18249731.jpg
EPA/JAMES ROSS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
Fashion

Ajak Deng: Από το στρατόπεδο προσφύγων, στις πασαρέλες της Νέας Υόρκης

O δρόμος της δεν ήταν «στρωμένος με ροδοπέταλα»

Γεννήθηκε στο Σουδάν στις 7 Δεκεμβρίου του 1989 και ο δρόμος για να περπατήσει στις πασαρέλες για λογαριασμό γνωστών οίκων, δεν ήταν «στρωμένος με ροδοπέταλα».

Η οικογένειά της έπεσε θύμα του εμφύλιου πολέμου στο Νότιο Σουδάν και οι γονείς της αποφάσισαν να φύγουν, ώστε να έχουν ένα καλύτερο μέλλον τα παιδιά τους και στη συνέχεια παρέμειναν για τρία χρόνια σε στρατόπεδο προσφύγων στην Κένυα. Στα 11 της χρόνια «έχασε» τη μητέρα της από ελονοσία και μετακόμισε μαζί με τα εφτά της αδέρφια στην Μελβούρνη, μετά από απόφαση της αυστραλιανής κυβέρνησης, όπου ξεκίνησε ένα καινούργιο κεφάλαιο για τη μετέπειτα ζωή της.

Παρά το καλοσχηματισμένο της σώμα, την εντυπωσιακή της επιδερμίδα θα νόμιζε κάποιος ότι η καριέρα στο μόντελινγκ ήταν προκαθορισμένη, αλλά η ίδια είχε δηλώσει πως είχε όνειρο να πολεμήσει στο στρατό.

«Ήθελα να γραφτώ στο στρατό, αλλά οι καθηγητές μου στο Kurunjang Secondary College μου είπαν να μην το κάνω, γιατί δεν ήταν αυτό για μένα. Ήξεραν ότι λάτρευα τα ταξίδια και έβλεπαν ότι είχα κάτι για το μόντελινγκ, το οποίο μου πρότειναν και από τότε δεν κοίταξα πίσω», δήλωσε.

Η Ντενγκ ήταν το πρόσωπο της εταιρεία καλλυντικών «The Body Shop» για την καμπάνια των Χριστουγέννων του 2017, η οποία είχε όνομα «Παίζω για την Ειρήνη» και είχε στόχο να συγκεντρώσει 440.000 δολάρια για να βοηθήσει τα παιδιά των προσφύγων, που επλήγησαν από τον πόλεμο στη Συρία και μέσω του παιχνιδιού να θεραπεύσουν τις πληγές τους.

Παρόλα αυτά όμως δεν ασχολήθηκε με την καμπάνια, γιατί αισθανόταν πως είναι καθήκον της να ανταποδώσει την ίδια καλοσύνη που της έδειξαν οι Αυστραλοί.

«Η αυστραλιανή κυβέρνηση μας έφερε εδώ, επειδή λυπήθηκαν τον πατέρα μου με οχτώ παιδιά, έχοντας χάσει μια σύζυγο και αυτό για μένα είναι ένα πολύ όμορφο πράγμα. Οι Αυστραλοί έχουν καρδιά και είναι φιλόξενοι άνθρωποι», είχε πει στo αυστραλιανό μέσο «Fairgam Media».

«Οι γονείς μου κουράστηκαν να "τρέχουν" όλη την ώρα. Πώς λες σε ένα παιδί να σιωπήσει, επειδή μπορεί να μας βρουν αν ακούσουν το κλάμα. Ο πατέρας μου δεν ήθελε να συνεχίσει να ανησυχεί μήπως "σκοτωθεί η οικογένεια μου". Τώρα είναι σειρά μου να ανταποδώσω και να βοηθήσω τους άλλους ανθρώπους, οι οποίοι δεν μπορούν να βοηθήσουν τους εαυτούς τους», ανέφερε σε παλαιότερη της συνέντευξη.

Έχει περπατήσει στην πασαρέλα για μεγάλους οίκους όπως είναι οι Dior, Louis Vuitton, Jean Paul Gaultier, Givenchy, Lanvin, Valentino, Marc Jacobs και Chloe. Η Σουδανή έχει εμφανιστεί σε καμπάνιες των Topshop, Barneys, MAC και Levis. Την «εντόπισαν» στη Μελβούρνη το 2008, ενώ φοιτούσε ακόμη στο λύκειο και υπέγραψε συμβόλαιο με το FRM Model Management.

Παρά την πετυχημένη της πορεία, το Φεβρουάριο του 2016 η Ντενγκ ήταν έτοιμη να παρατήσει το μόντελινγκ, μετά τις ρατσιστικές συμπεριφορές που αντιμετώπιζε στο χώρο και τις διακρίσεις των λευκών μοντέλων από των μαύρων, αλλά οι θαυμαστές της και οι φίλοι της την έπεισαν να μείνει.

Τον περασμένο Νοέμβριο το 28χρονο μοντέλο αποκάλυψε ότι είχε περάσει από οντισιόν για να είναι το κορίτσι του Τζέιμς Μποντ στην καινούργια ταινία με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Κρεγκ, αλλά είχε απορριφθεί, γιατί είναι πολύ όμορφη, όπως της είπαν.

«Σπουδάζω ηθοποιός και πήγα σε μερικά καστ, για κάποιους πολύ καλούς ρόλους. Έκανα δοκιμαστικό για να είμαι ένα από τα κορίτσια του Τζέιμς Μποντ στην καινούργια ταινία, αλλά μου ότι με απέρριψαν γιατί είμαι πολύ όμορφη για το ρόλο. Ήταν όμως τόσο απίθανη εμπειρία», αποκάλυψε στο «Confidential».

Σε παλαιότερη συνέντευξη της είχε μιλήσει για το show της Victoria’s Secret, το οποίο εύχεται να αλλάξει πολιτική και να προτιμά κοπέλες με διαφορετικό υπόβαθρο και σιλουέτες, όπως είναι το plus sized μοντέλο, Άσλεϊ Γκράχαμ. Η Ατζάκ ανέφερε επίσης πως ελπίζει να περπατήσει στις πασαρέλες ως «άγγελος» της Victoria's Secret στο φετινό της show. Της το ευχόμαστε ολόψυχα.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice