Παπικό glam

Θα το τολμήσεις;

H φετινή ανοιξιάτικη έκθεση στο Ινστιτούτο Κοστουμιού στο The Met της Πέμπτης Λεωφόρου στη Νέα Υόρκη, στην καρδιά της μόδας της εκζήτησης, είναι αφιερωμένη στον διάλογο ανάμεσα στη μόδα και τη μεσαιωνική τέχνη. Κυρίαρχη επιρροή και εμβληματικά εκθέματα οι παπικές ρόμπες και οι μίτρες, καθώς και τα βυζαντινά ιερατικά άμφια που σηματοδοτούν μία εντυπωσιακή ενδυματολογία αιώνων.

Το φετινό Met Gala, που έγινε πριν λίγες μέρες και συζητήθηκε όσο κανένα άλλο, είχε για θέμα του, όπως και η έκθεση, «Ουράνια Σώματα: Μόδα και Καθολική Φαντασία» και έκανε τις υπερ-πλούσιες σελέμπριτις να ντυθούν κυριολεκτικά σαν επιτάφιοι (βλέπε Σάρα Τζέσικα Πάρκερ), σαν ακτινοβόλες Μαντόνες, λαμπρές Πάπισσες, αρχάγγελοι, Ιωάννες της Λωραίνης, δακρυσμένες Παναγίες, ιέρειες και οτιδήποτε γυάλιζε και είχε άφθονο ύφασμα «τρένο» να σέρνεται από πίσω του. Δημιουργήθηκε ένα απίστευτο όργιο χρωμάτων, φωτοστέφανων, χρυσοποίκιλτων υφασμάτων και βαριάς πολυτέλειας. Την επόμενη μέρα, περιοδικά, blogs, εφημερίδες και γκουρού της μόδας μιλούσαν για ένα επερχόμενο ρεύμα στη μόδα, τόσο απαραίτητο σε καιρούς χαλεπούς που χρειάζονται ένα λαμπερό αντίβαρο, που θα είναι τυλιγμένο με την πολυτέλεια των υφασμάτων που παραπέμπουν σε ιερατικά άμφια.

© CHRISTIAN LACROIX AW 09/10

© JOHN GALLIANO FOR DIOR AW 00/01

© DOLCE & GABBANA AW 13-14

Η Μόδα και οι Πάπες
Η μόδα ανέκαθεν είχε «ένα μάτι» στραμμένο προς το Βατικανό, παίρνοντας πάντα μικρές λεπτομέρειες από εκεί, είτε για τη λάμψη είτε για τα ήθη των καιρών. Όταν τη δεκαετία του ’60 το Βατικανό στράφηκε σε πιο ταπεινές ενδυματολογικές γραμμές, ήταν ένα βήμα συντονισμού με όλα τα κοινωνικά κινήματα του κόσμου.

Στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας του 1997, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄, κατόπιν συμβουλής του Jean-Charles de Castelbajac, εμφανίστηκε με άμφια στολισμένα με σταυρούς σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου – το ίδιο και χιλιάδες ιερείς και αρχιεπίσκοποι, λέγοντας ότι το ουράνιο τόξο συμβολίζει την υπόσχεση του Θεού στον Νώε για επικράτηση της ειρήνης στη Γη, μετά το τέλος του κατακλυσμού. Αργότερα, όταν ο Castelbajac δήλωσε ότι συμβούλευσε τον Πάπα να φορέσει το ουράνιο τόξο επειδή συμβόλιζε την gay απελευθέρωση, το Βατικανό έσπευσε να διευκρινίσει ότι κανένας δεν έχει το αποκλειστικό δικαίωμα επάνω στο ουράνιο τόξο.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι ο Πάπας Φραγκίσκος έχει αλλάξει την πολυτελή εικόνα των προηγούμενων Παπών σε κάτι πιο φιλικό, εκσυγχρονισμένο, ταπεινό και μίνιμαλ που αποδέχεται καλύτερα και ο κόσμος. Παράδειγμα, ενώ ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ εμφανιζόταν φορώντας πολλά διαφορετικά πανάκριβα ρολόγια, όπως το ολόχρυσο Rolex των 6.000 δολαρίων, ο Φραγκίσκος έχει φανεί σε πολλές φωτογραφίες του ότι προτιμάει το απλό, κλασικό ασπρόμαυρο Swatch Gent «Once Again».

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ και οι καρδινάλιοι, όλοι φορώντας τα άμφια με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, σχεδιασμένα από τον Jean-Charles de Castelbajac

Στη λίστα των αξεσουάρ, μετά τα δαχτυλίδια, τον αναπτήρα και τα μαύρα γυαλιά που φόρεσε τόσο δυναμικά ο ατσαλάκωτος Jude Law στη σειρά «Young Pope» του Paolo Sorrentino που είδαμε πέρσι, υπάρχουν και τα γνωστά, εικονικά γυαλιά ηλίου του Bono με την τίντα που ο τραγουδιστής των U2 χάρισε το 1999 στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ (τα δοκίμασε μπροστά στις κάμερες αλλά ποτέ δεν τα ξαναφόρεσε), ενώ η Αγιότης του ανταπέδωσε με ένα ροζάριο. Όταν δε ο Πάπας Βενέδικτος 16ος πηγαίνοντας να συναντήσει τον ιταλό Πρόεδρο εμφανίστηκε φορώντας ένα ζευγάρι κομψά γυαλιά ηλίου με μεταλλικό σκελετό, έγινε σκοτωμός στα media, τουλάχιστον της Ιταλίας, για να ανακαλύψουν αν ήταν Gucci ή Serengeti (τελικά ήταν Serengeti).

Ο Jude Law ως ανατρεπτικός «Young Pope» στην ομώνυμη σειρά του Paolo Sorrentino

Ο Βενέδικτος είναι και ο πιο fashion icon από όλους τους πρόσφατους Πάπες. «Θρησκευτικό ίνδαλμα μόδας» τον ονόμασε το 2005 το «Newsweek», ενώ το 2007 το «Esquire» τον ονόμασε «Accessorizer της Χρονιάς», αν και το πιο διαδεδομένο παρατσούκλι του ήταν «Prada Pope» εξαιτίας της φήμης ότι τα περίφημα κόκκινα loafers που φορούσε ήταν της γνωστής ιταλικής φίρμας. Τελικά αποδείχθηκε ότι ο επίσημος υποδηματοποιός του Πάπα είναι ο κλασικός Adriano Stefanelli, ενώ τα κόκκινα παπικά παπούτσια έχουν γίνει άλλο ένα αξεσουάρ που η μόδα υιοθέτησε.

Ο Φραγκίσκος πάντως παραμένει ο πιο δημοφιλής και στιλάτος Πάπας, αποφεύγοντας να φοράει βαρύτιμες ρόμπες και μίτρες, προτιμώντας τα ήπια, απλά υφάσματα, από μαλλί ή βαμβάκι και σταυρούς φτιαγμένους από ξύλο. Το «Esquire» τον ονόμασε τον «Καλύτερα Ντυμένο Άντρα για το 2013».

GETTY-IDEAL IMAGES/ Neilson Barnard

Ιερατικά υφάσματα στην Αθήνα
Και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού μας, θέτοντας το ερώτημα «θα το τολμούσες;» σε φίλες, κάναμε μία βόλτα στα στενά γύρω από τη Μητρόπολη της Αθήνας, εκεί που βρίσκονται τα καταστήματα ιερατικών ειδών, και είδαμε σε αφθονία, πλούσια, πολύχρωμα, ολοκέντητα υφάσματα. Υπέροχα metallics, ολόχρυσα ή ασημένια sip με εξαιρετικής ποιότητας χρυσοκλωστές και ασημοκλωστές από Ιαπωνία και Ινδία, τεχνητά μεταξωτά ρεγιόν, αληθινά μετάξια, βαριές στόφες brocade και σενίλ, υφαντά (για κάτι πιο ελαφρύ) από cool wool ή βισκόζη, κατάλληλα για όλες τις εποχές του χρόνου, βελούδα, σατέν, μαροκέν, μουαρέ, ακριβά χειροποίητα και κεντημένα. Σχέδια φλοράλ, πυκνές κλάρες, αετοί, σταυροί σε σχέδιο Αγίου Νεκταρίου (με σταυρούς και ήλιους) και πολυσταύρι (γεωμετρικά σχέδια με μικρούς σταυρούς) και φυσικά σε όλα τα χρώματα αλλά να κυριαρχούν το εκρού, το χρυσό, το κόκκινο, το μπλε ασημί, το βαθύ μπορντό και το royal purple. Όπως συμβαίνει στη βιομηχανία υφασμάτων, έτσι κι εδώ ανά σεζόν υπάρχουν trends σε ποιότητες και χρώματα που εξαρτώνται από την παραγωγή.

Στα καταστήματα αυτά μπορείτε να βρείτε και γαλόνια, κρόσσια, φούντες, αστέρια, ρολούς με σχέδια, σχήματα, επιγονάτια, επιμάνικα, πλάτες, μεταλλικές και γαλλικές τρέσες και κορδέλες και αγαπημένα ιερατικά μπαστούνια, εξεζητημένο αλλά σικ και χρήσιμο αξεσουάρ.

Μάθαμε ότι τα καλά υφάσματα είναι από φυσικές πρώτες ύλες, όπως ο πολτός ξύλου και τα κατάλοιπα από την επεξεργασία βαμβακιού, για να είναι ελαφριά και να δημιουργούν πτυχώσεις. Τα υφάσματα από βαμβάκι που είναι ανθεκτικά, απορροφητικά και δροσερά, είναι από ινώδη κλωστική ύλη η οποία προέρχεται από το χνούδι του υποτροπικού θάμνου βαμβακιά.

Αν μπείτε στον κόσμο αυτών των υφασμάτων και αποφασίσετε να δοκιμάσετε το look Vaticano, θυμηθείτε:

  • Τα υφάσματα πρέπει να είναι αντιαλλεργικά και κατάλληλα για ένδυση.
  • Οι μεταλλικές κλωστές να έχουν επικάλυψη από καθαρό ασήμι για να μη χάνουν τη λάμψη τους με το πέρασμα του χρόνου.
  • Οι βαφές των νημάτων να είναι ανεξίτηλες για να μη χάνεται η ζωντάνια τους με το καθάρισμα.
  • Να είναι sunforise (ειδική επεξεργασία για να μη μαζεύουν στο πλύσιμο).
  • Να τους κάνετε στεγνό καθάρισμα ή πλύσιμο στους 40°C.
  • Να μην τα πλένετε ποτέ στο πλυντήριο.
  • Να μην τα στίβετε.
  • Να μην χρησιμοποιείτε λευκαντικό στον καθαρισμό τους.

Ενδεικτικές διευθύνσεις:
Δημήτριος Μπαλές (Αγ. Ειρήνης 4), Zakar Hellas
(Καπνικαρέας 19Α), Βασίλειος Σιδερίδης
(Πανδρόσου 7-15)