Σώσε την ψυχή σου. Ξαναφόρεσέ το.
Ανταλλακτικά παζάρια, workshops, «ηθική μόδα», μικρές δράσεις αρχίζουν να ξεφυτρώνουν στην Αθήνα, με βασική συνιστώσα τη φιλοσοφία του “re-use” για τα ρούχα. Επαναχρησιμοποιούμε και ανακυκλώνουμε τα πάντα. Κυρίως ρούχα. Φτιάχνουμε άλλα, πιο χρηστικά, πιο καινούργια. Που γίνονται κι αυτά αγαπημένα. Άλλωστε «τα “σκουπίδια” κάποιου είναι ο θησαυρός κάποιου άλλου». Σωστά;
«Σκόρος». Έχει πλάκα και είναι χρήσιμος! Όχι ο κανονικός, αλλά το μόνιμο χαριστικό παζάρι του «Σπόρου», που μετακόμισε τώρα στο δικό του αυτόνομο χώρο. Εδώ μπορείς να φέρεις, αλλά και να πάρεις, τα πάντα: ρούχα, αξεσουάρ, μικρο-αντικείμενα, ηλεκτρικές συσκευές, παιχνίδια. Ακόμα και υπηρεσίες, όπως μαθήματα μεταποίησης ρούχων και επίπλων. Τσέκαρε επίσης και τα συλλογικά μαγειρέματα και κουρέματα! (Ζ. Πηγής & Ερεσού, 698 1076913, Δευτ.-Πέμ. 17.30-10.30, Παρ. 17.30-22.30, Σάβ. 11.30-15.00, skoros.espiv.net)
Athens Recycling Refugee Initiative. Μια Πολωνή και μια Ολλανδέζα, η Καρολίνα και η Ριάνε, ζουν στην Αθήνα εδώ κι ένα χρόνο, βγαίνουν στα Εξάρχεια, έχουν «κόλλημα» με την ελληνική κουζίνα και την ανακύκλωση. «Είχαμε γνωρίσει πολλές γυναίκες πρόσφυγες στα μαθήματα Ελληνικών κι έτσι ξεκινήσαμε να διοργανώνουμε παζάρια ανταλλαγής ρούχων σε σπίτια» λένε. Παρατηρώντας τη μεγάλη έλλειψη δραστηριοτήτων για μετανάστες στη χώρα μας, πήγαν κι ένα βήμα παρακάτω. Μόλις ξεκίνησαν –σε συνεργασία με την Μ.Κ.Ο Ance– ένα workshop μεταποίησης ρούχων, αξεσουάρ και διακοσμητικών. Εκτός των άλλων, συμμετέχουν δωρεάν 15 γυναίκες από Ιράν, Πακιστάν, Αφγανιστάν και Αλγερία… (recyclingrefugee.blogspot.com, ance-hellas.org)
Chic & ethic. Συναντιούνται σε μυστικές αυλές και σε bio café της πόλης, συζητάνε για ηθική μόδα και ετοιμάζουν τις επόμενες δράσεις τους. Μια κοριτσοπαρέα, κολλημένη με την ηθική πλευρά της μόδας, δημιουργήθηκε μέσα από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων σχεδιαστών, το “Chic and Ethic–. Με την υποστήριξη της Μ.Κ.Ο. Fair Trade Hellas, η ομάδα παίρνει μέρος σε fashion events, ενημερώνει και παρουσιάζει τι μπορεί κανείς να κάνει ώστε να είναι chic αλλά με ethic! (chicandethiclab.com, )
(ξανά) Πρωτοξεκίνησαν σε μια ταράτσα ενός σπιτιού στα Πετράλωνα και εξελίχτηκαν σε massive πάρτι, ξέφρενης ανταλλαγής ρούχων στο 6 d.o.g.s., της Αβραμιώτου. Η ομάδα “swap not shop” περίμενε να κατεβάσουμε τα καλοκαιρινά (οκ, τα κατεβάσαμε) και ετοιμάζεται να χτυπήσει στα τέλη Μαΐου. (swishing.gr, facebook group: swap not shop).
Ο πιο cult κινηματογράφος των Ιλισίων
«Αθηνά», ο πιο cult κινηματογράφος των Άνω Ιλισίων. Παρέμενε ερμητικά κλειστός για χρόνια. Ένα μέρος του είχε μετατραπεί σε γκαράζ, αλλά κι αυτό ύστερα διέκοψε τη λειτουργία του. Μέχρι φέτος. Μια ενδιαφέρουσα θεατρική δουλειά θα ξαναζωντανέψει τον Τεχνοχώρο Αθηνά. Σε μια συμπαραγωγή της πειραματικής ομάδας Άνιμα, με σκηνοθέτη τη Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, και του Δήμου Ζωγράφου (που αγαπάει τα δρώμενα), ανεβαίνει η «Η όπερα του ζητιάνου» του Τζον Γκέι. Ένα καυστικό κείμενο του 1728, για τη διεφθαρμένη αγγλική κοινωνία. «Δεν είναι ένα πολυπαιγμένο έργο, αν και είναι εξαιρετικά επίκαιρο. Συναντά το σήμερα και τις πολιτικές αντιξοότητες με έναν τρόπο σχεδόν μεταφυσικό!» λέει η σκηνοθέτιδα, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη. «Αρχικά σκεφτόμασταν να το ανεβάσουμε σε υπόνομο ή σε κάποιο παρόμοιο χώρο. Το “Αθηνά” ταιριάζει άψογα στην αισθητική του έργου: γκροτέσκο, βιομηχανικό, παραμελημένο». Το ευχάριστο είναι ότι ο Τεχνοχώρος Αθηνά θα διαμορφωθεί κατάλληλα και θα συνεχίσει τη λειτουργία του ως θέατρο και μικρό σινεμά.
(«Η όπερα του ζητιάνου», Παρ.-Σάβ. & Δευτ. 21.00, Κυρ. 20.00, έως 31/5. Τεχνοχώρος Αθηνά, Αβύδου 93, Άνω Ιλίσια, πλησίον Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, 697 7401535. €12 (8 Φ). Ειδικές τιμές για οικογένειες. - Σ.Ο.Κ.
Τατοο-απαγωγές!
Tέλη Μαρτίου, είχαμε εντοπίσει τους «δερματο-πειρατές» Skin Jackin’ στο 6 D.O.G.S. να «απαγάγουν» ανθρώπους και να γεμίζουν τα σώματά τους με πολύχρωμα, προσωρινά τατουάζ. Έχουν παρατηρηθεί παρόμοια «κρούσματα» σε πάρτι και συναυλίες, όπου οι «θύτες» χρησιμοποιούν όχι μόνο μπογιές, αλλά και μπόλικο γκλίτερ! Η τάση υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια σε κλαμπ και events του Βερολίνου, του Παρισιού και του Λονδίνου: καλείς διάφορες ομάδες, από tattoo και glitter performers, οι οποίοι «εισβάλλουν» στο πάρτι σου, στο φεστιβάλ σου ή στη συναυλία σου και γεμίζουν τον κόσμο με funky ζωγραφιές, φλούο χρώματα και γκλίτερ! Αχ, σας παρακαλώ! Κάντε το τρομερή τάση κι εδώ στην Αθήνα! Πλιζ, πλιζ, πλιζ, πλιζ... (skinjackin.com) - Σ.Ο.Κ.
Ψηφιακή αγάπη
O Yes και ο Palmos είναι περίπου 20 ετών ο καθένας, σπουδάζουν στην Καλών Τεχνών, είναι αχώριστοι, «άρρωστοι με το ίντερνετ και το δρόμο» και σκορπάνε (ψηφιακή) αγάπη. «Στον κόσμο μας, η έννοια της αγάπης έχει αλλάξει πάρα πολύ. Συχνά ερωτευόμαστε –κάνουμε ακόμη και σεξ– μέσω διαδικτύου». Κάπως έτσι, αυτοί οι δύο τύποι ξεκίνησαν μια μέρα, για πλάκα, το project “Digital Love”: κολλάνε παντού καρδιές, από μικροσκοπικές μέχρι τεράστιες, συνήθως ασπρόμαυρες, αλλά πάντοτε ψηφιακές, γεμάτες πίξελ.
Έτσι, σιγά σιγά η Αθήνα και οι δρόμοι της γέμισαν καρδούλες. Οι Digital Lovers επιμένουν ότι δεν παίρνουν θέση στο θέμα της «ψηφιακής αγάπης» κι ότι απλά θέλουν να γεμίσουν τον κόσμο μ’ αυτό το σύμβολο. «Βασική λογική είναι το “logo instead of a name”. Αντί δηλαδή να γεμίζουμε τον κόσμο με την υπογραφή μας, χρησιμοποιούμε μόνο το λογότυπο, χωρίς τίποτα άλλο. Ο βασικός λόγος είναι ότι θέλουμε, εν μέρει, να φύγει από τα χέρια μας αυτό που ξεκινήσαμε. Να μπορούν όλοι να συμμετάσχουν και να νιώθουν ότι είναι μέλη του project, σα να ήταν δικό τους από την αρχή» μου εξηγούν. Και τα έχουν καταφέρει πολύ καλά. Τις περισσότερες καρδούλες δεν τις έχουν κολλήσει καν οι ίδιοι. Τις μοιράζουν τζάμπα σε όποιον το ζητήσει και το mailbox τους γεμίζει συνεχώς από φωτογραφίες με καρδούλες που δεν ξέρουν ούτε ποιος, ούτε πού τις έχει κολλήσει. Αυτοκόλλητες ή κολλημένες με πλαστική κόλλα, σε τοίχους, ταμπέλες, τελεφερίκ, έπιπλα, ακόμη και πάνω σ’ ένα αεροπλάνο! «Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε: να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε το δημόσιο χώρο με αυτό το σύμβολο. Reclaim public space!» λένε οι Digital Lovers και συνεχίζουν να σκορπάνε αγάπη. (digital-lovers.blogspot.com) - Σ.Ο.Κ.
Πάρτι χωρίς μουσική;
Ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε:
H διάρκεια λειτουργίας μουσικής οργάνων κατά τη θερινή περίοδο καθορίζεται ως εξής:
Κυριακή - Πέμπτη μέχρι 24.00
Παρασκευή - Σάββατο - Αργίες και Παραμονές Αργιών μέχρι 2.00. (Η απόφαση έχει μια ανοιξιάτικη εσάνς από τον περιβόητο νόμο Παπαθεμελή του 1994.)
Για να λειτουργήσει το νέο ωράριο η Δημοτική Αστυνομία και η Διεύθυνση Αδειών Καταστημάτων και Θεαμάτων εξοπλίζονται με ηχόμετρα. «Όταν υπάρχει μία μήνυση για ηχορρύπανση που έχει βεβαιωθεί με ηχόμετρο, η Διεύθυνση Αδειών Καταστημάτων και Θεαμάτων εισηγείται στη Δημαρχιακή Επιτροπή οριστική ανάκληση παράτασης ωραρίου μουσικής του καταστήματος.
Επίσης, όταν κοινοποιούνται στην αρμόδια Διεύθυνση δύο μηνύσεις για υπέρβαση χρονικών ορίων της παράτασης ωραρίου μουσικής, η υπηρεσία εισηγείται στη Δημαρχιακή Επιτροπή οριστική ανάκληση παράτασης ωραρίου μουσικής» αναφέρει η ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου.
Επίσης στις τρεις μηνύσεις από τη Δημοτική Αστυνομία ή τη Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή και Υγειονομικού Ελέγχου για διατάραξη κοινής ησυχίας, παραβίαση ωραρίου καταστήματος, υπέρβαση χρονικών ορίων της άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων, υπέρβαση ηχοστάθμης μουσικής, άνευ αδείας λειτουργίας μουσικών οργάνων, εντός 12μηνου πραγματοποιείται σφράγιση του καταστήματος και προσωρινή αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 10 έως 60 ημέρες αντίστοιχα.
Εάν ένα κατάστημα έχει σφραγιστεί τρεις φορές και κοινοποιείται στην υπηρεσία μήνυση, μετά την τρίτη αποσφράγιση του καταστήματος η υπηρεσία εισηγείται στη Δημαρχιακή Επιτροπή την οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος.
Άρα...
Ηχομονώστε και φανείτε ευγενικοί με τη γλυκιά γριά κυρία του τρίτου, για να μην καλέσει τη Δημοτική Αστυνομία. - Λ.Χ.
Αμάν, βρε Paul
Αφού κόντεψε να γίνει αστικός μύθος –ανοίγει– δεν ανοίγει, ο «πρέσβης» του γαλλικού ψωμιού “Paul” ανοίγει επιτέλους αυτή την εβδομάδα, στο κέντρο της Αθήνας (Πανεπιστημίου 10), με όλο το Art De Vivre μιας ρουστίκ μπουλανζερί. Αναμένονται ουρές. - Λ.Χ.