Η ρομαντική και fabulous ηρωίδα Laura Ashley
Με αφορμή την έκθεση στο Fashion Museum του Bath
Κάθε φορά που ντύνεσαι σαν ηρωίδα της Emily Bronte ή της Jane Austen, φοράς το λουλουδάτο σου μάξι φόρεμα που παραπέμπει στην αγγλική εξοχή αποπνέοντας αέρα νοσταλγίας και αγνότητας, πάντα σιγοψιθυρίζεις το όνομά της. Για όσους δεν την γνωρίζουν, η Ουαλή Laura Ashley (1925-1985) ήταν σχεδιάστρια μόδας που ξεκίνησε την καριέρα της με το τύπωμα υφασμάτων και συνέχισε με τη σχεδίαση ρούχων: Φορέματα λουλουδάτα ή εμπριμέ και φούστες ενός στυλ εξοχής. Με ταυτότητα θηλυκή και αέρινη, το στυλ που λάνσαρε η Ashley επιβλήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και, ακόμα και σήμερα, παραμένει η έμπνευση και η βάση πολλών επίκαιρων τάσεων.
«Laura Ashley» από τον Martin Wood, δημοσιεύτηκε από τον Frances Lincoln- Πορτραίτο της Ashley με τον σύζυγό της Bernard (1976)
«Είσαι σίγουρη πως θέλεις να αφήσεις μια συνεισφορά της εποχής που ζήσαμε;», την πείραζε κάποτε ο φίλος της Terence Conran. «Ενδιαφέρομαι μόνο στο να ξανανοίξω τα μάτια του κόσμου σε όλα αυτά που έχει ξεχάσει» απάντησε η Laura. Αυτό ακριβώς προσπαθούσε να κάνει: να θυμίσει στον κόσμο τις παλιές εποχές, τις ρομαντικές μέρες, τις γεμάτες αγνότητα και αθωότητα. Και τα κατάφερε. Η ίδια είπε σε δημοσιογράφο των New York Times το 1977 ότι τα ρούχα της «ήταν πάντα ρομαντικά γιατί η ίδια ήταν άκρως ρομαντική».
Φορέματα Laura Ashley με prints και ρόμπες, στην καλοκαιρινή βροχή, στο Cheyne Walk / Chelsea Embankment, 1970s. (Copyright: Laura Ashley Ltd)
H Sara Freeman και η Emma Ashley φωτογραφίζονται με φορέματα Laura Ashley, τέλη δεκαετίας 60. (Copyright: Laura Ashley Ltd)
Με αφορμή την επέτειο 60 χρόνων από την ίδρυση του βρετανικού οίκου, των 50 χρόνων από την ίδρυση του Μουσείου Μόδας του Bath και το γεγονός ότι το πρώτο μεγάλο κατάστημα του οίκου άνοιξε εκεί, το Mουσείο Μόδας διοργανώνει μια έκθεση με τίτλο: «Laura Ashley- Η Ρομαντική Ηρωίδα».
Παρουσιάζονται πάνω από 70 φορέματα της σχεδιάστριας από τη δεκαετία του 60 και του 70 με σκοπό να αποδοθεί η ατμόσφαιρα που λάνσαρε ο οίκος: αυτή της βικτωριανής εποχής, της αγγλικής εξοχής, του ρομάντζου που διαδραματίζεται στα μυθιστορήματα της Jane Austen, της νοσταλγίας για τις παλιές εποχές.
Η έκθεση διεξάγεται στο Μουσείο Μόδας του Bath έως τις 26 Αυγούστου και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο Μουσείο Bowes στο Durham της Αγγλίας μέχρι τις αρχές του 2014.
Η Rosemary Harden, η επιμελήτρια της έκθεσης, δήλωσε πως «συμβολίζει μια χρυσή στιγμή στην ιστορία της μόδας. Πολλοί άνθρωποι δε μπορούν να πιστέψουν ότι αυτά τα φορέματα βρίσκονται ήδη σε μια μουσειακή συλλογή, αλλά η Laura Ashley αποτελούσε ένα σπάνιο δείγμα και τίποτα άλλο δεν μπορεί να τη φτάσει αυτή την περίοδο, στα τέλη της δεκαετίας του 60 και στη δεκαετία του 70. Πολλά από τα σχέδιά της δείχνουν πολύ φρέσκα ακόμα και σήμερα, αφού βρισκόμαστε στο τέλος ενός μποέμ κινήματος στη μόδα.»
Για να συμπέσει χρονικά με την έκθεση, ο οίκος διεξάγει διαγωνισμό στο Facebook και καλεί τον κόσμο να μοιραστεί φωτογραφίες του και αναμνήσεις από τα έργα της σχεδιάστριας. Μια επιλογή αυτών των φωτογραφιών θα μοιραστεί στη σελίδα του Μουσείου στο Facebook https://www.facebook.com/FashionMuseum και στο Twitter https://twitter.com/Fashion_Museum .
H επιμελήτρια της έκθεσης, Rosemary Harden, με φόρεμα Laura Ashley
Το site του οίκου https://www.lauraashleyshop.gr/mp/el/arxiki-el τα έχει όλα: Ρούχα, παπούτσια, τσάντες αλλά και έπιπλα, καλύμματα, μαξιλάρια, ταπετσαρίες. Μόλις πριν λίγους μήνες, κατασκευάστηκε και το πρώτο boutique ξενοδοχείο Laura Ashley έξω από το Λονδίνο (στο χωριό Elstree) με όνομα «The Manor»- ειδικά διακοσμημένο από τον οίκο.
Η Laura Ashley με τα ρούχα της σε κάνει να θες να τρέξεις ανέμελα στην εξοχή και με τα έπιπλα και τις ταπετσαρίες της να ανυπομονείς να ρθει αυτό το βροχερό απόγευμα που θα χουχουλιάσεις σπίτι με vintage έπιπλα και διάθεση, καφέ και εφημερίδα (και –ελπίζουμε-με καλή παρέα). Είναι αυτή που έκανε μια ολόκληρη γενιά γυναικών να ντύνονται όπως η Κάθυ από τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» και να ψάχνουν για τον δικό τους Χίθκλιφ. Γιατί να μην ψάξουμε και μεις;
Μακρυμάνικα φορέματα με prints Laura Ashley, 1970s (Copyright: Laura Ashley Ltd)
Λίγο «Ανεμοδαρμένα Ύψη», λίγο «Περηφάνια και Προκατάληψη», λίγο «Λογική και Ευαισθησία», λίγο «Μικρό σπίτι στο Λιβάδι» και μια απέραντη νοσταλγία για μια εποχή που δε ζήσαμε ποτέ. Μήπως λείπει λίγος ρομαντισμός από τη ζωή μας; H Laura Ashley μάς έδειξε το δρόμο: εμείς αρκεί να την ακολουθήσουμε.
Πορτραίτο της Laura Ashley από τον Robin Laurance (National Portrait Gallery του Λονδίνου)