© Θανάσης Καρατζάς
Ο Βικέντιος απασχολείται στο εργαστήριο του Λεμήσιου, δίπλα στον παππού του και τον θείο του από την ηλικία των 10 ετών, © Θανάσης Καρατζάς
Fashion

Ο Βικέντιος Κατσάλης είναι πέμπτη γενιά «Λεμήσιος»

Ο τρισέγγονος του πρωτοπόρου υποδηματοποιού νιώθει τη συνέχιση της επιχείρησης «μία ωραία ευθύνη»

Σε ένα ήσυχο στενό του Κολωνού ο Βικέντιος Κατσάλης, τρισέγγονος του Νίκου Γεωργίου, που έγινε γνωστός ως Λεµήσιος αλλάζοντας το επώνυµό του στο προσωνύµιο του τόπου καταγωγής του (Λεµεσός), φτιάχνει στο εργαστήριό του ένα ζευγάρι casual παπούτσια που αποπνέουν µία 50s αισθητική για έναν αγαπηµένο του φίλο. Είναι η δεύτερη φορά που ο φίλος του τον εµπιστεύεται, µε µία µικρή διαφορά. Την πρώτη, του ζήτησε να του φτιάξει ένα ζευγάρι ίδια µε τα δικά του. Αυτή τη φορά,  όµως, ο Βικέντιος του ανακοίνωσε πως δεν θα του φτιάξει ένα ζευγάρι που να αρέσει στον ίδιο, αλλά που θα αρέσει στα κορίτσια.

© Θανάσης Καρατζάς
Ο Βικές φτιάχνει ένα ζευγάρι παπούτσια για έναν αγαπημένο του φίλο, © Θανάσης Καρατζάς

Το θρυλικό κατάστηµα χειροποίητων υποδηµάτων του Λεµήσιου στο Κολωνάκι –σήµερα Λυκαβηττού και Αλ. Σούτσου– µετρά 107 χρόνια ζωής. Πέντε γενιές υποδηµατοποιών κρατούν ζωντανή την παράδοση που ξεκίνησε ο Νίκος Λεµήσιος. Τότε, αρχίζει να δηµιουργεί σχέδια ανατρεπτικά για την εποχή και κερδίζει αµέσως τις Αθηναίες. Όταν η επιχείρηση περνά στα παιδιά του, στα µέσα της δεκαετίας του ’50, ο γιος του Αλέκος τολµά εκείνο που σήµερα έχει γίνει συνώνυµο του ονόµατος Λεµήσιος: να φτιάξει µπαλαρίνες. Εµπνέεται βλέποντας στα περιοδικά της εποχής την Μπριζίτ Μπαρντό να φορά παπούτσια ρυθµικής και κάνει τις πελάτισσές του να απαρνηθούν το τακούνι χάριν της πιο άνετης µπαλαρίνας που έχουν φορέσει ποτέ, µε το χαρακτηριστικό κορδονάκι που σφίγγει.

© Θανάσης Καρατζάς
Κατασκευάζοντας τη θρυλική μπαλαρίνα του Λεμήσιου, © Θανάσης Καρατζάς

Την ίδια µπαλαρίνα, της οποίας το σχέδιο δεν έχει αλλάξει ποτέ έκτοτε, δουλεύει σήµερα στο εργαστήριο του καταστήµατος ο Βικέντιος. Απασχολείται εκεί, δίπλα στον παππού του και τον θείο του από την ηλικία των 10 ετών, όταν η µητέρα του τον έστελνε στις διακοπές από το σχολείο να κάνει µικροδουλειές. «Μέσα σε δύο χρόνια συνειδητοποίησα ότι αυτό θέλω να κάνω στη ζωή µου, δεν πρόλαβε να περάσει από το µυαλό µου να ασχοληθώ µε κάτι άλλο, το αγάπησα κι ένας από τους λόγους ήταν το γεγονός ότι δεν υπήρχαν άλλα αγόρια στην οικογένεια, το ένιωσα σαν ανάγκη µου, σαν µία ωραία ευθύνη να συνεχίσω την κληρονοµιά».

Πώς φτιάχνεται μία μπαλαρίνα Λεμήσιος; Μέρος 1ο

Στα 14 δουλεύει ήδη ραπτοµηχανή και στα 17 φτιάχνει το πρώτο του ζευγάρι παπούτσια τα οποία προορίζονταν για τον ίδιο και ήταν τα πρώτα αντρικά που έφτιαξαν ως Λεµήσιος. Η πέµπτη γενιά, δηλαδή, υπήρξε η αφορµή για την εισαγωγή ανδρικής σειράς στο κατάστηµα, κάτι που έχει αναλάβει αποκλειστικά ο Βικέντιος που συναντιέται ο ίδιος µε τον πελάτη και παίρνει την παραγγελία σε µία πιο prive συνθήκη.

© Θανάσης Καρατζάς
Στο κατάστημα του Λεμήσιου Λυκαβηττού και Σούτσου, με ένα κλασικό ζευγάρι Οxford

«Είµαι τεχνίτης. Παρατηρώ ότι σου λύνει τα χέρια σε πολλά άλλα πράγµατα στη ζωή σου, όταν φτιάχνεις κάτι µε τα χέρια σου. ∆εν θα µπορούσα ποτέ να κάνω µια δουλειά γραφείου, για παράδειγµα. ∆εν ήθελα να πηγαίνω σχολείο επειδή είχαµε βιβλία. Θεωρώ τον εαυτό µου τυχερό που µου δόθηκε η ευκαιρία να µπορώ να το κάνω αυτό» οµολογεί ο Βικέ, όπως τον φωνάζουν, και σηµειώνει πως η διαδικασία κατασκευής ενός παπουτσιού τον συναρπάζει ακόµα. Ο ίδιος, όπως λέει, έχει µια «αρρώστια» µε τα oxford, κυρίως τα δίχρωµα.

Πώς φτιάχνεται μία μπαλαρίνα Λεμήσιος; Μέρος 2ο

Ρωτήσαµε τον Βικέντιο ποια είναι η παλέτα στην οποία θα κινηθούν το καλοκαίρι. «Φέτος βλέπουµε πολύ το χρώµα της λεβάντας, το ροζ παστέλ, µπεζ φιδάκια και ένα ξεχωριστό σχέδιο που βρήκαµε µε µεταλιζέ ρόµβους σε aqua marine χρώµα».

© Θανάσης Καρατζάς
Οι μπαλαρίνες με το χαρακτηριστικό κορδονάκι εσωτερικά που σφίγγει, © Θανάσης Καρατζάς

Στον Λεµήσιο µπορείς να επιλέξεις από τα σχέδια που υπάρχουν στη βιτρίνα και να κάνεις ό,τι αλλαγές θες, να παίξεις µε τα χρώµατα, τα τακούνια και το ύψος τους, µπορείς να παραγγείλεις ένα παπούτσι ακριβώς όπως το έχεις φανταστεί εσύ, από το µηδέν και αν φυσικά υπάρχει κάτι στο κατάστηµα που είναι ακριβώς όπως το επιθυµείς µπορείς να το αγοράσεις εκείνη τη στιγµή.

Info: Λυκαβηττού 6 & Αλ. Σούτσου, Κολωνάκι 2103611161 @lemisios_athens

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice