Εις βάρος ενός 18χρονου
Αυτό το φόρεμα δείχνει πόσο συχνά άντρες αγγίζουν γυναίκες χωρίς εκείνες να το επιτρέπουν
Μπορείς να δεις το βίντεο χωρίς να εκνευριστείς;
Από το 2017 που ξεκίνησε το κίνημα #MeToo, πολλές εταιρείες προσπαθούν να ενσωματώσουν φεμινιστικά μηνύματα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης, χρησιμοποιώντας τη δημοσιότητά τους για καλό σκοπό. Πρόσφατα, η ελβετική εταιρεία αναψυκτικών Schweppes ένωσε τις δυνάμεις της με τη βραζιλιάνικη διαφημιστική εταιρεία Ogilvy και δημιούργησαν την καμπάνια «Dress For Respect», η οποία εστιάζει στην σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών στη Βραζιλία.
Το έξυπνο φόρεμα σχεδιάστηκε για να αισθάνεται και να ανιχνεύει πότε και πού το άτομο που φοράει το φόρεμα αγγίζεται. Γιατί πολύ απλά όταν σε αγγίζουν σε δημόσιο μέρος χωρίς εσύ να θέλεις ή να το επιτρέπεις είναι μια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης και δεν θα έπρεπε να θεωρείται κάτι ασήμαντο.
Έρευνες δείχνουν ότι το 86% των γυναικών στη Βραζιλία έχουν παρενοχληθεί σε κλαμπ. Όσο για τους άλλους τύπους παρενόχλησης, σύμφωνα με το Agência Brasil, το σφύριγμα είναι η πιο συνηθισμένη δημόσια παρενόχληση των γυναικών με 77%, ακολουθεί το κοίταγμα-κάρφωμα με 74%, τα σεξουαλικά σχόλια με 57% και το βρίσιμο με 39%. Επιπλέον, σχεδόν ο μισός γυναικείος πληθυσμός της Βραζιλίας έχει δεχθεί σωματική επαφή χωρίς να το θέλει τουλάχιστον μία φορά μέσα στο 2016.
Πριν την πραγματοποίηση του πειράματος, ρώτησαν κάποιους άνδρες έξω από κλαμπ τι σκέφτονται για τη σεξουαλική παρενόχληση και οι απαντήσεις τους είναι τουλάχιστον εκνευριστικές. Ένας αναρωτήθηκε: «Ποιος βγαίνει Πέμπτη βράδυ απλά για να χορέψει;», υπονοώντας προφανώς ότι οι γυναίκες δεν βγαίνουν για να διασκεδάσουν αλλά γιατί ψάχνουν κάποιον να περάσουν τη νύχτα. Ένας άλλος πάλι σχολίασε ότι «οι γυναίκες απλά γκρινιάζουν... για όλα!». Το βίντεο ωστόσο μιλάει από μόνο του, δείχνοντας ότι το μη επιτρεπόμενο δημόσιο άγγιγμα είναι τεράστιο πρόβλημα. Όχι μόνο στη Βραζιλία, παντού.
Κάθε φορά που οι 3 εθελόντριες (Τζουλιάνα, Τατιάνα και Λουίζα) αγγιζόντουσαν από άγνωστους χωρίς να θέλουν, το φόρεμα έστελνε ένα σήμα μέσω wifi στους ερευνητές. Περιττό να πούμε ότι τις άγγιξαν πολλές φορές παρόλο που οι ίδιες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους. Στο τέλος της βραδιάς, άντρες από το κλαμπ προσκλήθηκαν να δουν το βίντεο του πειράματος. Τα καλά νέα είναι ότι έδειξαν αηδιασμένοι από αυτό που έβλεπαν. Τα κακά ότι αυτό δεν αρκεί για να μειωθούν οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Βλέπουμε το πρόβλημα, τι κάνουμε για αυτό;