Μπορεί μία ναυτιλιακή εταιρεία να γεννήσει ένα fashion brand;
Η απάντηση βρίσκεται στην ΣΕΡΑΠΙΣ και το δημιουργικό παρακλάδι της
Στο άκουσμα της λέξης Ελλάδα οι εικόνες που αυτόματα σχηματίζονται μπροστά στα μάτια είναι ήλιος, ο Παρθενώνας, πιθανότατα μία δροσερή χωριάτικη σαλάτα, αιγαιοπελαγίτικα κτίσματα και φυσικά η θάλασσα, σπάνια ωστόσο θα σκεφτεί κανείς πρώτα τη ναυτιλία, τη σημαντικότερη βιομηχανία της χώρας και φυσικά την παλαιότερη μορφή απασχόλησης των Ελλήνων ήδη από την αρχαιότητα. Πολλά fashions brands δημιουργούν με αναφορές από την ελληνική παράδοση, κανένα από αυτά όμως δεν αντιμετώπισε την ναυτιλία ως μοχλό έμπνευσης. Μέχρι που μία ναυτιλιακή εταιρεία εμπνεόμενη από την εμπορική της δραστηριότητα αποφάσισε να αναπτύξει ένα δημιουργικό παρακλάδι.
«Η ΣΕΡΑΠΙΣ ξεκίνησε αρχικά σαν καθαρά ναυτιλιακή εταιρεία, υπό άλλη εταιρική δομή. Πριν κάποια χρόνια υπήρχε το όραμα να επεκτείνουμε τις ναυτιλιακές δραστηριότητες της εταιρείας στον τομέα της τέχνης και της μόδας. Έτσι τον Μάρτιο του 2014 ιδρύθηκε το δημιουργικό τμήμα της ΣΕΡΑΠΙΣ με σκοπό την ένωση και σύμπραξη της ναυτιλίας, της τέχνης και της μόδας. Θελήσαμε να δημιουργήσουμε ένα σύμπαν πραγμάτων με ελληνικό χαρακτήρα και ταυτότητα, απευθυνόμενο όμως σε ένα παγκόσμιο κοινό. Η ναυτιλία λειτούργησε σαν ένα σύγχρονο ελληνικό πρίσμα που μέσω της θάλασσας και της μεταφοράς ανθρώπων και αγαθών μας συνδέει οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά με όλη την υφήλιο.
Παίρνoντας ως αφετηρία τον Πειραιά θέλαμε συνειδητά να αποφύγουμε τις κορεσμένες θεματικές της αρχαιότητας ή του μεσογειακού χαρακτήρα της Ελλάδας του καλοκαιριού και της παραλίας ακόμα και του αστικού ρομαντισμού για την Αθήνα. Ένα ταξίδι με δεξαμενόπλοιο από την Πολωνία στη Σαουδική Αραβία μέσω της διώρυγας του Σουέζ αποτέλεσε έναυσμα και την βάση για την πρώτη μας συλλογή και βιβλίο ‘I Will Care For You And Nurture Your Soul’ που κατέγραφε την καθημερινότητα του πληρώματος πάνω στο πλοίο», αναφέρει η ομάδα πίσω από το fashion project της ΣΕΡΑΠΙΣ που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη.
Σήμα κατατεθέν της ΣΕΡΑΠΙΣ αποτελεί το μετάξι από το Σουφλί, υλικό από το οποίο και κατασκευάζονται τα φουλάρια, αναπόσπαστα κομμάτια σε κάθε κολεξιόν. «Τα μεταξωτά μας μαντήλια παράγονται στο Σουφλί και απεικονίζουν συνήθως φωτογραφίες από την καθημερινότητα στα πλοία, τα ταξίδια, την θάλασσα, την σκουριά, τους ανθρώπους και τα χέρια πίσω από το ναυτιλιακό Λεβιάθαν. Στο Σουφλί βρήκαμε μια δυνατή υποδομή με τεχνογνωσία και ποιότητα που ήταν εύκολα προσβάσιμη και πρόθυμη για συνεργασία. Επιπλέον το μετάξι σαν ύφασμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και δημιουργεί μια έντονη αντίθεση με την βαριά εικονογραφία της ναυτιλιακής βιομηχανίας που τυπώνεται στα μαντήλια. Εννοιολογικά κάτι τραχύ και ευτελές γίνεται απαλό και πολύτιμο και κάτι βαρύ αποκτά τυπωμένο σε μετάξι μια πνευματική ελαφρότητα».
Εκτός από τα μεταξωτά μαντήλια και τα ρούχα των συλλογών ΣΕΡΑΠΙΣ ράβονται στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας κυρίως 100% ελληνικό βαμβάκι. Αναγκαστικά τα αδιάβροχα και τα υπόλοιπα τεχνολογικά υφάσματα είναι εισαγωγής. Το ιδιαίτερο fashion project κατάφερε κάτι φαινομενικά, αν όχι ακατόρθωτο, τουλάχιστον παράδοξο, να εισάγει ναυτικές / ναυπηγικές ενδυμασίες στο αστικό τοπίο. Να λανσάρει το maritime ως street wear.
«Θέλουμε τα ρούχα μας να λειτουργούν σαν γλυπτά που ταξιδεύουν στον δημόσιο χώρο. Βασικό μέρος της προσέγγισης μας στα ρούχα είναι η μεταφορά/ανταλλαγή και ο δανεισμός στοιχείων από τη θάλασσα στην στεριά, είτε είναι φωτογραφίες και μοτίβα σε ρούχα είτε είναι στοιχεία από ναυτικές φόρμες εργασίας.
Οι λεπτομέρειες ασφαλείας που παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο εν πλω χάνουν την χρηστικότητα τους στη στεριά και μετουσιώνονται σε κάτι τελείως διαφορετικό δημιουργώντας μια ένταση στο αστικό τοπίο. που μας ικανοποιεί αισθητικά και νοηματικά. Πολλές φορές είναι αφορμή και έμπνευση για κάτι τελείως διαφορετικό όπως στην περίπτωση ενός καλοκαιρινού μεταξωτού φορέματος που βασίστηκε στην φόρμα ενός εργατικού γιλέκου με ανακλαστικές ταινίες στην μέση και αποτελεί πια σταθερό κομμάτι των συλλογών μας».
Η ναυτιλία είναι ιδιαίτερα συνυφασμένη με την θρησκεία (Αγ. Νικόλαος προστάτης ναυτικών κλπ) και αυτό φαίνεται να το αντιλαμβάνονται και να το αγκαλιάζουν στην ΣΕΡΑΠΙΣ εντάσσοντας αρκετά θρησκευτικά σύμβολα στις δημιουργίες τους. Φέρουν κάποιο συγκεκριμένο ή και ανώτερο μήνυμα ή πρόκειται για απλές απεικονήσεις που άπτονται της ναυτικής αισθητικής;
«Η καθημερινή ατέρμονη σισύφεια πάλη με τα φυσικά φαινόμενα, το αλάτι, τη σκουριά και τη θάλασσα σε κάνει να αντιλαμβάνεσαι με δέος την δύναμη της φύσης και τη θέση του ανθρώπου στο σύμπαν. Αυτό δίνει αναπόφευκτα μια πνευματική διάσταση στα πράγματα που δεν μπορείς να αγνοήσεις και καλείσαι να αγκαλιάσεις. Ιδιαίτερα σήμερα παρουσιάζεται έντονα η ανάγκη για πνευματικότητα και αποσυμπίεση τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά.
Το πως αυτή η πνευματικότητα εκδηλώνεται και εκφράζεται στο ολοένα και πιο ρομποτικό περιβάλλον του πλοίου είναι κάτι που μας ενδιαφέρει πολύ σαν ΣΕΡΑΠΙΣ και ένας από τους λόγους που προωθούμε την δημιουργία τέχνης και μόδας σαν διέξοδο και αποσυμπίεση από το στρεσογόνο και στυγνά επιχειρηματικό περιβάλλον της εμπορικής ναυτιλίας.
Πάνω στο πλοίο η άυλη και πνευματική φύση της θρησκείας γειώνεται βίαια από το πραγματιστικό βιομηχανικό περιβάλλον και αντίστροφα η εργασιακή ρουτίνα στην άβυσσο της θάλασσας ζητά επιτακτικά να εξαυλωθεί σε κάτι ελαφρύτερο και πνευματικό. Το πλοίο προσφέρεται για ανταλλαγή απόψεων ή απλά συνύπαρξη διαφορετικών ιδεολογιών λόγω της ποικιλίας στα πληρώματα και τους ναυτικούς. Αυτό δημιουργεί ένα κράμμα φαινομενικά αντιθετικών θρησκευτικών συμβόλων και αντιλήψεων και είναι κάτι που χρησιμοποιούμε πολύ στις συλλογές μας».
Η καλοκαιρινή συλλογή By His Wounds You Will Be Healed αναφέρεται σε μία φανταστική τελετουργία πλύσης χεριών και «ενεργειακόυ καθαρισμού» που τελείται εν πλω. Υπάρχει το στοιχείο της συμβολικής άφεσης αμαρτιών με την πλύση των χεριών αλλά και η «απεμπλοκή ενέργειας» που διαλύεται και απορρίπτεται σε μία λεκάνη με θαλασσινό νερό, λάδι μηχανής από τα χέρια, γράσο και άλλα στοιχεία.
Info: Την ΣΕΡΑΠΙΣ μπορείτε να βρείτε στο showroom/studio του δημιουργικού τμήματος της στο Θησείο (τα γραφεία της ναυτιλιακής είναι στον Πειραιά) ενώ μπορείτε να δείτε τις συλλογές στο serapisworks.com και να την αγοράσετε online στα καταστήματα number3store.com, LN-CC.com. καθώς και την τελευταία συλλογή στο critical-store.com.