Το φόρεμα από μπριζόλες βρίσκεται ανάμεσα στα εκθέματα
«Ένας ύμνος στην ελευθερία», η κολεξιόν cruise 2020 του Gucci. Στο πλαίσιο των αντιδράσεων για την απαγόρευση των αμβλώσεων σε πολιτείες των ΗΠΑ
Σε μια συγκυρία στην οποία οι ΗΠΑ συγκλονίζονται από τους πρόσφατους νόμους κατά των αμβλώσεων, ο Αλεσάντρο Μικέλε, διευθυντής δημιουργικού στον Gucci, επέλεξε να κάνει πολιτική δήλωση: Η κολεξιόν cruise 2020 του οίκου μόδας, η οποία παρουσιάστηκε στα Musei Capitolini την περασμένη Τρίτη με επωνυμία «Ένας ύμνος στην ελευθερία», ήταν υπερήφανος υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Με σχέδια τα οποία έφεραν δυνατά μηνύματα όπως «Το σώμα μου, η επιλογή μου», το όραμα του Μικέλε προωθούσε «ελευθερία και αυτο-προσδιορισμό» όταν αυτές οι απλές ιδέες αμφισβητούνται.
Δεν ήταν μόνον το περίφημο σλόγκαν της δεκαετίας του 1970 – «Το σώμα μου, η επιλογή μου» – που εμφανιζόταν στις κρεασιόν που βάδισαν στην πασαρέλα. «Υπάρχει μια έντονη αναφορά στη δεκαετία του 1970 γιατί τότε οι γυναίκες, με αυτά που φορούσαν, απελευθερώνονταν από ό,τι τους είχε επιβληθεί τους προηγούμενους αιώνες» τόνισε ο Μικέλε. Η σειρά δημιουργημάτων μόδας αναφερόταν επίσης και στο «22.05.1978», την ημερομηνία-κλειδί στη σύγχρονη ιταλική ιστορία, όταν καθιερώθηκε «η κοινωνική προστασία της μητρότητας και η οικειοθελής διακοπή της εγκυμοσύνης».
Επιπλέον, σε μια κρεμ τουαλέτα είχε κεντηθεί πολύ όμορφα μια μήτρα, γεννώντας σκέψεις για την έμμηνο ρύση, θέμα το οποίο παρά την απόλυτη σχέση του με τη γένεση της ζωής συχνά είναι λόγος αμηχανίας ή και ντροπής των γυναικών. Αντιθέτως, ο Μικέλε μετέτρεψε τον κόλπο σε αντικείμενο ομορφιάς, παρουσιάζοντας ροζ λουλούδια με πούλιες να φυτρώνουν μέσα του. Δεν σταμάτησε εκεί: φωτεινό κίτρινο T-shirt, που σχεδίασε ο καλλιτέχνης MP5 έφερε το λογότυπο «Chime for Change», μια πρωτοβουλία του οίκου Gucci για τη φυλετική ισότητα και για να αποκτήσουν φωνή αυτοί που είναι στο περιθώριο της κοινωνίας. Το 100% των εισπράξεων από τις πωλήσεις αυτού του T-shirt θα πάει σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που στηρίζει το πρότζεκτ του Gucci, συμπεριλαμβανομένων οργανώσεων που προσφέρουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη καθώς και σε τοπικές πρωτοβουλίες που παλεύουν να απαλείψουν το κοινωνικό στίγμα της έκτρωσης, διασφαλίζοντας την ελευθερία των γυναικών και την ιδιοκτησία τους σώματός τους από τις ίδιες.