5 Βρετανοί σχεδιαστές συζητούν τι σημαίνει το Brexit για την αγγλική μόδα

5 Βρετανοί σχεδιαστές συζητούν τι σημαίνει το Brexit για την αγγλική μόδα

Οι δηλώσεις τους στο περιοδικό Vogue
  • A-
  • A+

Αφού το British Fashion Council κυκλοφόρησε μία υποστηρικτική δήλωση για επαναληπτικές εκλογές με θέμα το Brexit, το περιοδικό Vogue απευθύνθηκε σε έξι σχεδιαστές με βάση το Λονδίνο να πούνε την γνώμη τους για το πως η αποχώρηση από την Ε.Ε. (και πιο συγκεκριμένα ένα Brexit χωρίς συμφωνία) θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις τους. Οι Paul Smith, Katharine Hamnett, Hannah Weiland, Richard Malone, Rejina Pyo και Olivia von Halle συζήτησαν τους πραγματικούς κινδύνους του να χάσουν συνεργάτες, να αντιμετωπίσουν υψηλότερες τιμές στην αγορά και να αναγκαστούν να μειώσουν την ποιότητα των brand τους στο βωμό των πολιτικών εξελίξεων.  

Rejina Pyo

«Έχουμε εργαστεί τόσο σκληρά για να χτίσουμε γερές σχέσεις με τα εργοστάσια και τους προμηθευτές σε όλη την Ευρώπη και σε χώρες όπως την Κορέα, στην οποία βασιζόμαστε για δίκαιες συναλλαγές και το Brexit σαμποτάρει εξολοκλήρου αυτές τις προσπάθειες και την σταθερή μας πορεία ως μία καινούρια επιχείρηση. Είναι εξαιρετικά στενάχωρο να σκέφτεται κανείς το πόσο θα επηρεάσει μία τέτοια πολιτική κίνηση την Βρετανική μόδα, η οποία βασίζεται στα καινούρια brands και start ups για να ανανεώνεται και να παραμένει επίκαιρη».

 

Richard Malone

«Υποστηρίζω 100% τις λαϊκές εκλογές. Προσωπικά δεν πιστεύω πως υπάρχει μία άλλη πιο δημοκρατική λύση. Ως μετανάστης που μένει στο Λονδίνο τα τελευταία οχτώ χρόνια, το γεγονός ότι έχουμε κολλήσει σε αυτήν την μετέωρη κατάσταση μου φαίνεται σαν ένα τεράστιο βήμα πίσω. Όσο το Brexit προχωράει, όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν την σοβαρότητα του τι ακριβώς ψηφίστηκε και των ψεμάτων που μας είπαν. Το «ύφασμα» της Βρετανίας αποτελείται από μία πλούσια διαφορετικότητα και από άτομα με μοναδικές οπτικές γωνίες. Μαζί έχουμε χτίσει μία ανθεκτική, επαναστατική και δημιουργική βιομηχανία που εξαρτάται απόλυτα από το διεθνές εμπόριο και εμπλουτίζεται από όλες τις υπέροχες κουλτούρες που έχει να προσφέρει το Ηνωμένο Βασίλειο».  

Katharine Hamnett

«Τα πάντα απειλούνται αυτήν την στιγμή στην βρετανική βιομηχανία μόδας. Η λίρα έχει υποστεί πτώση στο 30% από τότε που ξεκίνησε όλο αυτό το φιάσκο. Προφανώς αυτό θα έχει τεράστια επιρροή στα έξοδα του Βρετανού καταναλωτή, κυρίως σε σχέση με τα χρήματα που δίνει για ρούχα.
Επιπλέον, το 75% των υφασμάτων και εξαρτημάτων που μας χρειάζεται για να ράψουμε είναι εισαγόμενα. Μετά το Brexit οι τιμές τους θα ανέβουν και εμείς θα χρειαστεί να γίνουμε λιγότερο ανταγωνιστικοί. Οι καθυστερήσεις στις αποστολές θα αυξηθούν, γεγονός “θανατηφόρο” για την μόδα, μία βιομηχανία που βασίζεται στην γρήγορη εξυπηρέτηση. 
Η απουσία ελευθερίας κινήσεων θα κάνει επίσης την διαδικασία των ταξιδιών σε άλλα μέρη της Ε.Ε. πολύ πιο δύσκολη και πολλές εταιρίες όπως η δικιά μας θα χρειαστεί να μεταφέρουν την έδρα τους κάπου αλλού».

 

Paul Smith

«Δουλεύουμε πολλά χρόνια στην βιομηχανία της μόδας και αυτή δεν είναι η πρώτη κρίση που έχουμε αντιμετωπίσει. Είναι αδύνατον να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα συμβεί μετά το Brexit, κυρίως στους τομείς των διεθνών αγορών και στις σχέσεις μας με τους πελάτες εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, όμως ως ανεξάρτητη επιχείρηση είμαστε αρκετά ευλύγιστοι ώστε να αντέξουμε. Έμεινα κι εγώ έκπληκτος με το αποτέλεσμα του referendum και δηλώνω πιστός στην Ευρώπη χωρίς κανένα δισταγμό. Πουλάμε τα ρούχα μας σε πάνω από 70 χώρες και έχουμε γραφεία στο Λονδίνο, το Μιλάνο, το Παρίσι, την Νέα Υόρκη και το Τόκιο. Αγοράζουμε τα υφάσματά μας από την Ιταλία».

Hannah Weiland

Faux fur roses 🌹

View this post on Instagram

Faux fur roses 🌹

A post shared by Shrimps (@shrimps) on

«Είμαστε μία μικρή μάρκα με βάση το Λονδίνο και βασιζόμαστε στο διεθνές εμπόριο, κυρίως μέσα στην Ε.Ε. Αυτό μας βοηθάει να κρατήσουμε τα έξοδα σε χαμηλά επίπεδα χωρίς να θυσιάσουμε την ποιότητα και να προσλάβουμε συνεργάτες από οποιαδήποτε χώρα. Το Brexit μπορεί να καταστρέψει αυτήν την ισορροπία για εμάς και τους πελάτες μας. Προφανώς, η πτώση της εγχώριας οικονομίας μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά βλαβερή για την βιομηχανία της μόδας και της υψηλής ραπτικής. Πιστεύω στις λαϊκές εκλογές. Ο λαός δεν ήταν κατάλληλα ενημερωμένος για το τι ακριβώς σήμαινε το "leave" και το "remain" κατά την διάρκεια του πρώτου δημοψηφίσματος και αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει καμία συμφέρουσα λύση να παρουσιάζεται για εμάς».

 

Olivia von Halle

«Η αστάθεια που μπορεί να προκύψει από ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα έχει σίγουρα αρνητικές συνέπειες. Παρά το γεγονός πως είμαστε στην ευτυχή θέση να έχουμε μία διεθνή επιχείρηση που επεκτείνεται πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα, μία αδύναμη λύρα μπορεί να μας συμφέρει αυτήν την στιγμή, όμως μία σταθερή οικονομία είναι εμφανώς προτιμότερη. Πιστεύουμε πως ο βρετανικός λαός δεν ήταν σωστά ενημερωμένος κατά την διάρκεια του δημοψηφίσματος και οι βασικές πληροφορίες της συμφωνίας δεν είχαν γίνει ευρέως γνωστές. Χρειάζεται να υπάρξουν δεύτερες εκλογές».

Δειτε επισης

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Αυτοί είναι οι 8 πιο στιλάτοι άνδρες του κόσμου
Ο Demetrios σχεδιάζει τα πιο παραμυθένια νυφικά που έχεις δει
Back to top