Οι Έλληνες designers

Νέα χρονιά, νέα ζωή, νέα πρόσωπα στην πόλη

Καινούργιοι, φρέσκοι, ελπιδοφόροι, άνθρωποι με χιούμορ και στιλ. Νέοι Έλληνες σχεδιαστές που αποφασίζουν ότι δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα χέρια «μέσα στην κρίση». Δημιουργούν, κατασκευάζουν, πωλούν. Δικτυώνονται, τους μαθαίνουμε, εξελίσσονται. Τους διαλέξαμε γιατί μας άρεσαν αυτά που φτιάχνουν, αλλά και για την αισιοδοξία που εμπνέουν. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά.

Βερονίκη (tikoitare) Χαριτάτου Κουβέρτες και άλλα υπέροχα πράγματα

Η Βερονίκη (tikoitare) Χαριτάτου είναι ο ορισμός του multitasking: Έχει εταιρεία επικοινωνίας και εμπορικής ανάπτυξης με επιλεκτικούς πελάτες στο χώρο της μόδας και του design. Επίσης φτιάχνει κουβέρτες που υπογράφονται με τη λέξη «tikoitare» (από το blog της tikoitare.tumblr.com). Επίσης είναι συνιδιοκτήτρια του «Κτήμα Χαριτάτου».

n

Γιατί κουβέρτες;

«Πολύ απλά, ψάχνοντας για κουβέρτες στο πλαίσιο της συνεργασίας μου με το κατάστημα Bettina στο Κολωνάκι ως associate buyer, είτε βρίσκαμε πολύ ακριβό είτε χαμηλής ποιότητας εμπόρευμα. Κι έτσι αποφασίσαμε να τις φτιάξουμε. Λες και δεν μου έφταναν χαρτιά, τηλέφωνα, post-it και κρασιά που έχω πάνω στο γραφείο μου, τώρα έχω ΚΑΙ μια ραπτομηχανή... Την είχα από πάντα, από τη γιαγιά μου τη Μένη, που στο ατελιέ της έραβε τη σοσιετέ, sur mesure! Έχω όλα τα παλιά υφάσματά της. Είχα την τύχη να μου ράβει φόρεμα για να βγω το βράδυ (μια φορά μού είχε φτιάξει και παλτό την ίδια μέρα). Αυτή την αμεσότητα κληρονόμησα, δεν είμαι designer, αυτό που μου αρέσει είναι να έχω τη φαντασία και την ικανότητα να δημιουργήσω κάτι μόλις προκύψει η ανάγκη του. Έχει πολλή πλάκα αυτό, κυρίως όταν είναι η κερδοφόρα λύση. (Ελπίζω η Μαρία* να μη μου ζητήσει να βρούμε υφασμάτινα origami για την επόμενη σεζόν)».

image

Info: Οι κουβέρτες «tikoitare» είναι κουβέρτες για τον καναπέ, όλες χειροποίητες και μοναδικές. Φτιαγμένες από μαλλί, κασμίρι ή μοχέρ και vintage υφάσματα. Θα τις βρείτε στο Playroom της Bettina, στο ετήσιο χριστουγεννιάτικο pop-up shop που διοργανώνει κάθε χρόνο.

*Η Μαρία Κοροπούλη είναι ιδιοκτήτρια της Bettina και διοργανώτρια του Playroom (21-22/12, Αναγνωστοπούλου 29, Κολωνάκι)


Μαρία Μαυρουδή «Αρχιτεκτονικές τσάντες πόλης»

n

Η Μαρία Μαυρουδή δεν είναι άλλο ένα ρομαντικό κοριτσάκι που αγαπάει απλώς το shopping. Αγαπάει και πολλά άλλα πράγματα της ζωής στην πόλη. «Μικρή είχα παπί και έκανα παρέα με τα αγόρια» λέει, ενώ η αντίληψή της για τη μόδα είναι cool όσο και οι τσάντες που φτιάχνει.

«Έψαχνα το ωραίο, αλλά και ταυτόχρονα λειτουργικό. Η μόδα δεν είναι μόνο για τους ρομαντικούς, γι’ αυτό οι τσάντες μου δεν είναι ούτε girlie ούτε για “συγκεκριμένες περιστάσεις”. Είναι πρακτικές, χρήσιμες και πολλά σχέδια μπορούν να φορεθούν και από άντρες». «ReDo» σημαίνει recycle, reuse, redesign, redefine. Re = ξανά από την αρχή. «Πάντα με ενδιέφερε η επαναχρησιμοποίηση των υλικών, επίσης ήθελα οι τσάντες να είναι λειτουργικές, να εξυπηρετούν την καθημερινότητα και να φοριούνται εύκολα».

n

Η Μαρία είναι αρχιτέκτονας και γι’ αυτό οι τσάντες της έχουν επάνω φωτογραφίες με κτίρια που την ενδιέφεραν αρχιτεκτονικά. «Είναι κάποια ενδιαφέροντα σημεία από τη διαδρομή που κάνει το τρένο στο Αίγιο, όπου και μεγάλωσα» λέει. Ενώ για τα σχέδια: «Καμιά φορά έμπνευση είναι και οι προσωπικές ανάγκες, παραδείγματος χάρη οι τσάντες μου είναι σχεδιασμένες για να φοριούνται πάνω στο ποδήλατο, γιατί κάνω πολύ ποδήλατο». Άλλωστε, και στο ραντεβού μας με ποδήλατο ήρθε.

Στο ντύσιμο των Αθηναίων της αρέσουν τα μακριά παλτό, ενώ αν μπορούσε να εξαφανίσει κάτι από τη μόδα αυτό θα ήταν οι χοντρές, άκομψες δερμάτινες μπότες με μάλλινη επένδυση. «Δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό με τις συγκεκριμένες μπότες, ίσως εκεί που φτιάχτηκαν να εξυπηρετούσαν κάποιες ανάγκες, να έκανε κρύο, στην Αθήνα βλέπεις να τις φοράνε με 17 βαθμούς Κελσίου. Βαρέθηκα». Τα «ReDo» βγάζουν επίσης κασκόλ, πορτοφόλια, καπνοθήκες και μελλοντικά η Μαρία σκέφτεται να σχεδιάσει μαξιλάρια με prints, αλλά και ταϊλανδέζικες παντελόνες. Όλα πρακτικά και ready to wear.

n

n

Info: Τις τσάντες «ReDο» μπορείς να τις βρεις στο κατάστημα «Κλιπ», στο Holargos Center (Περικλέους 56) στην Αθήνα, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις και νησιά. Online παραγγελίες γίνονται στο redo.gr και αν θες να επικοινωνήσεις με την ίδια κάλεσέ την στο 6972310236


Μίκα Χατζηδάκη & Κατερίνα Κόρρου Οι φίλες με τα κιμονό

n

Η Μίκα και η Κατερίνα σχεδιάζουν ρούχα, από αυτά που θέλουμε να φορέσουμε. Μάλλον αυτά που θέλουν να φορέσουν, καταρχάς, οι ίδιες. «Τα ρούχα που δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε. Τα ρούχα που ποτέ δεν βρήκαμε ακριβώς όπως τα θέλουμε. Τα ρούχα που είδαμε κάποια να τα φοράει στο δρόμο μια μέρα» λένε. Και αυτό είναι μια καλή αρχή. Τα «Em.k» ξεκίνησαν πριν ένα χρόνο, αλλά επίσημα μόλις πριν ένα μήνα. «Ή θα καθόμασταν να πίνουμε καφέδες και να κλαίμε ή θα κάναμε κάτι κι ας μη βγει πουθενά. Δεν είχαμε ούτε τα εκατομμύρια στην άκρη, ούτε καμία γνωριμία. Αλλά ρισκάραμε».

n

Πόσο εύκολο είναι άραγε να κάνεις το hobby σου επάγγελμα;

«Πολύ. Δεν ξέραμε να φτιάχνουμε πατρόν, πού θα βρούμε μοδίστρα, ούτε καν από πού θα προμηθευόμασταν τα υλικά. Ψάξαμε, ρωτήσαμε, μάθαμε. Μέχρι να μάθουμε τη δουλειά, σκίσαμε ρούχα, κάψαμε, κλάψαμε, μας πήρε πολύ καιρό». Τώρα, δεν προλαβαίνουν να ράβουν. Και μάλιστα, κιμονό. Χμ; Κιμονό; «Ναι» απαντούν. «Δεν μπορούσαμε να βρούμε κιμονό κάτω από 250 ευρώ και η τέλεια παντελόνα υπήρχε μόνο στο κεφάλι μας». Σήμερα τα κιμονό είναι το σήμα κατατεθέν τους και η «τέλεια παντελόνα» τους έχει ήδη εξαντληθεί. «Φτιάξαμε τα ρούχα που θα φορέσεις για να κάνεις εντύπωση» λέει η Κατερίνα. Εκτός από πολλά σχέδια κιμονό έχουν επίσης oversize σακάκια, κολάν, φόρμες και τα πρώτα τους κοσμήματα με τον κεραυνό, που είναι και το λογότυπο της εταιρείας.

Μπορούν λοιπόν οι Έλληνες να δημιουργήσουν μόδα;

«Στην Ελλάδα δεν δημιουργούμε μόδα. Φοράμε αυτά που ήταν hot στο εξωτερικό πριν από δύο χρόνια». Αν οι δυο τους ήθελαν να εξαφανίσουν κάτι από τη μόδα αυτό θα ήταν «το ημιτακουνάκι» όπως λένε («ή φορά ψηλό ή φλατ, κούκλα μου»), τα κλάμερ («δεν θέλουμε να βλέπουμε άλλα μανταλάκια στα κεφάλια σας») και τα κάπρι τζιν («δεν πάνε σε κανέναν, δεν ξέρουμε γιατί υπάρχουν»). Ενώ αν επιβίωνε μόνο ένα στιλ ντυσίματος θα ήταν «η φόρμα», μου λένε με μια φωνή. «Οι Έλληνες έχουν τρομερή αγάπη στην αθλητική φόρμα. Η Κυριακή του Έλληνα, η μέρα που όλοι βγαίνουν με φόρμα. Είναι φοβερό να κυκλοφορείς συνέχεια με φόρμα. Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει».

n

Info: Τα ρούχα τους μπορείς να τα δεις στο Facebook στη σελίδα Em.k designs, και σύντομα στο site που ετοιμάζουν. Το ατελιέ τους είναι στη Νέα Ερυθραία (Χαριλάου Τρικούπη 127) και μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί τους στα τηλέφωνα 6977050351 και 6979796696

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice