Τι κάνουν 15 γιαγιάδες από την Τήνο με ένα παριζιάνικο fashion brand;

Το Atelier Bartavell σε ένα οδοιπορικό sustainable fashion, παράδοσης και γνώσης

Η βιομηχανία της μόδας είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνα στον κόσμο. Τα τελευταία  χρόνια όλο και περισσότερα διεθνή και εγχώρια brand εστιάζουν στη βιωσιμότητα των προϊόντων τους, νοιάζονται περισσότερο για τις συνθήκες παραγωγής τους και υιοθετούν ακόμη πρακτικές upcycling.  

pullyaya_10.jpg

Η Alexia Tronel και η Caroline Perdrix είναι οι δημιουργοί του γαλλικού fashion brand Atelier Bartavell που μετέτρεψε τις παραπάνω ανησυχίες σε ένα δημιουργικό οδοιπορικό, με στόχο όχι μόνο τη βιωσιμότητα, αλλά και τη διατήρηση της ζωντανής παράδοσης. Οι δύο κοπέλες θα ταξιδέψουν επί δύο χρόνια σε Ελλάδα, Τουρκία, Λίβανο, Μαρόκο και Τυνησία και συνεργασία με ντόπιους τηρητές παραδοσιακών πρακτικών παρασκευής ενδυμάτων θα κυκλόφορήσουν πέντε διαφορετικές συλλογές.

pull8.jpg

Η πρώτη τους στάση έγινε στο νησί της Τήνου και πρώτη συλλογή υπό τον τίτλοΥΑΥΑ είναι ήδη πραγματικότητα. 15 γιαγιάδες αλλά και νεαρότερες γυναίκες επιστρατεύτηκαν και έπλεξαν στο χέρι 12 πουλόβερ σε απίθανους χρωματικούς σχεδιασμούς και διαφορετικά μοτίβα.

pull_2.jpg

Στόχος των δύο γυναικών ήταν να δημιουργήσουν μια περιορισμένη κολεξιόν ρούχων που δημιουργείται από γυναίκες μιας περασμένης γενιάς οι οποίες μεταδίδουν με αυτόν τον τρόπο την εμπειρία και τις γνώσεις τους στις επόμενες γενιές, να αναδείξουν τις μικρές μονάδες παραγωγής και διατηρήσουν την τεχνική αυτών των γυναικών, τη ζωντανή παράδοση. Επίσης, με αυτό τον τρόπο φιλοδοξούν να κινητοποιήσουν τη μόδα να κόψει ταχύτητες και να βρει το χρόνο να στρέψει το βλέμμα στις παραδοσιακές τεχνικές παραγωγής ενδυμάτων. 

pull_14.jpg

Η Alexia Tronel και η Caroline Perdrix παρουσίασαν το αποτέλεσμα της πρώτης στάσης του οδοιπορικού τους στην Γαλλική Πρεσβεία την περασμένη Δευτέρα. Τα χειροποίητα πουλόβερ έχουν ήδη παρουσιαστεί στη Galerie Lafayette στη Νίκαια και στο Παρίσι, και εκτέθηκαν πρόσφατα στο Μουσείο Μπενάκη.

pull_7.jpg

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να αποκτήσει ένα πουλόβερ μέσω του e- shop του Atelier Bartavelle. Alexia και Caroline θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τις γυναίκες της Τήνου μέσω προπαραγγελιών.

Itinérance Méditerranée - TINOS - EDITION 1- knit

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice