Fashion Week Athens

Η 11η Ελληνική Εβδομάδα Μόδας προβλέπεται συναρπαστική.

Η 11η Ελληνική Εβδομάδα Μόδας προβλέπεται συναρπαστική. Φορέματα που βιοδιασπώνται, ρούχα εμπνευσμένα από την «ηθική μόδα» και καταξιωμένα ονόματα δίπλα στη νέα γενιά. Η ATHENS VOICE είναι στα παρασκήνια και μεταδίδει.

Μετά από πολλές δοκιμασίες στις τελευταίες διοργανώσεις και μεσούσης μιας εξαιρετικά κακής περιόδου, η Ελληνική Εβδομάδα Μόδας δείχνει στην 11ή της διοργάνωση (25-28 Μαρτίου στην Τεχνόπολις) να υιοθετεί μια στάση ευελιξίας την ώρα που οι σχεδιαστές τη βλέπουν ξανά ως το βασικό εργαλείο για την προβολή της δουλειάς τους. Ένα παράδειγμα, η επερχόμενη συνάντησή τους στο πλαίσιο του Fashion Week Athens με τριάντα ξένους δημοσιογράφους και αγοραστές-εκπροσώπους μεγάλων εμπορικών ονομάτων σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

«Μιλάμε για ανερχόμενες αγορές όπως η Ρωσία και η Ουκρανία, με τις οποίες είναι ευκαιρία να αποκτήσουν επαφές οι Έλληνες σχεδιαστές» όπως λέει χαρακτηριστικά ο διοργανωτής του θεσμού Αντώνης Κιούκας (Q Productions). Τη δεύτερη μάλιστα ημέρα του fashion week, οι ξένοι αγοραστές θα έχουν συναντήσεις με εγχώριες επιχειρήσεις όπως η Attrattivo, η Toi & Moi, η BSB κ.ά.

Πάντως, στο διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στην προηγούμενη και την τωρινή διοργάνωση, ο Δημήτρης Ντάσιος παρουσίασε τη συλλογή του για τη σεζόν Χειμώνας 2010-2011 στις Eβδομάδες Mόδας του Παρισιού και του Μιλάνου, ενώ ο Γιώργος Ελευθεριάδης έλαβε για δεύτερη φορά πρόσκληση από την Eβδομάδα Mόδας της Βαρκελώνης. Οι νέοι παίχτες, τώρα, που συνεχίζουν –δικαίως– να κερδίζουν έδαφος στο θεσμό, φαίνεται ότι θα κατακλύσουν και πάλι τις πασαρέλες με τα δύο σταθερά στοιχεία της έμπνευσής τους, το φουτουρισμό και τη γεωμετρία. Το γυναικείο δίδυμο των Delight, για παράδειγμα, προτείνει το πάντρεμα αντιφατικών υλικών (τσόχες, γούνες) με χειροποίητα διάτρητα υφάσματα και αυστηρή οριοθέτηση των χρωμάτων. Ο Σωτήρης Γεωργίου υιοθετεί με το δικό του τρόπο την τεχνική dripping –βασικός εμπνευστής της οποίας ήταν ο Τζάκσον Πόλοκ– και χρησιμοποιεί πλεγμένα νήματα πάνω σε δαντέλες έτσι που να φαίνεται σα να «στάζει» μπογιά.

Περισσότερο όμως και από την ανάδειξη της νέας γενιάς, στοιχείο-κλειδί αυτής της διοργάνωσης είναι η διακήρυξη για μια «ηθική μόδα» (στην Αμερική προβάλλεται ένθερμα από star όπως οι Scarlett Johansson, Natalie Portman, Brad Pitt, Leonardo di Caprio κ.ά.). Μέσα από μια εμπορική έκθεση με εννιά βραβευμένους διεθνείς ethical designers και ένα show με επιλεγμένα ethical looks, οι θεατές θα έρθουν σε επαφή με μια μόδα που ως βασικές θέσεις της έχει τα πιστοποιημένα ρούχα με βιολογικές και οργανικές ουσίες, κατασκευασμένα σύμφωνα με τους διεθνείς fair trade ορισμούς και ενάντια στην παιδική εργασία.

Μένει να δούμε ποια θα είναι η εικόνα των τάσεων των Ελλήνων σχεδιαστών, και αν αυτή θα συμπορευτεί για παράδειγμα με τη «σκοτεινιά» που προέκυψε από την Εβδομάδα Μόδας στη Νέα Υόρκη (άσπρο-μαύρο για τον Oscar De La Renta, total black για την Donna Karan και τον Michael Kors και επιρροή από το μεσαίωνα και τη βυζαντινή περίοδο για τον Alexander Mc Queen, ο οποίος πρόλαβε πριν το θάνατό του να ολοκληρώσει τη χειμερινή του συλλογή σε ποσοστό 80%).

Η έναρξη της Ελληνικής Eβδομάδας Mόδας θα γίνει μια επισήμως ανοιξιάτικη ημέρα και αργία, σήμερα, Πέμπτη 25/3, στις 20.00. Η ομάδα M. Productions Dance Academy θα δείξει τη χοροθεατρική της παράσταση “Dancing Fashion… A move for a Move” με θέμα τη μάχη μεταξύ των επτά θανάσιμων αμαρτημάτων και των επτά αρετών. Η δράση, σε συνεργασία με τη Feeling Human (ΜΚΟ που υποστηρίζει φιλανθρωπικές δραστηριότητες), έχει ως σκοπό την ενίσχυση της ActionAid.

Ακόμα, μην ξεχάσεις να περάσεις μια βόλτα και από τη Night Boutique, όπου θα βρεις ρούχα και αξεσουάρ γνωστών σχεδιαστών σε πολύ χαμηλές τιμές!

Οι σχεδιαστές που συμμετέχουν στο Athens Fashion Week είναι οι Yiorgos Eleftheriades, Dimitris Dassios, Christoforos Kotentos, Mi-Ro, Vassilis Zoulias, Aslanis, Makis Tselios, Angelos Bratis, Kathy Heyndels, Delight, Lito Barre, Maria Mastori - Filep Motwary (video presentation), Evaggelos Kavathas, Panos Apergis, Corina Vladescu, Sotiris Georgiou και Catreen Mal, Johanna Danil και Lucas (ενιαίο show με τίτλο “New Generation”).

Για την είσοδο στα shows είναι απαραίτητη η επίδειξη πρόσκλησης. Χορηγοί η Amstel Pulse και η Swatch.

INFO: 25-28/3, Τεχνόπολις.  Την ημέρα των εγκαινίων είσοδος ελεύθερη. Χορηγός επικοινωνίας η ATHENS VOICE.  

Δώρο διπλές προσκλήσεις

Η A.V. και η Q Productions δίνουν τη δυνατότητα σε εβδομηνταπέντε (75) τυχερούς αναγνώστες να παρακολουθήσουν το “Ethical Fashion Show” (Κυριακή 28/3 στις 20.00, αίθ. Δ7), κερδίζοντας από μία διπλή πρόσκληση! Αν θέλεις κι εσύ μία, στείλε σε SMS: AVVA (κενό) και το ονοματεπώνυμό σου στο 54121, μέχρι την Παρασκευή 26/3 στις 12.00 το μεσημέρι. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν με sms και τα ονόματά τους θα βρίσκονται σε λίστα στη VIP είσοδο της αίθουσας Δ7 (Τεχνόπολις, Πειραιώς 100, Γκάζι).

Κάθε μήνυμα χρεώνεται € 1,21 με ΦΠΑ

SEVEN VS SEVEN  III

Έκθεση των Bill Patrick και Heather Nomi Tshuma, σε επιμέλεια Feeling Human, χωρισμένη σε 3 μέρη: 14 ασπρόμαυρες γυμνές φωτογραφίες του top model Gloria Mika, 14 φωτογραφίες γνωστών μοντέλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό με θέμα τη μάχη του καλού με το κακό και 14 φωτογραφίες που απεικονίζουν τη μάχη μεταξύ της αμαρτίας και της αρετής στην καθημερινή ζωή. Στα δύο τελευταία concepts το «μαγικό» τους χεράκι έχουν βάλει η ΤΗΕΙΑ με τους κορσέδες της και η Sophia Matheaki με σφραγίδα την gothic αισθητική της. Οι φωτογραφίες θα τυπωθούν σε περιορισμένα αριθμημένα αντίτυπα και θα πωλούνται για τους σκοπούς της ActionAid. Εγκαίνια την πρώτη μέρα της διοργάνωσης με ελεύθερη είσοδο.

RED THREAT FASHION SHOW

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έπειτα από αποκλειστική συνεργασία του Διεθνή Οργανισμού Ethical Fashion Forum και της Read Thread (ο πρώτος οργανισμός στην Ελλάδα για την προώθηση της ηθικής μόδας). Θα παρουσιαστούν επιλεγμένα λουκ των Aza Zanditon, Henrieta Ludgate, Worn Again και Lu Flux – Λονδρέζα 25χρονη που βλέπει τη γυναίκα ως «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» με ρούχα γεμάτα patchworks.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΑΣΙΟΣ

Ρούχα και αξεσουάρ που θυμίζουν στολές του 19ου αιώνα σε μια συλλογή με τίτλο «Νοέμβρης». Δερμάτινα ρούχα και γούνες σε συνδυασμό με πολυτελή υφάσματα (κασμίρι - μετάξι).

 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice