Ο φουτουριστικός κόσμος του Pierre Cardin 1922-2020
Η δημιουργική διαδρομή του σχεδιαστή μόδας που πέθανε σε ηλικία 98 ετών
Πέθανε σε ηλικία 98 ετών ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Pierre Cardin - Η δημιουργική του πορεία, τα σχέδιά του και η ζωή του
Ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Pierre Cardin πέθανε την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου σε ηλικία 98 ετών. O ανατρεπτικός δημιουργός άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Παρισιού όπως ανακοίνωσε η οικογένεια του. Γεννήθηκε το 1922 στην Ιταλία και μετανάστευσε στη Γαλλία σε μικρή ηλικία, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείου του Νουιγί στο δυτικό Παρίσι σε ηλικία 98 ετών.
Η πρώτη αναδρομική έκθεση τα τελευταία 40 χρόνια για την εντυπωσιακά δημιουργική πορεία του σχεδιαστή μόδας Pierre Cardin συνέβη στο Brooklyn Museum της Νέας Υόρκης από τις 20 Ιουλίου 2019 έως τις 5 Ιανουαρίου 2020.
Ποιος ήταν ο άνθρωπος που «εκδημοκράτισε» την υψηλή ραπτική πρωτοπορώντας για δεκαετίες; Που συνέβαλε στη γέννηση του New Look που άλλαξε τη μόδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Που επέκτεινε την έννοια του σχεδιασμού από τα ρούχα στα έπιπλα και τον βιομηχανικό σχεδιασμό; Που ξεχώρισε με τη φουτουριστική προσέγγιση του στιλ και την αγάπη του για το διάστημα και την τεχνολογία, πολύ πριν γεννηθεί το ρεύμα του γεωμετρικού φουτουρισμού και γυριστούν sci-fi έπη; Που προσπάθησε να «εξορθολογίσει» τα ανδρικά ρούχα με την εξάλειψη των υπερβολικών λεπτομερειών και να εκφράσει τη χειραφέτηση των γυναικών μέσα από τα σχέδιά του; Που γνώρισε στη μεταπολεμική Ιαπωνία τη γαλλική πρετ α πορτέ; Που ως επιχειρηματίας οικοδόμησε μια αυτοκρατορία στην ασιατική αγορά; Που δεν σταμάτησε να σκέφτεται ποτέ τι θα φορά ο κόσμος στο μέλλον;
«Το ρούχο που προτιμώ είναι αυτό που εφευρίσκω για μια ζωή που ακόμη δεν υπάρχει ακόμη, τον κόσμο του αύριο» έχει πει ο ίδιος.
Παρουσιάζοντας περισσότερα από 170 αντικείμενα που προέρχονται από το εργαστήριο και το αρχείο του, οι επισκέπτες της έκθεσης «Pierre Cardin: Future Fashion» ήρθαν σε απόσταση αναπνοής με αυτά σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον βασισμένο στα ατελιέ, τους εκθεσιακούς χώρους και τα σπίτια του σχεδιαστή.
Ρούχα, έπιπλα υψηλού σχεδιασμού, φωτιστικά, σκίτσα μόδα, προσωπικές φωτογραφίες, τηλεοπτικά αποσπάσματα και ντοκιμαντέρ αφηγούνται τον τρόπο με τον οποίο ο σχεδιαστής μόδας ερμήνευε την καλαισθησία. Μία έκθεση που κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της είχε ανοιχτή επικοινωνία με τον ίδιο τον πολυσχιδή δημιουργό.
Ανατρέχοντας σε μια δημιουργική πορεία έξι και πλέον δεκαετιών, στην έκθεση «Pierre Cardin: Future Fashion», ξεχωρίζουν τα σπάνια σχέδια σε πολυτελή υφάσματα των 50s, η επαναστατική συλλογή «Cosmocorps» του 1964 με τινίκ και κολάν τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες που εξέπεμπε unisex μήνυμα, το αυτοαποκαλούμενο συνθετικό ύφασμα Cardine, τα μίνι φορέματα του 1968, τα θρυλικά ολόσωμα ριγέ κορμάκια, τα περίφημα τζάκετ των 80s που βασίστηκαν στο ιαπωνικό αρχέτυπο των origami, κοσμήματα, γιλέκα, σλιπ, φορέματα, φούστες, καλσόν, γιλέκα, στολές, ανδρόγυνα σύνολα σε μια εκτενή επισκόπηση των όσων ο Pierre Cardin επιδόθηκε.
«Η μόδα που σχεδίαζα ήταν κάτι παράξενο - ο κόσμος έλεγε ότι ήμουν τρελός και κανείς δεν ήθελε να φοράει τα ρούχα μου» είχε δηλώσει ο ίδιος ο σχεδιαστής το 2010 αναφερόμενος στο ξεκίνημά του. Ο χρόνος έδειξε πόσο άδικο είχαν όσοι δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν την ευφυΐα του.
Σε επιμέλεια του Matthew Yokobosky, η έκθεση «Pierre Cardin: Future Fashion» στο Brooklyn Museum είναι ένα από τα μεγαλύτερα fashion και artsy δρώμενα διεθνούς εμβέλειας που είδαν πριν την έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού οι άνθρωποι.
«Στο Μουσείο Μπρούκλιν θέλουμε να διηγηθούμε ιστορίες πρωτοπόρων που προέρχονται από το σύνολο του κόσμου των τεχνών, και αυτό ακριβώς είναι ο Πιερ Καρντέν», δήλωσε η Ann Pasternak, η διευθύντρια του μουσείου όταν ανακοινώθηκε η πολυαναμενόμενη έκθεση. Συμπληρώνοντας πως «η προσέγγισή του όσον αφορά τη μόδα και τις επιχειρήσεις, στραμμένη πάντα στο μέλλον, δημιούργησε σε μόνιμη βάση νέες τάσεις και νέες πρακτικές στον τομέα του… και αυτό τον έκανε έναν από τους σχεδιαστές της γενιάς του με τη μεγαλύτερη επιρροή».
Θαυμάστε πολλά από τα χαρακτηριστικά εκθέματά της παρακάτω.