Ρουθ Μπιαλούα (δεύτερη από αριστερά) ανάμεσα σε μοντέλα της επίδειξης, που φορούν δημιουργίες της
Ρουθ Μπιαλούα (δεύτερη από αριστερά) ανάμεσα σε μοντέλα της επίδειξης, που φορούν δημιουργίες της.
Fashion

Η Ρουθ Μπιαλούα συστήνει την αφρικανική μόδα στο ελληνικό κοινό

Στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

looksiteblackandwhite.jpg
Look Team |

Την πρώτη της ατομική επίδειξη μόδας πραγματοποιεί στην Αθήνα η Ρουθ Μπιαλούα από το Κονγκό για να συστήσει την αφρικανική μόδα στο ελληνικό κοινό

Δημιουργεί ρούχα και αξεσουάρ με έντονα χρώματα και μοτίβα που θυμίζουν την πατρίδα της, το Κονγκό, με στόχο να «συστήσει» τα αφρικανικά υφάσματα στους συμπολίτες της στην Ελλάδα.

Η 26χρονη Ρουθ Μπιαλούα από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, που τα τελευταία έξι χρόνια ζει στην Ελλάδα, ετοιμάζεται σήμερα πυρετωδώς για την πρώτη της ατομική επίδειξη μόδας, που θα πραγματοποιηθεί στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Στην επίδειξη η Ρουθ θα δείξει κομμάτια της δουλειάς της: ανδρικά και γυναικεία ρούχα, παπούτσια, τσάντες, κοσμήματα. Οι δημιουργίες της είναι σαφώς επηρεασμένες από την πατρίδα της.

«Τα αφρικανικά υφάσματα δίνουν χαρά, φως και ζωή», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Γι' αυτό έχουν πολλά λουλούδια, πολλά χρώματα. Από τα υφάσματα φαίνεται τι άνθρωποι είμαστε: χαρούμενοι, μιλάμε, μας αρέσουν οι γιορτές», προσθέτει. Ωστόσο, σπεύδει να πει ότι «η μόδα δεν έχει πατρίδα. Δεν υπάρχει αφρικανική ή ευρωπαϊκή. Είναι διαφορετικά τα υφάσματα, αλλά η μόδα είναι μία».

Προερχόμενη από μια οικογένεια που ξέρει από μόδα, καθώς η μητέρα της είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μόδας του Κονγκό, η Ρουθ ράβει από 12 χρονών, έχοντας ως δασκάλα τη μαμά της. «Μεγάλωσα μέσα στη μόδα και ήταν αυτό που μου άρεσε να κάνω από μικρή», εξηγεί. «Η μόδα είναι το πάθος μου. Είναι για μένα τα πάντα. Είναι ζωή. Χωρίς ρούχα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, ούτε καν να πάμε στη δουλειά», εξομολογείται.

Η Ρουθ τελείωσε τεχνικό λύκειο με κατεύθυνση τη μόδα στο Κονγκό, όπου, όπως εξηγεί, πολύς κόσμος ασχολείται με αυτό τον τομέα. Στη συνέχεια, πήρε βίζα για σπουδές στην Ελλάδα και φοίτησε σε ιδιωτικό ΙΕΚ με το ίδιο αντικείμενο. Σήμερα εργάζεται από το σπίτι της, ωστόσο σε λίγους μήνες σκοπεύει να φτιάξει το δικό της ατελιέ.

Το όνειρό της είναι να ανοίξει ένα μαγαζί, «όπου θα μπορεί να έρθουν οι πελάτες και να αγοράσουν αφρικανικά ρούχα υψηλής ραπτικής. Μέσα από το μαγαζί αυτό θέλω να αναδείξω ότι η αφρικανική μόδα δεν είναι μόνο για τους Αφρικανούς». Ήδη στους πελάτες της, μάς λέει, συγκαταλέγονται και πολλοί Έλληνες.

Ρουθ Μπιαλούα (δεύτερη από αριστερά) ανάμεσα σε μοντέλα της επίδειξης, που φορούν δημιουργίες της
Ρουθ Μπιαλούα (δεύτερη από αριστερά) ανάμεσα σε μοντέλα της επίδειξης, που φορούν δημιουργίες της

Θα ήθελε να ζήσει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα με περισσότερη παράδοση στη μόδα, τη ρωτάμε; Η απάντησή της είναι αρνητική. «Να συμμετάσχω σε επιδείξεις μόδας σε άλλες χώρες, ναι. Αλλά όχι να ζήσω αλλού. Το σπίτι μου είναι εδώ στην Ελλάδα. Πλέον γνώρισα και τον άντρα μου εδώ, αλλά θεωρώ ότι και η ζωή είναι καλύτερη». Εξάλλου, κατά τη γνώμη της οι Έλληνες ξέρουν καλά από μόδα και έχουν γούστο στο ντύσιμό τους.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ζαν Ντιντιέ Τοτό, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, που οργανώνει την επίδειξη μόδας, «πρέπει να βάλουμε μπροστά τα επόμενα βήματα στο προσφυγικό, τα θέματα της ένταξης». Τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζει ο ίδιος, έχουμε αύξηση του αριθμού των παιδιών που πηγαίνουν στο σχολείο και έχουμε εξέλιξη και στο θέμα της στέγασης, «αν και υπάρχουν πολλά άτομα ακόμα στα καμπς ή που θα χάσουν το σπίτι τους, γιατί δεν υπήρχε στρατηγική ένταξης στην Ελλάδα».

Όσον αφορά στην εργασία, προσθέτει ο Ζαν Ντιντιέ, είναι πολύ μικρό το ποσοστό όσων δουλεύουν και οι οποίοι έχουν κάνει από μόνοι τους πολλή προσπάθεια για να ενταχθούν. «Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή της κοινωνίας αλλά και να αυξήσουμε την αφύπνιση της ελληνικής κοινωνία ώστε να δείξουμε ότι υπάρχουν άτομα που μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία, τα οποία χρειάζονται όμως βοήθεια και κατανόηση», καταλήγει.

Η επίδειξη μόδας θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων με θέμα «Εσείς, εγώ και αυτοί που ήρθαν μετά- είμαστε όλοι πολίτες», από τις 6 ως τις 10 μ.μ., στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ανοιχτή συζήτηση και εργαστήρια για την αστεγία, την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, την επιχειρηματικότητα και την ένταξη. Θα ακολουθήσει η επίδειξη μόδας και θεατρική παράσταση από ομάδα εθελοντών φοιτητών από την Ιρλανδία. Στο χώρο θα υπάρχει μπουφές με φαγητό από προσφυγικές και μεταναστευτικές κοινότητες, ενώ θα πραγματοποιηθούν και δράσεις για παιδιά.

Αύριο, στις 6 μ.μ., θα διοργανωθεί φιλικό παιχνίδι ποδοσφαίρου στο γήπεδο του Ρουφ μεταξύ του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων και της ομάδας «Hope Refugees» της Οργάνωσης ΓΗ.

Τις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων με σύνθημα «Δημιουργούμε μαζί- ζούμε μαζί» συνδιοργανώνουν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η Unicef και οι οργανώσεις Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Νόστος, 'Αρσις, Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Έλιξ, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Μέλισσα, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Danish Refugee Council, Μετάδραση, Solidarity Now, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Κάριτας Ελλάς, Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια και Praksis, με την υποστήριξη του δήμου Αθηναίων και της Υπηρεσίας Ασύλου.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice