barbie.jpg
instagram.com/barbiestyle
Fashion

Τα «Όσκαρ της μόδας» βραβεύουν την Barbie

Είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο Σχεδιαστών Μόδας της Αμερικής θα βραβεύσει ένα μη έμβιο ον

Η Barbie θα λάβει το τιμητικό βραβείο του CFDA για την επιρροή της στον χώρο της μόδας τα τελευταία 60 χρόνια

Μέσα στα 60 χρόνια ζωής της η Barbie έχει υπάρξει σεφ, αστροναύτης, κτηνίατρος, πιλότος, ροκ σταρ, σχεδιάστρια και πολλά πολλά ακόμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχε υπάρξει βραβευμένη. Αυτό, όμως, θα αλλάξει στις 3 Ιουνίου, οπότε και θα λάβει βραβείο CFDA (Συμβούλιο Σχεδιαστών Μόδας της Αμερικής).



Τα συγκεκριμένα βραβεία θεωρούνται τα Όσκαρ της μόδας, οπότε η απονομή του Τιμητικού Βραβείου της Επιτροπής των Διευθυντών καταλαβαίνουμε ότι είναι κάτι που θα μπορούσε να ενθουσιάσει την Barbie, αλλά μιας και αυτό δεν είναι δυνατόν φτάνει που ενθουσιάζει τους υπεύθυνους της Mattel. Το βραβείο στο παρελθόν έχουν λάβει και η Michelle Obama, η Janelle  Monáe, η Cecile Richards και η Gloria Steinem, ενώ η Barbie είναι το πρώτο μη έμβιο ον που θα το λάβει.

Δεν είναι τυχαίο που το βραβείο έρχεται αυτή τη χρονική στιγμή. Εκτός από το γεγονός ότι η ξανθιά κούκλα έχει τα 60α γενέθλιά της, τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει τον δικό της λογαριασμό στο Instagram προτείνοντας κάθε μέρα και ένα νέο outfit και – ακόμα σημαντικότερο – έχει αρχίσει να αλλάζει κατά πολύ το προφίλ της, με εκδοχές της σε διαφορετικούς τόνους δέρματος, σε διαφορετικούς σωματότυπους, σε αναπηρικό αμαξίδιο, με προσθετικά μέλη και με χιτζάμπ. Όλα αυτά ήρθαν και ενσωματώθηκαν στην μέχρι τώρα πορεία της, η οποία είχε επηρεαστεί από την μόδα, αλλά και την είχε επηρεάσει, κλείνοντας οριστικά τα στόματα εκείνων που για χρόνια την κατηγορούσαν ότι προωθεί στερεοτυπικά και ακατόρθωτα πρότυπα ομορφιάς.



Για την επιλογή, μάλιστα, της Barbie, ο πρόεδρος του CFDA Steven Kolb δήλωσε: «Η Barbie είχε μία τεράστια επιρροή στην αμερικανική μόδα και κουλτούρα. Προσωπικά, η ιστορία της αντηχούσε με αυτήν πολλών μελών του CFDA και έτσι η Επιτροπή των Διευθυντών αποφάσισε να την τιμήσει με ένα ξεχωριστό βραβείο».



Την ίδια στιγμή, ο Richard Dickson, πρόεδρος της Mattel σχολίασε και εκείνος την βράβευση της κούκλας, το όνομα της οποίας έχει γίνει συνώνυμο με την εταιρεία παιχνιδιών: «Τις τελευταίες έξι δεκαετίες, η Barbie έχει εμπνεύσει και έχει εμπνευστεί από κοινότητες της μόδας και της δημιουργικότητας. Η Barbie είχε το τεράστιο προνόμιο να συνεργαστεί με κάποιους από τους σημαντικότερους σχεδιαστές της εποχής μας και αυτό το βραβείο είναι μία στιγμή για να γιορτάσουμε την διαχρονική επιρροή της». 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice