Μία πολύ γραφική εικόνα του αστικού καλοκαιριού, ιδιαίτερα τις πολύ ζεστές μέρες σαν αυτές που διανύουμε είναι η εξής: Οδός Ερμού, Αθηναίοι που κατευθύνονται σε κάθε είδους καθημερινές δουλειές ή shopping και τουρίστες που απολαμβάνουν τη βόλτα τους σε έναν από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς εμπορικούς δρόμους, άλλοι με καπέλα,άλλοι πιο τολμηροί δίχως, ιδρωμένοι, κρατούν μπουκαλάκια με νερό που ακουμπούν στον λαιμό τους προσπαθώντας να δροσιστούν και συνήθως κουνούν κάποιου είδους φυλλάδιο που τους μοιράστηκε στην έξοδο του μετρό Συντάγματος, εν είδει βεντάλιας.
Πολύ πιθανό μάλιστα όλοι αυτοί να μοιράζονται μία κοινή ανάμνηση. Τη γιαγιά τους καθισμένη στην φρεσκοασβεστομένη αυλή να κάθεται στην πλαστική καρέκλα και ξαφνικά, χρακ!, να ανοίγει τη βεντάλια της, εκείνη με τον κοκκάλινο σκελετό και τις φιλντισένιες λεπτομέρειες που σαν ξεδίπλωνε, ένας αναγεννησιακός κήπος «άνθιζε» μπροστά από το πρόσωπό της και το δαντελένιο τελείωμά του χάιδευε προκλητικά καμιά φορά στο πέρα - δώθε, τα αφράτα μάγουλά της.
Οι βεντάλιες DiDa απενοχοποίησαν «το αξεσουάρ της γιαγιάς» και τρύπωσαν στην τσάντα κάθε νέας γυναίκας
Αυτή την «ιεροτελεστία» του κάποτε απόλυτου και θηλυκού καλοκαιρινού αξεσουάρ που έγινε γκάτζετ της γιαγιάς επαναφέρει με σύγχρονη και ιδιαίτερη στυλιστική ματιά στο σήμερα η Νατάσα Δουρίδα. Η νεαρή πολιτικός μηχανικός ξεκίνησε να φτιάχνει κοσμήματα όταν εκπονούσε το μεταπτυχιακό της στην Αρχιτεκτονική, ελλείψει χρόνου για μία full time δουλειά. Έχοντας ήδη μία συλλογή από βεντάλιες που η ίδια χρησιμοποιούσε πεισματικά, από ταξίδια και δώρα φίλων, κάποια στιγμή αποφάσισε να αποδομήσει μία για να δει πόσο εύκολα μπορεί να την κατασκευάσει η ίδια.
«Η φίλη μου η Αθηνά μου έφερε δώρο από τη Σάμο μία που φαινόταν αρκετά εύκολο να αναπαραχθεί. Δεν ήθελε πολύ, μια μηχανικός, τα εργαλεία, μια βεντάλια. Την διέλυσα για να την καταλάβω και άρχισα να ψάχνω τα κατάλληλα υλικά. Μου πήρε 5 χρόνια πειραματισμών μέχρι να φτάσει στη σημερινή της μορφή».
Κάπως έτσι οι βεντάλιες DiDa απενοχοποίησαν «το αξεσουάρ της γιαγιάς» και τρύπωσαν στην τσάντα κάθε νέας γυναίκας. «Η καθημερινότητα στην πόλη το καλοκαίρι είναι τόσο ζεστή, που είναι να απορείς πως την είχαμε αφήσει μόνο στις γιαγιάδες τόσο καιρό. Η βεντάλια υπήρχε πάντα στην Ελλάδα, είναι τις τελευταίες δεκαετίες που την ξεχάσαμε. Από τότε που ξεκίνησα να φτιάχνω, βλέπω όλο και περισσότερες γυναίκες να κρατάνε βεντάλια, στο δρόμο, στο μετρό, στις συναυλίες. Και δε σου κρύβω ότι νιώθω λίγο περήφανη που βοήθησα να επανέλθουν σε χρήση. Άσε που είτε το πιστεύεις, είτε όχι και η βεντάλια έχει ρίζα αρχαιοελληνική (παράλληλα βέβαια με άλλους πολιτισμούς), με την ονομασία ριπίδιον», σχολιάζει η Νατάσα.
Η κατασκευή μιας βεντάλιας DiDa απαιτεί μαεστρία, αλλά γίνεται επίσης με ιδιαίτερη φροντίδα. Τα ξύλα κόβονται, λειαίνονται και λουστράρονται στο χέρι, μια διαδικασία που στη Νατάσα Δουρίδα πήρε πολύ καιρό να τελειοποιήσει. Αφού την εξέλιξε ωστόσο, την ανέθεσε σε άτομο με σύνδρομο Asperger το οποίο αμείβεται για την κατασκευή τους. Κάθε pattern αναπαράγεται το πολύ 10 φορές, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο μοναδικό. Αν κάποια ή κάποιος θέλει κάτι πιο συγκεκριμένο σε ύφασμα ή σε σχέδιο, γινεται κατόπιν παραγγελίας. Επίσης η δημιουργός των DiDa μπορεί να ζωγραφίσει πάνω στο ύφασμα.
Βεντάλια DiDa - το νέο urban survival gadget
Εκτός από το κανονικό μέγεθος και τη θήκη του με δέρμα και φελλό, υπάρχει και παιδικό μέγεθος, ενώ φέτος θα πειραματιστεί με ένα μεγαλύτερο μέγεθος για δυο αγαπημένες της drag queens. Επίσης πλέον οι θήκες θα έχουν και μία δεύτερη εκδοχή με επαναχρησιμοποιημένα υφάσματα τέντας.
Η Νατάσα λατρεύει τα υφασματάδικα της Καλαμιώτου και πια έχει γίνει κολλητή φίλη με τους εμπόρους. «Φλοράλ και γεωμετρίες πάντα με παρέσυραν. Φέτος, με αφορμή το πρόμο βίντεο που κάναμε μαζί με τον Αλέξη Κουκιά-Παντελή, η κολεξιόν έχει θεματική τη Ζούγκλα! Τίγρεις, ελέφαντες, λιοντάρια, παπαγάλοι και ερωδιοί, έντονα χρώματα σε εκρηκτικά patterns!».
Οι βεντάλιες DiDa παραμένουν και ρομαντικές, αν αυτό είναι το γούστο σας
Κατά την άποψή σου εκτός από δροσιά, τι άλλο προσφέρει μία DiDa σε μία γυναίκα; «Σίγουρα προσδίδει στυλ, το pattern που διαλέγει κάθε γυναίκα είναι ένα statement της αισθητικής της, της ποιότητάς της. Από εκεί και πέρα, εξαρτάται πως και πόσο θα την χρησιμοποιήσει η κάθε μία. Είναι σίγουρα ένα παιχνίδισμα, ένα χάδι. Είναι gadget που συμπληρώνει την εικόνα μας, και κάθε εικόνα είναι επικοινωνία. Άπειρες συζητήσεις και γνωριμίες ξεκινούν κάθε καλοκαίρι από αυτές!».