Πώς να ψωνίσεις έξυπνα στις εκπτώσεις
Οι fashion editors της Vogue συμβουλεύουν και εμείς ακούμε προσεκτικά
Εκπτώσεις. Και μόνο στο άκουσμα της λέξης, νιώθεις την αδρεναλίνη να ανεβαίνει. Φάνουν επιτέλους οι μέρες που θα φορέσεις τα αθλητικά σου παπούτσια και θα τρέξεις να προλάβεις τα αγαπημένα σου fashion ομμάτια σε ονειρεμένες τιμές. Ή μήπως όχι; Η αλήθεια είναι ότι οι εκπτώσεις και οι ταμπέλες που γράφουν -70% με τεράστια κόκκινα γράμματα και «έως» με πολύ μικρά πιο δίπλα, μπορούν να προκαλέσουν παροξυσμό, σε σημείο που να χάσεις το στόχο σου και απλά να ξοδέψεις ένα σκασμό λεφτά χωρίς λόγο. Ε λοιπόν, μπορείς να αποφύγεις την καταστροφή αν ακολουθήσεις τις συμβουλές των κοριτσιών της Vogue. Εκείνες άλλωστε είναι συνηθισμένες στον πυρετό των εκπτώσεων (που ας μην γελιόμαστε, είναι μακράν καλύτερες από τις δικές μας).
Μην παρασύρεσαι από την έκπτωση
Όση έκπτωση κι αν αναγράφει ένα ταμπελάκι, όσα χρήματα κι αν σου εγγυάται ότι γλιτώνεις αγοράζοντάς το σε αυτή την τιμή, δεν είναι σε καμία περίπτωση καλή συμφωνία αν το ρούχο πρόκειται να μείνει αφόρετο και κρεμασμένο στην ντουλάπα. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι καταναλωτές στη Βρετανία έχουν στις ντουλάπες τους αφόρετα ρούχα αξίας 30 δισεκατομμυρίων λιρών. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι αγοράζοντας στη μισή τιμή ένα ρούχο που δεν σκόπευες να αγοράσεις καθόλου δεν εξοικονομείς χρήματα.
Κοίτα στο μέλλον
Ο ορισμός της καλής αγοράς είναι όταν το ρούχο σου αποτελεί επένδυση για το μέλλον -τσέκαρε τι θα φορεθεί την ερχόμενη σεζόν και βρες κομμάτια που θα χρειαστείς. Σκέψου επίσης τι λείπει από τη ντουλάπα σου κι αν έχεις όλα τα βασικά κομμάτια (αν σου λείπει ένα all time classic μαύρο δερμάτινο μπουφάν, μην πας να αγοράσεις ένα πράσινο απλά και μόνο επειδή το βρήκες σε καλή τιμή). Μην αγοράσεις τίποτα που δεν έχεις ήδη κάτι να το συνδυάσεις γιατί υπάρχει πάντα η περίπτωση μετά να μη βρίσκεις και να ξεμείνει (πάλι) στην ντουλάπα.
Δες τις υποχρεώσεις σου
Τις κοινωνικές φυσικά. Γάμοι, βαφτίσεις, πάρτι, δεξιώσεις, για κάθε περίσταση θα χρειαστείς κάτι καλό (και πιθανότατα ακριβό) να φορέσεις. Καλύτερα να το αγοράσεις στις εκπτώσεις σε μια καλύτερη τιμή παρά να τρέχεις τελευταία στιγμή και να το χρυσοπληρώσεις.
Έλεγξε καλά τα προϊόντα
Έλεγξε εξονυχιστικά την ποιότητα κάθε προϊόντος που αγοράζεις -άλλωστε πρόκειται για ρούχα που βρίσκονται στο κατάστημα για μήνες. Κοίτα για τραβήγματα, τρύπες, λεκέδες από στυλό ή κραγιόν που μπορεί να μη βγαίνουν με το πλύσιμο -πριν πληρώσεις. Πολλές φορές τα εκπτωτικά προϊόντα είναι μη επιστρέψιμα ή πιθανόν να σε αφήνουν να το αλλάξεις αλλά όχι να πάρεις τα λεφτά σου πίσω. Μη φοβηθείς να ζητήσεις επιπλέον έκπτωση αν ένα ρούχο είναι ελαττωματικό ή φθαρμένο.
Αγόρασε μόνο ό,τι σου μπαίνει
Παίζει να είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όλες οι γυναίκες στις εκπτώσεις. Βρίσκουμε κάτι που μας αρέσει, σε εξαιρετική τιμή αλλά -ουπς!- το έχει μόνο σε μικρότερο νούμερο. Το αγοράζουμε λοιπόν σκεπτόμενες ότι θα αδυνατίσουμε. Τι κι αν δεν ανεβαίνει καθόλου πάνω από τα γόνατα αυτό το τέλειο τζιν; Σε 3 μήνες με πολύ διαίτα και γυμναστική θα εφαρμόζει τέλεια. 3 χρόνια μετά καταλήγει στα σκουπίδια ή σε κάποια τσάντα με ρούχα για την εκκλησία έχοντας ακόμη επάνω το καρτελάκι του. Sound familiar? Μην αγοράζεις τίποτα μικρότερο ή μεγαλύτερο (για να το στενέψεις) εκτός κι αν το εννοείς πραγματικά! Επιπλέον, σκέψου ότι αν η μεταποίηση κοστίζει περισσότερο από το ρούχο, δεν έχει και πολύ σημασία αν το πήρες με έκπτωση.
Bonus tip για την Ελλάδα
Κάνε μια έρευνα αγοράς πριν βγεις για ψώνια καθότι πολλά μαγαζιά κάνουν εκπτώσεις «μαϊμού»: φουσκώνουν την αρχική τιμή και πουλάνε το προϊόν στην αρχική τιμή κάνοντάς το να φαίνεται ότι έχει φοβερή έκπτωση! Ήρθε η στιγμή να αποδείξτε ότι είστε πιο έξυπνες.