dassios-kentriki.jpg
Roberto Baruffi
Fashion

Η νέα κολεξιόν του Δημήτρη Ντάσιου

Ο σχεδιαστής μας εξηγεί πώς εμπνεύστηκε τη σειρά που θα παρουσιαστεί κατ’ αποκλειστικότητα στο I-D concept store μέχρι τις 15/12

Ο Δημήτρης Ντάσιος είναι καλλιτέχνης. Από μικρός έβρισκε μία ακαταμάχητη γοητεία σε ό,τι είχε να κάνει με την τέχνη και τις κατασκευές και ο ίδιος ένιωθε μία μόνιμη ανάγκη να εκφράσει τον πολύχρωμο εσωτερικό του κόσμο δημιουργώντας. Παθιασμένος με τα ταξίδια, τον κινηματογράφο, το θέατρο και τους παράδοξους συνδυασμούς, οι συλλογές ρούχων του ποτέ δεν σταματούν να εξελίσσονται και να μας προκαλούν θαυμασμό. Την 1/12 ο διεθνής σχεδιαστής παρουσιάζει στο #iDAthens στο Κολωνάκι μια συλλογή για τον χειμώνα του 2018-19, που ο ίδιος επιμελήθηκε ειδικά για τον συγκεκριμένο χώρο. Η σειρά παρουσιάζεται παράλληλα με τη συλλογή Dassios AW2018-19, η οποία διατίθεται αυτή τη στιγμή σε περισσότερα από 60 χώρους μόδας σε όλο τον κόσμο.

Δημήτρης Ντάσιος
photo credit:Juliana Bialas

Χαρακτηριστικό της είναι τα denim jackets, τα οποία αποτελούν μεγάλη επιτυχία σε διεθνές επίπεδο και τα οποία φέρουν διακοσμήσεις από αυθεντικές παραδοσιακές στολές απ’ όλο τον κόσμο. Η συγκεκριμένη συλλογή εμπλουτίζεται με γούνες, μάλλινα πανωφόρια, αλλά και βραδινά βελούδινα φορέματα, στα οποία η υπογραφή του σχεδιαστή είναι εύκολα αναγνωρίσιμη.

ι τέχνες, οι παραδόσεις των λαών και τα ιδιαίτερα υλικά που συλλέγει από τα ταξίδια του αποτελούν πηγή έμνευσης του σχεδιαστή Δημήτρη Ντάσιου, ενώ χαρακτηριστικό των δημιουργιών του είναι ο ανορθόδοξος συνδυασμός υλικών και χρωμάτων. Η συγκεκριμένη σειρά θα διατίθενται στα καταστήματα i-D Concept Stores μέχρι τις 15.12.2018 και online στο www.idconceptstores.com.

_mg_0064-copia.jpg
Roberto Baruffi

Ποια ακριβώς ήταν η έμπνευση πίσω από τη χειμωνιάτικη συλλογή Dassios AW2018-19;
Κάθε φορά η έμπνευση ξεκινάει από τις παραδόσεις, οι οποίες με επηρεάζουν πάντα, αλλά και από υλικά τα οποία βρίσκω σε ταξίδια και σε άγνωστες πηγές. Αυτή τη φορά, χαρακτηριστικά ελληνικά κεντήματα νησιωτικών και ηπειρωτικών τοποθεσιών, τράβηξαν ιδιαίτερα την προσοχή μου και έτσι υφάσματα από denim μέχρι βελούδο και από άγριο μετάξι μέχρι δέρμα κεντήθηκαν για να διακοσμήσουν ρούχα καθημερινά αλλά και άλλα πιο βραδινά.

Τι το ξεχωριστό θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε στην κολεξιόν αποκλειστικά διαμορφωμένη για το i-D Concept Stores;
Η παρουσίαση στο ID Concept stores μου έδωσε την ευκαιρία να μπω στη διαδικασία να δημιουργήσω κομμάτια πιο βραδινά και επίσημα λόγω των εορταστικών ημερών που έρχονται. Είναι κάτι το οποίο δεν κάνω συχνά. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένας καινούριος κύκλος και για αυτό σκέφτομαι αυτά τα κομμάτια να αποτελέσουν μία ενότητα της ερχόμενης χειμερινής συλλογής που ετοιμάζεται να παρουσιαστεί στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2019.

new.jpg
Roberto Baruffi

Ως σχεδιαστής πώς θα θέλατε μία γυναίκα να αισθάνεται φορώντας κάποια από τις δημιουργίες σας;
Θα ήθελα κατ’ αρχήν να αισθάνεται πολύ άνετα και επίσης αυτό που φοράει να εξωτερικεύει κάποια στοιχεία του χαρακτήρα και της φαντασίας της.

Πώς καταφέρνετε να εξελίσσεστε ως designer από κολεξιόν σε κολεξιόν χωρίς να προδίδετε το προσωπικό σας στιλ και υπογραφή;
Τα ταξίδια αλλά και το ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον για τη δουλειά μου, τα καινούργια υλικά που ανακαλύπτω, αλλά και η επαφή μου με την τέχνη συντελούν, νομίζω, σημαντικά στην εξέλιξή μου. Όλα αυτά περνάνε μέσα από ένα δημιουργικό φιλτράρισμα που φέρουν τα χαρακτηριστικά της υπογραφής μου.

© Roberto Baruffi
© Roberto Baruffi

Αν έπρεπε να διαλέξετε τρία αγαπημένα σας κομμάτια από τη χειμωνιάτικη συλλογή για το i-D Concept Stores ποια θα ήταν;
Ένα μαντό από ταπεσερί με ίνες από lurex, το οποίο φέρνει μνήμη από τον 17ο αιώνα, ένα βελούδινο φόρεμα με απλικαρισμένα λουλούδια και ένα χρυσό καφτάνι.

Ως ένας επιτυχημένος σχεδιαστής με διεθνή καριέρα, πόσο σημαντική είναι για εσάς η διατήρηση επαφής με το ελληνικό κοινό;
Είναι ιδιαίτερα σημαντική για μένα η διατήρηση της επαφής αυτής γιατί στην Ελλάδα δημιουργώ και παράγω. Για αυτό, δημιούργησα και μία δεύτερη σειρά πιο προσιτή, η οποία απευθύνεται στην ελληνική αγορά και την ονομάζω dassios THEROS.

© Roberto Baruffi
© Roberto Baruffi

Τα denim jackets είναι μεγάλος πρωταγωνιστής της συλλογής σας, όπως πάντα. Τι είναι αυτό που κάνει το συγκεκριμένο ρούχο τόσο διαχρονικό;
Το denim έχει περάσει σαν ένα υλικό καθημερινότητας και παράλληλα έχει εμπνεύσει πολλούς σημαντικούς σχεδιαστές. Εγώ το χρησιμοποιώ σαν καμβά για να παρουσιάσω τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την εκάστοτε συλλογή μου και έτσι μετατρέπω το denim jacket σε ένα ρούχο, το οποίο μπορεί να φορεθεί από το πρωί μέχρι σε μια βραδινή δεξίωση αλλάζοντας μόνο τα στοιχεία που το συνοδεύουν. Αυτό το κάνει ιδιαίτερα προσφιλές σε γυναίκες δυναμικές με ένα πολύ έντονο πρόγραμμα που θέλουν πάντα να ξεχωρίζουν.

© Roberto Baruffi
© Roberto Baruffi

Ο ανορθόδοξος συνδυασμός υλικών και χρωμάτων στα ρούχα σας προκύπτει έπειτα από μελέτη και έρευνα ή είναι περισσότερο έμπνευση της στιγμής;
Συλλέγω υλικά, στοιχεία από παραδοσιακές στολές, υφάσματα και όταν έρχεται η στιγμή να υλοποιήσω μία σκέψη μου τα τοποθετώ μπροστά μου και τα χρησιμοποιώ όπως ένας ζωγράφος τις μπογιές του. Επιλέγω ότι με συμφέρει περισσότερο για να φτάσω στο αποτέλεσμα που με ικανοποιεί.


i-D Concept Store. Κανάρη 12, Αθήνα 10674, 2103221801

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice