Τι δεν πρέπει να λείπει από την ντουλάπα κάθε άντρα

Κάθε ηλικία ντύνεται διαφορετικά, γι' αυτό ζητήσαμε από τους ειδικούς στον χώρο της μόδας να μας δώσουν τα δικά τους πολύτιμα tips

To jean jacket ή το δερμάτινο; Τα suede παπούτσια ή τα αθλητικά; Πρόκειται για σκέψεις που κάνουμε όλοι καθημερινά, πριν τη δουλειά, πριν από ένα ραντεβού, πριν από ένα κοινωνικό event. Για τον έλληνα άντρα ίσως οι επιλογές να είναι περιορισμένες, ωστόσο η μόδα, ως ένας χώρος που μπορεί να βρει ο καθένας το προσωπικό του στιλ, διευρύνεται και βάζει μέσα της όλο και μεγαλύτερο κοινό. Συνδυάζοντας την αρχιτεκτονική, την κίνηση και το χρώμα, μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει μια εικόνα που, χωρίς να μιλάει, λέει πολλά για εκείνον. Το πρόβλημα όμως παραμένει: το jean jacket ή το δερμάτινο; Μιας και κάθε ηλικία ντύνεται διαφορετικά, ζητήσαμε από τέσσερις ανθρώπους που βρίσκονται στον χώρο της μόδας να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε ποια είναι η σχέση κάθε γενιάς με τα ρούχα και τι δεν πρέπει να λείπει από την ντουλάπα κάθε άντρα.

Αντώνη Παπασταύρου, τι πρέπει να έχει στην ντουλάπα του ένας εικοσάρης;

Ο Αντώνης Παπασταύρου, ανερχόμενος σχεδιαστής και ιδιοκτήτης του Dante, σχεδιάζει ρούχα για όλες τις ηλικίες αντρών, στοχεύοντας στη δημιουργία ρούχων που θα μείνουν στην ντουλάπα σου και δεν θα θες να τα αποχωριστείς. Για τον Αντώνη, ο άντρας δεν πρέπει απλώς να ψάχνει την εύκολη λύση σε ένα jean, όταν ντύνεται το πρωί, αλλά να αντλεί ευχαρίστηση από τους συνδυασμούς που μπορεί να κάνει ανάλογα με αυτό που θέλει να δηλώσει με το ντύσιμό του.

«Το βασικό σημείο στο ντύσιμο ενός άντρα είναι να αναδεικνύεται το σώμα του μέσα από ωραία υφάσματα και την εφαρμογή του ρούχου, τόσο στην πλάτη όσο και στη μέση του.

Οι εικοσάρηδες σήμερα είναι μία γενιά που έχει πρόσβαση στη μόδα, θέλουν να είναι μπροστά, να κάνουν το επόμενο βήμα. Δεν χρειάζεται να ψάξουν το περιοδικό στα περίπτερα, αλλά ενημερώνονται καταιγιστικά και άμεσα μέσω των social media. Το πρόβλημα που προκύπτει, ωστόσο, είναι πως ένα στιλ ή μία τάση θα φορεθεί γρήγορα και θα εξαφανιστεί εξίσου γρήγορα. Γι’ αυτό, εκείνο που πρέπει να προσέξουν είναι να επιλέγουν ρούχα που θα μπορούν να φορέσουν και σε πέντε-έξι σεζόν. Δεν χρειάζεται να καταναλώνεις συνεχώς την τάση, μπορείς να αναδημιουργήσεις έχοντας βασικά κομμάτια στην ντουλάπα σου και προσθέτοντας μικρά πράγματα (όπως ένα απλό t-shirt με ένα brand name, που έχουν επανέλθει στη μόδα). Το ζήτημα είναι να μπορείς να κάνεις δικό σου αυτό που προτείνει η τάση, να δημιουργήσεις τη δική σου ταυτότητα, όχι να αντιγράφεις απλώς μία φωτογραφία από το Ιnstagram. Η κομψότητα στο στιλ, άλλωστε, έρχεται όταν έχεις στην ντουλάπα σου συγκεκριμένα πράγματα, είτε είσαι 20 είτε είσαι 70.

» Για να δημιουργήσεις μία βάση στο ντύσιμό σου πρέπει αρχικά να επιλέξεις κλασικά χρώματα, όπως λευκό, μαύρο, γκρι και καφέ. Πρόκειται για χρώματα που όποτε και να τα βάλεις μπορείς να τα μπλέξεις με την εκάστοτε τάση της σεζόν. Άλλα βασικά, διαχρονικά κομμάτια που πρέπει να έχεις στην ντουλάπα σου, αν είσαι 20-30, είναι:

♦ Ένα κοστούμι, ή τουλάχιστον παντελόνι με την ίδια απόχρωση σε blazer, που μπορείς να το φορέσεις με ένα t-shirt και sneakers, ενώ στα 25 σου μπορείς να το βάλεις με ένα πουκάμισο και oxford παπούτσι και να πας σε μια συνέντευξη. Το παντελόνι μπορείς επίσης να το φορέσεις με ένα πουκάμισο και μποτάκια σε μία βόλτα/έξοδο. Έχεις ένα ρούχο και παίζεις με τα αξεσουάρώστε να το φοράς σε διαφορετικές περιστάσεις.

♦ Ένα μάλλινο παλτό, κατά προτίμηση μαύρο, που ό,τι και να φοράς, αν το ρίξεις από πάνω θα σε ντύσει. Θα γεμίσει τις πλάτες. Το ζήτημα είναι να είναι καλοδιατηρημένο. Η φθορά κάνει ένα ρούχο να μη φαίνεται διαχρονικό. Για να μείνει στην ντουλάπα σου 15-20 χρόνια πρέπει να το φροντίζεις.

♦ Ένα λευκό, καλοραμμένο πουκάμισο, όχι ως αντικείμενο αλλά ως στιλ.

♦ Δερμάτινες ζώνες με ωραία δεσίματα και καλή ποιότητα δέρματος. Λεπτές, φινετσάτες ζώνες σε μαύρο ή καφέ χρώμα.

♦ Το διαχρονικό διακρίνεται από το κλασικό. Ένα ρούχο πολύ ιδιαίτερο (π.χ. μπροκάρ ή βελούδινα υφάσματα), που δεν είναι κλασικό, μπορεί να είναι διαχρονικό γιατί έχει ταυτότητα. Ένα ρούχο ή ένα αξεσουάρ του πατέρα σου φαινομενικά μπορεί να μην είναι κλασικό, μπορεί να έχει ένα περίεργο χρώμα, αλλά η αξία του και η χρήση του το κάνει διαχρονικό. Ίσως μάλιστα επανέλθει και στη μόδα, όπως συμβαίνει πολύ συχνά. Στην εποχή που οι τάσεις συνδυάζονται, μπορείς να το φορέσεις με στιλ και με τη σειρά σου να το δώσεις κι εσύ στον γιο σου».


Νίκο Υφαντή, τι φοράνε οι τριαντάρηδες;

Μιλήσαμε με τον style consultant και interior designer Νίκο Υφαντή για το τι πρέπει να έχει στην ντουλάπα του η γενιά των τριάντα και μας έδωσε αρκετές συμβουλές. Για τον Νίκο, το στιλ πρέπει να είναι ανεπιτήδευτο και να έχει και μία ατμόσφαιρα ρετρό αλλά χωρίς τις υπερβολές που βλέπουμε σήμερα. Κάνει λόγο για ένα στιλ μίνιμαλ, απλοποιημένο και ανδροπρεπές.

Νίκος Υφαντής

«Ένας άντρας στην ηλικία των 30 σήμερα επηρεάζεται αρκετά στην καθημερινότητά του από το στιλ που επιλέγει. Πρόκειται για μία ηλικία που οι περισσότεροι άντρες κυνηγάνε την καριέρα τους, οπότε τα ρούχα που φορούν χρειάζεται να ευθυγραμμίζονται με το dress code του εργασιακού τους χώρου. Σε μεγάλο βαθμό επιλέγουν το athleisure, δηλαδή ένα συνδυασμό χαλαρού tailoring στα ρούχα με αθλητικές επιρροές. Αυτό συμβαίνει γιατί μεγάλωσαν σε μία δεκαετία που το fitness έκανε μπαμ, οπότε τους ενδιαφέρει η άθληση και τα ρούχα που φορούν να αναδεικνύουν το σώμα τους. Σημαντικό ρόλο συχνά παίζει το brand name τόσο στα ρούχα, όσο και στα υποδήματά τους.

» Πέρα από τα κλασικά κομμάτια, όπως ένα ωραίο παλτό, ένα μαύρο ζιβάγκο και ένα λευκό tailored πουκάμισο, άλλα κομμάτια που μπορούν να αναδείξουν το στιλ ενός νέου άνδρα είναι:

♦ Ένα άνετο και ευκολοφόρετο daywear κοστούμι είναι must. Μπορεί να φορεθεί τόσο το πρωί στη δουλειά, όσο και στη βραδινή έξοδο.

♦ Ένα ωραίο κόσμημα, όπως μία ταυτότητα λαιμού ή μία αλυσίδα, μπορεί να δέσει όλη την εικόνα και να αναδείξει το στιλ αυτού που τα φοράει.

♦ Ένα ωραίο floral πουκάμισο.

♦ Ένα διαχρονικό κομμάτι είναι αυτό που δεν μπορείς να αποχωριστείς από την ντουλάπα σου. Όσο κι αν πιστεύεις ότι έχει παρέλθει η μόδα του και δεν θα το ξαναφορέσεις, κάτι σε κάνει να το ξαναφοράς, σε νέους συνδυασμούς. Για μένα, διαχρονικά κομμάτια που κρατάω στην ντουλάπα μου και δεν μπορώ να αποχωριστώ είναι: ένα perfecto δερμάτινο jacket, ένα καμηλό παλτό, ένα jean πουκάμισο, ένα δερμάτινο παντελόνι που ακολουθεί τη γραμμή του σώματος, ένα μαύρο tailored σακάκι».


Μιχάλη Πάντο, οι σαραντάρηδες προτιμούν το διαχρονικό στιλ;

Ο Μιχάλης Πάντος είναι από τους κορυφαίους fashion editor. Ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με τη μόδα και έχει εργαστεί σε μεγάλα περιοδικά όπως η ελληνική «Vogue», το «Men» και το «Status». Η εμπειρία του μας δίνει μία σφαιρική ματιά τόσο στη μόδα γενικότερα, όσο και στο στιλ.

Μιχάλης Πάντος

«Η μόδα σήμερα βρίσκεται σε μία μεταβατική περίοδο. Αυτή είναι άλλωστε και η ουσία της, να εξελίσσεται διαρκώς, να μη μένει ποτέ στάσιμη. Σήμερα, βλέπουμε έντονη επιρροή από τη δεκαετία του ’80, από το athleisure και το street style. Μέσα από διάφορα χρώματα, συνδυασμούς, επίπεδα και υφάσματα, δημιουργείται μία νέα γεωμετρία στα ρούχα, με oversized όγκους, που δίνουν την εντύπωση ότι απέχουν από το σώμα.

» Η αντρική μόδα είναι περιορισμένη στην Ελλάδα, υπάρχει μία δυσκαμψία για τον έλληνα άντρα ο οποίος δυσκολεύεται να απελευθερωθεί. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, το social diversity έχει διευρύνει τους ορίζοντες μέσα από όλο και περισσότερες νέες προτάσεις. Καταρρίφθηκε η συντηρητική λογική στην αντρική ένδυση (π.χ. το κοστούμι αντικαταστάθηκε από το sporty look), και κάποια πράγματα που ίσως παλιότερα φαίνονταν περίεργα, πλέον εντάσσονται σε μία κανονικότητα.

» Οι ηλικίες από 20-40 είναι αυτές που ενδιαφέρονται περισσότερο για τη μόδα, καθώς πρόκειται για ηλικίες με μεγαλύτερη ένταση, με μεγαλύτερη ανάγκη για επιβεβαίωση. Έτσι, χρησιμοποιούν το ρούχο για να κάνουν έναν διάλογο με το περιβάλλον τους, για να δείξουν αυτό που θέλουν. Άλλωστε, το ράσο κάνει τον παπά.

» Η μόδα είναι το πιο φιλελεύθερο πράγμα. Σου δίνει ένα σύνολο πληροφοριών που μπορείς εσύ να αξιοποιήσεις όπως θέλεις. Δεν υπάρχουν πρέπει και περιορισμοί στη μόδα, μπορείς να βάλεις ό,τι θες, να δημιουργήσεις και να φτιάξεις τη δική σου “σαλάτα’’. Αυτό που ονομάζουν κλασικό κομμάτι, όπως ένα γκρι παλτό, είναι απλώς μία εύκολη πληροφορία. Δεν υπάρχει το διαχρονικό, τίποτα δεν είναι επίκαιρο πέρα από τη σεζόν του. Δηλαδή ναι μεν ένα ζιβάγκο θα εμφανιστεί σε διαφορετικές σεζόν αλλά η φόρμα του θα καθοριστεί από την τάση που επικρατεί, κάνοντάς το έτσι διαφορετικό κάθε φορά.

» Στην υπερπληροφόρηση που επικρατεί σήμερα, ας κρατήσει ο καθένας, εάν και εφόσον τον αφορά η μόδα, αυτό που τον εκφράζει και τον κάνει να αισθάνεται καλύτερα».


Ηλία Βλαχάκη, τι πρέπει να έχει ένας άντρας στα 50 στην ντουλάπα του;

Ο Ηλίας Βλαχάκης θεωρείται και είναι ένας από τους πιο ειδικούς στο ανδρικό ντύσιμο δεδομένου ότι εδώ και πολλές δεκαετίες αντιπροσωπεύει και εισάγει στη χώρα μας μερικές από τις κορυφαίες φίρμες ανδρικής ένδυσης του εξωτερικού, όπως τα αξεπέραστα ιταλικά Kiton. Τα sur mesure κοστούμια, πουκάμισα και τσάντες που φτιάχνονται στο Mah Jong, το εμβληματικό κατάστημά του στην οδό Κανάρη, έχουν ντύσει μερικά από τα ισχυρότερα ονόματα του επιχειρηματικού, τραπεζικού και εφοπλιστικού κλάδου στη χώρα μας.

Ηλίας Βλαχάκης

«Στα πενήντα του χρόνια κάθε άνδρας έχει μια ντουλάπα γεμάτη ρούχα. Το ερώτημα είναι αν του κάνουν, πώς συνδυάζονται, αν του είναι χρήσιμα στην καθημερινή του απασχόληση και τον ελεύθερο χρόνο του. Ένας άνδρας δεν χρειάζεται πολλά ρούχα. Χρειάζεται σωστά ρούχα και πολλά πουκάμισα. Σε αυτή την ηλικία πρέπει να έχει προσδιορίσει το προσωπικό του στιλ, να φοράει τα ρούχα του και να αισθάνεται άνετα.

» Δεν πρέπει να τον φορούν τα ρούχα του. Δεν έχει καμία ανάγκη από στολή. Τα ρούχα και τα παπούτσια μπορούν να είναι λίγα αλλά σωστά ραμμένα, με καλή ποιότητα υλικών και σωστά σιδερωμένα! Εννοείται ότι το κλασικό ρούχο είναι διαχρονικό, άρα και σύγχρονο, αφού συνδυαστεί με λίγα καινούργια αξεσουάρ: σακάκι, παντελόνια, κοστούμι, πουκάμισα, πουλόβερ, καπαρντίνα, δερμάτινα παπούτσια, ζώνη και κάλτσες απαραιτήτως μέχρι το γόνατο. Κλασικές γραβάτες πάντα!».