Ιωάννα Τζετζούμη
Φωτογραφία: Ιωάννα Τζετζούμη
Fashion

Ένα fashion project πολύ «σκληρό» για να πεθάνει

Το HARD ήρθε για να μείνει

Με το που έσκασε στα σόσιαλ έγινε απευθείας ινσταγκραμική εμμονή. Η συνταγή είναι μίνιμαλ, όχι όμως απλή. Λευκά T – shirts, φορεμένα από αγόρια και κορίτσια, με τυπωμένες πάνω τους αγγλικές λέξεις γραμμένες με κυριλλικό αλφάβητο. Όλα τοποθετημένα συνήθως σε ένα μη εξιδανικευμένο αθηναϊκό σκηνικό, δηλαδή σε αυτό που βιώνουμε κυκλοφορόντας καθημερινά στην πόλη. Έτσι μας συστήθηκε το HARD, το fashion project του Γιώργου Μεσημέρη, που επιχειρεί να κάνει μία δήλωση αναφορικά με την επιβίωση στο πλαίσιο της καθημερινότητας που μας κυνηγά σα λυσσασμένο θηρίο, έτοιμο να μας καταπιεί ανά πάσα στιγμή.

Ο Γιώργος Μεσημέρης έχει σπουδάσει σχέδιο μόδας και έχει εργαστεί ως στυλίστας για Έλληνες σχεδιαστές. Η μόδα για εκείνον είναι «πάθος και δημιουργία είναι μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης», συνεπώς ήταν μάλλον αναμενόμενο να ξεκινήσει κάποια στιγμή ένα όλοδικό του project. «Το HARD ήταν μια δημιουργική διέξοδος από την βασική μου εργασία, στην αρχή σαν όραμα, το οποίo μετά έκανα πράξη».

Ιωάννα Τζετζούμη
"As HARD as you can take it" - Φωτό: Ιωάννα Τζετζούμη


Project και όχι brand καθώς το HARD, από την αισθητική των ρούχων, μέχρι τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνείται, διέπεται από μία προσεγμένη και συμπαγή καλλιτεχνική κατεύθυνση. «Είναι ένα πάντρεμα το οποίο με απασχολεί πάντα, η φωτογράφιση δεν είχε σκοπό να περάσει έναν fashion χαρακτήρα, αλλά την έννοια της επιβίωσης μέσα από 6 φράσεις - statement. Ως λάτρης του μινιμαλισμού δεν θα μπορούσε αυτό να μην ενταχθεί και στο στυλ της δουλειάς μου. Θεωρώ πολύ σημαντικό κάθε δουλειά να έχει μια υπογραφή χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει ένα ονοματεπώνυμο, αλλά ένα στιλ. Αυτό προσπαθώ να περνάω και εγώ μέσα από την δουλειά μου και τις εικόνες που δημιουργώ μαζί με την ομάδα μου», αναφέρει ο Γιώργος.

Αυτό που φυσικά χαρακτηρίζει το HARD είναι η επιλογή του κυριλλικού αλφάβητου. «Έχω πολλές επιρροές από την βαλκανική κουλτούρα και κυρίως από την δυναμική τους πάνω στην μόδα. Το συγκεκριμένο αλφάβητο, το κυριλλικό, μου προκάλεσε το ενδιαφέρον λόγω της γραφής του που είναι τόσο κοντά στην ελληνική, αλλά απέχει επίσης από αυτήν. Είναι ένας eclectic τρόπος γραφής», εξηγεί ο δημιουργός.
Ιωάννα Τζετζούμη
"Be Bold Or Go Home" ο τίτλος της δεύτερης κολεξιόν - Φωτογραφία: Ιωάννα Τζετζούμη

Ιωάννα Τζετζούμη
«Το HARD εκφράζει σκέψεις και συναισθήματα» - Φωτογραφία: Ιωάννα Τζετζούμη

Ιωάννα Τζετζούμη
HUMAN Φωτογραφία: Ιωάννα Τζετζούμη


Hard, Feel, Fuck, Touch, Human και Borders είναι οι φράσεις που έχουν τυπωθεί μέχρι στιγμής. Γιατί οι συγκεκριμένες; «Είναι 6 φράσεις - statement που έχουν στιγματίσει την χρονιά αυτή. Οι φράσεις αυτές εκφράζουν συναισθήματα τα οποία έχουν γεννηθεί στον δρόμο είναι ακατέργαστα και ειλικρινή. Κάθε φράση  μπορεί να συνδυαστεί με την άλλη δημιουργώντας  ένα διαφορετικό μήνυμα, αλλά μπορεί σίγουρα να σταθεί και αυτόνομα».

Ιωάννα Τζετζούμη
FUCK - Φωτογραφία: Ιωάννα Τζετζούμη

Ιωάννα Τζετζούμη
HARD - Φωτογραφία: Ιωάννα Τζετζούμη


Η  “Series 2”, όπως ονομάζεται η δεύτερη κολεξιόν HARD, που λανσαρίστηκε πρόσφατα και όπως και η πρώτη διατίθεται σε περιορισμένη διαθεσιμότητα, ονομάζεται "Be Bold Or Go Home" και αποτελείται από μαύρα hoodies. Ο Γιώργος Μεσημέρης αναλύει περισσότερο τη σκέψη πίσω από τη δεύτερη έκφραση του project.


Βίντεο: Εύα Μπαλάση

«Το HARD εκφράζει σκέψεις και συναισθήματα. Αφουγκράζεται, αποτυπώνει και αναπαράγει αυτούς τους ήχους. Η προσπάθεια να καταργήσουμε την άγνοια και το φόβο μέσα από τη μόδα και την pop κουλτούρα είναι για μας ένας από τους κυριότερους μηχανισμούς προόδου. Οι δυο ήρωες αυτήν την φορά φεύγουν από το αστικό τοπίο και εντάσσονται σε ένα τοπίο μη συμβατό για τα hoodies. Αυτό προσπαθεί κάθε φορά να δημιουργήσει το HARD, να βρίσκει την αρμονία μέσα από της αντιθέσεις».

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice