clothess.jpg
© StockSnap
Fashion

Κάνε την ντουλάπα σου φιλική προς το περιβάλλον

Τρεις συμβουλές για να αδειάσεις ανώδυνα την ντουλάπα σου

Το fashion sustainability δεν αφορά μόνο τις μεγάλες εταιρείες, αλλά και τους καταναλωτές. Καλό είναι, λοιπόν, να ακολουθήσεις αυτά τα τρία βήματα.

Η μόδα είναι η βιομηχανία που κατέχει την δεύτερη θέση ως αίτιο ρύπανσης του πλανήτη. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι τελευταία ακούμε όλο και πιο συχνά μεγάλες εταιρείες και οίκοι να καλούνται να υιοθετήσουν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, μέσα από την επαναχρησιμοποίηση stock ρούχων τους, την χρήση ανακυκλώσιμων πρώτων υλών, τη δημιουργία ρούχων υψηλής ποιότητας που θα αργήσουν να φθαρούν κ.ο.κ..

Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος του fashion sustainability, όπως ονομάζονται τα παραπάνω στο σύνολό τους, δεν έχει να κάνει μόνο με τις εταιρείες μόδας, αλλά και με τους ίδιους τους καταναλωτές. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 22% του αποτυπώματος του άνθρακα στον πλανήτη είναι αποτέλεσμα της δικής μας καταναλωτικής συμπεριφοράς και συγκεκριμένα της τάσης μας να αγοράζουμε όλο και περισσότερα ρούχα/παπούτσια/αξεσουάρ, τα οποία στην πραγματικότητα καταλήγουμε να φοράμε από σπάνια έως και ποτέ.

Ποια είναι, λοιπόν, η λύση; Προφανώς να αδειάσετε την ντουλάπα σας (όχι για να την γεμίσετε με νέα ρούχα!) και να κρατήσετε ό,τι πραγματικά σας χρειάζεται. Ό,τι δεν κρατήσετε δεν χρειάζεται να καταλήξει στα σκουπίδια, αλλά καλό θα ήταν να δωριθεί είτε σε ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη από ρούχα, είτε σε κάποια εταιρεία που αναλαμβάνει ανακύκλωση ρούχων.

Τώρα, βέβαια, έρχεται το δύσκολο κομμάτι που πιστεύετε ότι χρειάζεστε όλα σας τα ρούχα και που θα υποστηρίξετε ότι σύντομα θα βρείτε την ιδανική περίσταση για να τα φορέσετε, ακόμα κι αν την περίσταση αυτή δεν έχετε καταφέρει να την βρείτε εδώ και κάτι χρόνια. Αφήστε, λοιπόν, τα πείσματα και τις γκρίνιες, παραδεχτείτε ότι πράγματι με το ζόρι χρησιμοποιείτε το 50% του περιεχομένου της ντουλάπας σας και ακολουθήστε τα παρακάτω τρία απλά βήματα που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι πρέπει να μείνει και τι πρέπει να φύγει.

1. Βρες το στυλ σου
Μπορεί να ακούγεται πολύ γενική και απόλυτη συμβουλή, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά λογική. Δες το απλά. Αν σκεφτείς τι φοράς σχεδόν κάθε μέρα και διαπιστώσεις ότι είσαι πολύ κοντά στο μίνιμαλ, οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα φορέσεις ποτέ την ροζ φούστα με παγιέτες που ούτε εσύ δεν ξέρεις γιατί αγόρασες, ενώ αν το καθημερινό σου ντύσιμο είναι τόσο girly που θυμίζει Barbie, μάλλον η ολόσωμη φαρδιά φόρμα τύπου εργασίας στην ντουλάπα σου, δεν θα βγει σύντομα από αυτήν.

2. Βρες τα χρώματά σου
Όχι αναγκαστικά αποκλειστικά αυτά που σου ταιριάζουν, αλλά και αυτά που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλύτερα όταν τα φοράς. Αν αγαπάς τα ουδέτερα χρώματα, τότε μία ριγέ πολύχρωμη μπλούζα δεν έχει θέση στην γκαρνταρόμπα σου, ενώ αν νιώθεις ότι το κίτρινο σε χλομιάζει, δεν υπάρχει λόγος να έχεις ένα φουλάρι σε αυτό το χρώμα.

3. Κράτα τα αγαπημένα σου
Αν κάποιο κομμάτι της ντουλάπας σου μοιάζει να είναι έξω από το στυλ σου και δεν ανταποκρίνεται στην συνήθη χρωματική σου παλέτα, αλλά το φοράς συχνά, προφανώς και δεν θα το αποχωριστείς, είτε πρόκειται για μία λεοπάρ ζώνη αντίθετη με το γενικότερο μίνιμαλ στυλ σου, είτε για το ροζ φόρεμα που επιλέγεις στα πρώτα σου ραντεβού κι ας μην έχει καμία σχέση με την υπόλοιπη ανδρόγυνη ντουλάπα σου. Προσοχή όμως: Μην χρησιμοποιήσεις αυτή τη συμβουλή ως παραθυράκι, για να κρατήσεις και όλα τα άλλα λεοπάρ ή ροζ ρούχα που έχεις, αλλά δεν φοράς ποτέ!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice