Τάσος Ανέστης: H φωτογραφία του με τον Παρθενώνα κοσμεί το σακάκι του Αντετοκούνμπο
© Τάσος Ανέστης

Τάσος Ανέστης: H φωτογραφία του με τον Παρθενώνα κοσμεί το σακάκι του Αντετοκούνμπο

Ο πολυβραβευμένος Έλληνας φωτογράφος μιλάει στο LOOKmag της ATHENS VOICE
  • A-
  • A+
H viral φωτογραφία με τον Παρθενώνα που κοσμεί το σακάκι του Γιάννη Αντετοκούνμπο: Ο πολυβραβευμένος φωτογράφος Τάσος Ανέστης μας μιλάει και παρουσιάζει τη δουλειά του

Μία συνέντευξη που βρισκόταν στο μυαλό μας εδώ και καιρό και σαν να περίμενε, με κάποιο μεταφυσικό τρόπο, να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή και αφορμή για να πραγματοποιηθεί. Η αφορμή ήρθε από το πουθενά τελικά: Η φωτογραφία του Τάσου Ανέστη με τον Παρθενώνα είναι αυτή που βρίσκεται μέσα στο σακάκι του Γιάννη Αντετοκούνμπο (ραμμένο από τον σχεδιαστή μόδας Γιώργο Παπαδόγαμβρο) κατά την τελετή βράβευσης του σαν πολυτιμότερος παίκτης του NBA για το 2019. Ίσως η πιο viral φωτογραφία των τελευταίων μηνών!

Δεν μπορούσαμε να ξεκινήσουμε αλλιώς και να μη ρωτήσουμε τον Τάσο Ανέστη πώς βρέθηκε η φωτογραφία του στο σακάκι του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Η απάντηση αρκετά απλή: «Η φωτογραφία βρέθηκε στα χέρια του σχεδιαστή μόδας μέσω του πρακτορείου που συνεργάζομαι και από εκεί στο κοστούμι του Γιάννη. Την αγόρασαν από το πρακτορείο». «Είναι μία φωτογραφία που είχα τραβήξει πριν χρόνια, όταν ξεκινούσα την φωτογραφία, μάλιστα η συγκεκριμένη είναι σύνθεση. Δεν υπήρχε κάποιο concept, απλά σαν νέος φωτογράφος τότε μου άρεσε να πειραματίζομαι με διάφορες τεχνικές» μας διαφωτίζει λίγο παραπάνω για την πραγματικά εντυπωσιακή φωτογραφία του Παρθενώνα.

© Τάσος Ανέστης

Θα ήταν σίγουρα άδικο να μείνουμε μόνο στη συγκεκριμένη φωτογραφία όταν μιλάμε για έναν πολυβραβευμένο φωτογράφο με δεκάδες παγκόσμιες διακρίσεις και συνεργασίες με τα μεγαλύτερα πρακτορεία μόδας (Elite, Next, IMG, Wilhelmina, The Lionas LA). Πριν λίγο καιρό μάλιστα, ο Τάσος Ανέστης κατέκτησε το «χρυσό» στον Διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας PΧ3 2019 (κατηγορία Fashion) που διεξήχθη στο Παρίσι για μια σειρά φωτογραφιών του με θέμα το ποίημα του Edgar Allan Poe «A Dream Within a Dream». H κριτική επιτροπή του Διαγωνισμού, που αποτελείται από διεθνούς κύρους επαγγελματίες από τον χώρο της φωτογραφίας, επέλεξε τους νικητές ανάμεσα από χιλιάδες συμμετοχές από όλο τον κόσμο.

© Τάσος Ανέστης

Ποια τα πρώτα σου ερεθίσματα για να αρχίσεις να βγάζεις φωτογραφίες; Και πώς εξελίχθηκε αυτό σαν το επάγγελμα;
Ξεκίνησα με φωτογραφία τοπίου και προσπαθούσα να το συνδυάσω με την άλλη μεγάλη μου αγάπη, τα ταξίδια. Αργότερα πέρασα σε πορτραίτα και αυτό ήταν κάτι που με γοήτευσε πολύ και είδα ότι άρεσε και στους άλλους και κάπως έτσι άρχισα τη συνεργασία μου με διάφορα πρακτορεία έξω.

Θεωρείς την εαυτό σου έναν καθαρά fashion φωτογράφο ή δουλεύεις και σε άλλα genres / κατηγορίες;   
Όχι, σε καμία περίπτωση δεν με θεωρώ καθαρά fashion φωτογράφο. Αυτό που έκανα στο εξωτερικό είναι κυρίως πορτραίτα / book μοντέλων όπου έχει μια διαφορετική  φιλοσοφία, αφού πρωταρχικός σκοπός είναι το μοντέλο και όχι το ρούχο. Για να το πω πιο απλά, στο ένα είδος «πουλάς» το μοντέλο και στο άλλο είδος «πουλάς» το ρούχο. Βέβαια, όπως και σε όλες τις τέχνες, τα όρια από το ένα είδος στο άλλο δεν είναι ξεκάθαρα. Πάντως θέλω να ασχοληθώ με fashion φωτογραφία και ψάχνω να βρω ανθρώπους φιλόδοξους που ταιριάζει η αισθητική μας για να υλοποιήσω όλα όσα έχω στο μυαλό μου. Παράλληλα συνεχίζω τη φωτογραφία τοπίου όσο μπορώ και κάποια fine art projects.

© Τάσος Ανέστης

Έχεις ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο με τη δουλειά σου. Έχεις κάποια αγαπημένα μέρη στα οποία πάντοτε βρίσκεις έμπνευση και στοιχεία για φωτογράφιση;
Σίγουρα θα έλεγα την Ισλανδία. Έχω πάει αρκετές φορές και θα πάω πολλές ακόμα, αν και τα τελευταία χρόνια με την έκρηξη του τουρισμού έχει χαθεί λίγο η μαγεία. Όπως και να έχει, ένα ταξίδι εκεί είναι μοναδική εμπειρία. Κάποια στιγμή σκοπεύω να οργανώσω ένα workshop εκεί, έστω να δώσω την ευκαιρία και σε άλλους λάτρεις της φωτογραφίας να βιώσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία. Επίσης, δύο άλλα μέρη που έχω επισκεφτεί αρκετές φορές και πάντα είναι σαν την πρώτη φορά όταν τα επισκέπτομαι είναι η Νέα Υόρκη και η Βενετία.

Ο πολυβραβευμένος φωτογράφος Τάσος Ανέστης

Κάποια μυστικά της δουλειάς; Πώς κάνεις τα μοντέλα σου να πάρουν τις κατάλληλες πόζες και εκφράσεις;
Αυτό θα χρειαζόταν ολόκληρο βιβλίο να γράψω για να το αναλύσω. Έκφραση και πόζα είναι το Α και το Ω. Είναι πολύ βασικό να έχεις επικοινωνήσει με το μοντέλο από πριν το τι περιμένεις, ποιο είναι το στόρι και το γενικό mood της φωτογράφισης. Αν είναι μια ιστορία που θες να «δείξεις» μέσα από τις φωτογραφίες, θα πρέπει να υποδυθεί έναν ρόλο. Οπότε πάμε στο δεύτερο και εξίσου σημαντικό στοιχείο που είναι η σωστή επιλογή μοντέλου, δεν αρκεί ένα όμορφο και αψεγάδιαστο πρόσωπο ή ένα τέλειο σώμα – εξάλλου όλα μπορείς να τα διορθώσεις μετά στο Photoshop, εκτός από τη χάλια έκφραση. Και εννοείται πολλές φορές θα χρειαστεί να δείξω εγώ ο ίδιος την πόζα ακριβώς όπως τη θέλω. Γενικά, κάθε φωτογράφος έχει τις τεχνικές του για να «ξεκλειδώνει» τα μοντέλα και να δίνουν το 100%.

© Τάσος Ανέστης

Και πώς προετοιμάζεσαι ο ίδιος πριν από κάθε φωτογράφιση;
Το πιο σημαντικό που κάνω πριν από κάθε φωτογράφιση είναι ένα moodboard που μοιράζεται σε όλους τους εμπλεκομένους για να είμαστε όλοι στο ίδιο μήκος κύματος με το τι θα κάνουμε. Πέρα από αυτό, ετοιμάζω μια λίστα με όλα όσα θα χρειαστώ να πάρω μαζί μου πέρα από μηχανές, φακούς. Επίσης προετοιμάζομαι και σωματικά, γιατί η δουλειά είναι πολύ απαιτητική, ειδικά σε πολλές περιπτώσεις που πρέπει να είμαι στο σημείο φωτογράφισης πριν την ανατολή για να προλάβω το φως. Γενικά προσπαθώ να κοιμάμαι και να τρέφομαι σωστά, ειδικά πριν τη φωτογράφιση.

© Τάσος Ανέστης

Ποια συναισθήματα θέλεις να μεταδώσεις στον κόσμο που βλέπει τις φωτογραφίες σου;
Κάθε άνθρωπος «επικοινωνεί» διαφορετικά με τις φωτογραφίες μου. Mου αρέσει να «ταξιδεύω» τον κόσμο μέσα από τις φωτογραφίες μου. Με τον καιρό προσπαθώ να προσδίδω όσο γίνεται περισσότερο κινηματογραφικό ύφος και αυτό θέλω να συνεχίσω να κάνω.

© Τάσος Ανέστης

© Τάσος Ανέστης

© Τάσος Ανέστης

© Τάσος Ανέστης

© Τάσος Ανέστης

© Τάσος Ανέστης

© Τάσος Ανέστης

© Τάσος Ανέστης

© Τάσος Ανέστης

© Τάσος Ανέστης

© Τάσος Ανέστης

© Τάσος Ανέστης

© Τάσος Ανέστης

© Τάσος Ανέστης

© Τάσος Ανέστης

© Τάσος Ανέστης

© Τάσος Ανέστης

© Τάσος Ανέστης

© Τάσος Ανέστης

© Τάσος Ανέστης

© Τάσος Ανέστης

Ακολουθήστε τον φωτογραφικό κόσμο του Τάσου Ανέστη στο site του και στο Instagram

Δειτε επισης

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιστορίες καπέλων και εκκεντρικότητας στο Άσκοτ
Θέλεις να είσαι κομψή, αλλά σκας από τη ζέστη; Ορίστε 6 tips για εσένα
Back to top