάιτγιαρ, του αστροναύτη-ήρωα του «Toy Story». Προφητικός ο Μπαζ.