© Θανάσης Καρατζάς
Η συντάκτρια Φιλίππα Δημητριάδη με γυαλιά μάσκα, © Θανάσης Καρατζάς
Fashion

Ποιοτικά vintage γυαλιά στην Πλατεία Καρύτση

Ο κ. Χρήστος Σβωλόπουλος διαθέτει στο κατάστημά του μία αξιόλογη συλλογή

Στον μικρό δρόμο της Χρήστου Λαδά πάνω από την πλατεία Καρύτση βρίσκεται ένα κατάστημα με οπτικά. Η μικρή του βιτρίνα, φορτωμένη με γυαλιά σε τόσα πολλά σχέδια και χρωματισμούς, χρειάζεται αρκετή ώρα για να την αποκωδικοποιήσεις. Πίσω από αυτήν θα δεις σχεδόν πάντα έναν ψηλό, ιδιαίτερα κομψό κύριο να εργάζεται με προσήλωση. Είναι ο κ. Χρήστος Σβωλόπουλος, οπτικός και ιδιοκτήτης του καταστήματος.

© Θανάσης Καρατζάς
Η πλούσια βιτρίνα του καταστήματος της Χρήστου Λαδά, © Θανάσης Καρατζάς

Ο κ. Σβωλόπουλος ξεκίνησε να εργάζεται στο τομέα των οπτικών το 1973 και το 1989 πήρε στα χέρια του το κατάστημα της Χρήστου Λαδά 2. Είναι επαγγελματίας «παλιάς κοπής», «κόβει το μάτι του», που λέμε. Με το που περάσεις το κατώφλι του μαγαζιού ξέρει το είδος γυαλιού που σε ενδιαφέρει, τι ταιριάζει στο πρόσωπό σου και στο στιλ σου.  «Το υποστηρίζεις το vintage, γιατί είναι ολόκληρη φιλοσοφία ε;», θα πει αυστηρά, τεστάροντας έναν επίδοξο πελάτη.

© Θανάσης Καρατζάς
Ιδιαίτεροι σκελετοί, © Θανάσης Καρατζάς

Πώς καταπιάστηκε ο κ. Σβωλόπουλος με το vintage γυαλί; Τα μοντέλα που προμηθεύεται και πουλά σήμερα από τη vintage συλλογή του, τα δούλεψε στην εποχή τους. Εκείνη την περίοδο δεν φαντάζονταν ότι θα έρθουν ποτέ πίσω στη μόδα, πόσω μάλλον την όλη φρενίτιδα με τη vintage κουλτούρα. Ωστόσο, κοντά στην αυγή του Millennium είδε να εισέρχεται στην αγορά η Κίνα – δηλαδή μαζικής παράγωγης γυαλιά με κακής ποιότητας υλικά – και με το οξυμένο επαγγελματικό αισθητήριο που τον διακρίνει, άρχισε να μαζεύει γυαλιά για να διαφυλάξει ένα τεράστιο κομμάτι προϊόντων υψηλής ποιότητας, μα και ιστορίας.

© Θανάσης Καρατζάς
Ο κ. Χρήστος Σβωλόπουλος, © Θανάσης Καρατζάς

Ο κ. Χρήστος, πέρα από τα ζευγάρια που διέθετε ήδη στο κατάστημά του και διέσωσε με το αλάνθαστο ένστικτό του, ταξιδεύει συνεχώς στο εξωτερικό και αναζητά και προμηθεύεται από τη χώρα κατασκευής τους αυθεντικά γυαλιά, κατασκευασμένα με γνήσια υλικά. Με τις επιλογές του ο κ. Σβωλόπουλος προσέλκυσε στο κατάστημά του το νεανικό κοινό που κυνηγά μανιωδώς το vintage στην προσπάθειά του να ξεχωρίσει. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του το 99% της πελατείας του είναι νέοι άνθρωποι.

© Θανάσης Καρατζάς
Όταν είδε να εισέρχεται στην αγορά η Κίνα, ο κ. Σβωλόπουλος άρχισε να μαζεύει γυαλιά για να διαφυλάξει ένα τεράστιο κομμάτι προϊόντων υψηλής ποιότητας, μα και ιστορίας, © Θανάσης Καρατζάς

Σε κάποια από τα γυαλιά παρεμβαίνει μάλιστα προσθέτοντας ένα δικό του touch – συνήθως διακοσμητικά στοιχεία όπως λεπτομέρειες με κρύσταλλα σβαρόφσκι - και όλα τα γυαλιά ανεξαιρέτως βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και διαθέτουν σύγχρονους φακούς τους οποίους έχει φυσικά αντικαταστήσει ο ίδιος.

© Θανάσης Καρατζάς
Αναζητά και προμηθεύεται από τη χώρα κατασκευής τους αυθεντικά γυαλιά, κατασκευασμένα με γνήσια υλικά © Θανάσης Καρατζάς

Ο κ. Σβωλόπουλος γνωρίζει τις τάσεις πριν αυτές κατακλείσουν το διαδίκτυο και κατά συνέπεια τα καταστήματα. Είχε προβλέψει την άνοδο της «πεταλούδας» και διαθέτει μερικές από τις πιο classy και chic, που δεν συγκρίνονται με αυτές του μαζικού εμπορίου.  Για το 2020 προβλέπει την επάνοδο των γυαλιών τύπου μάσκα, αυτά με τη φουτουριστική διάθεση από τα ‘80s. Ήδη του έχουν ζητήσει μερικά ζευγάρια για γυρίσματα βίντεο κλιπ. Επίσης ο κ. Σβωλόπουλος έχει δώσει κατά καιρούς γυαλιά για παραστάσεις και κινηματογραφικές παραγωγές.

© Θανάσης Καρατζάς
Φουτουρισκά γυαλιά μάσκα, η επόμενη τάση σύμφωνα με τον κ. Σβωλόπουλο, © Θανάσης Καρατζάς

Η vintage κουλτούρα έκανε ένα τεράστιο peak στην Αθήνα της κρίσης και έπειτα, όπως συμβαίνει με κάθε τι που γίνεται τάση, ποιοτικά σημείωσε πτώση. Στον Σβωλόπουλο αυτό δε συνέβη ποτέ, γιατί όπως λέει και ο ίδιος πηγαίνει πάντα για «τη Φεράρι των γυαλιών».

Info: Οπτικά Σβωλόπουλος, Χρήστου Λαδά 2, Πλατεία Καρύτση, Αθήνα τηλ: 2103314317

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice