11 ντοκιμαντέρ για να γνωρίσεις τον κόσμο της μόδας

Διαφορετικές οπτικές και ιστορίες μας συστήνουν ένα άλλο κομμάτι της βιομηχανίας

Φιλμ που μας φέρνουν σε επαφή με θρύλους της μόδας, όπως ο Valentino, ο Karl Lagerfeld, ο Yves Saint Laurent, o Alexander McQueen και η Anna Wintour

Διαβάζουμε περιοδικά μόδας, ενημερωνόμαστε για τις νέες τάσεις και παρακολουθούμε fashion shows. Αρκούν, όμως, αυτά για να μπορέσουμε να πούμε πως πραγματικά έχουμε καταλάβει την ουσία, την σκέψη και την προσπάθεια που κρύβονται πίσω από την μόδα και τις εντυπωσιακές εικόνες της;  

Η απάντηση είναι ότι όχι, δεν αρκούν. Δεν αρκούν ούτε για να κατανοήσουμε την φύση της ίδιας της μόδας, αλλά ούτε και τους ανθρώπους που την δημιουργούν και την ορίζουν. Ωστόσο, η κατανόηση αυτή, έστω και σε έναν βαθμό, είναι δυνατόν να κατακτηθεί είτε διαβάζοντας βιβλία, είτε παρακολουθώντας ταινίες, που καταφέρνουν μέσα από διαφορετικές κάθε φορά οπτικές και ιστορίες να μας συστήσουν ένα διαφορετικό κομμάτι του κόσμου της μόδας.  

Η λίστα με τις ταινίες για την μόδα είναι αρκετά μεγάλη για να παρατεθεί ολόκληρη, αλλά σε κάθε περίπτωση οι 11 παρακάτω είναι μία αρκετά καλή αρχή: 

Valentino: The Last Emperor 
Ο 87χρονος σήμερα Valentino το 2007, σχεδόν μισό αιώνα από την ίδρυση του οίκου του, ανακοινώνει την συνταξιοδότησή του. Μέσα στον επόμενο χρόνο ετοιμάστηκε αυτή η ταινία, για να εξερευνήσει όλη την επαγγελματική του πορεία μέχρι τότε, την προσωπική του ζωή και την σχέση του με τον Giancarlo Giammetti, αλλά και την προετοιμασία πριν το τελευταίο του show. 



Lagerfeld Confidential 
Μπορεί ο Karl Lagerfeld να μην είναι πια στη ζωή, αλλά αυτό το ντοκιμαντέρ υπάρχει για να μας θυμίζει πώς ήταν να ζεις την καθημερινότητα του σχεδιαστή. Γυρισμένο σε μια διάρκεια τριών ετών, μπαίνει στον προσωπικό χώρο του Γερμανού, ο οποίος μιλάει για την καταγωγή του και τα νεαρά του χρόνια και μας βάζει μέσα στο διαμέρισμά του στο Παρίσι και το ιδιωτικό του τζετ.  



Diana Vreeland: The Eye Has To Travel 
Τη δεκαετία του ‘60 η Diana Vreeland δεν ήταν απλά η αρχισυντάκτρια της Vogue, αλλά η μοναδική συντάκτρια μόδας της εποχής της. Η ταινία παρακολουθεί την ζωή και την άνοδο της γυναίκας, που πήρε την μόδα και την έβαλε στη νέα εποχή, ορίζοντας τις τάσεις και έχοντας ως βασική αρχή να παίρνει τις ατέλειες και να τις μετατρέπει στα πιο όμορφα στοιχεία.  



Manolo: The Boy Who Made Shoes For Lizards 
Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τον σημαντικότερο υποδηματοποιό της σύγχρονης βιομηχανίας της μόδας, τον άνθρωπο που μόνο το μικρό του όνομα είναι αρκετό για να πάει το μυαλό μας σε παπούτσια που κάθε γυναίκα ονειρεύεται να φορέσει, ειδικά μετά το «Sex and The City». Σε αυτό δεν ακούμε μόνο τον ίδιο τον Manolo Blahnik να μιλάει για όλη του την πορεία από την παιδική του ηλικία μέχρι σήμερα, αλλά και πρόσωπα όπως ο John Galliano, η Naomi Campbell και η Karlie Kloss να μιλάνε για τις εμπειρίες τους μαζί του.  



Bill Cunningham New York 
Ο Bill Cunningham μπορεί να φωτογράφιζε τους διάσημους στον δρόμο, αλλά δεν ήταν σε καμία περίπτωση ο μέσος παπαράτσι που έχουμε στο μυαλό μας. Η βασική του διαφορά ήταν το γεγονός πως οι διάσημοι όχι απλά δεν δυσανασχετούσαν όταν τους φωτογράφιζε στον δρόμο, αλλά ανησυχούσαν όταν δεν το έκανε. Υπήρξε ο σημαντικότερος street style φωτογράφος της Νέας Υόρκης, με τον ίδιο να έχει δηλώσει ότι δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για το ποιον φωτογράφιζε, όσο για τα ίδια τα ρούχα. Στο ντοκιμαντέρ ακούμε την Anna Wintour να λέει: «Όλοι ντυνόμασταν για τον Bill».  



McQueen 
Η επικεντρωμένη κυρίως στα fashion shows του αυτή ταινία έρχεται να εξερευνήσει όχι μόνο το περιβάλλον και την κληρονομιά του Alexander McQueen, αλλά και όλα όσα δημιούργησαν το «κακό παιδί της μόδας» (l’ enfant terrible), όπως τον ονόμαζαν. Είναι χαρακτηριστική η φράση της ταινίας: «Στα πρώτα του χρόνια, ο Lee είχε δει βίαια πράγματα. Το σκοτάδι δημιούργησε την ιδιοφυία».  



Yves Saint Laurent: L’ Amour Fou 
Αφορμή για την ταινία ήταν το πέρασμα της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του οίκου στα χέρια του Anthony Vaccarello. Σε αυτήν ανακαλύπτουμε τον Yves Saint Laurent τόσο ως σχεδιαστή, όσο και ως άνθρωπο και λάτρη της τέχνης. Όλα αυτά μέσα από μία οπτική επικεντρωμένη στη σχέση του με τον σύντροφό του στον οίκο, αλλά και στη ζωή, Pierre Bergé.  



The September Issue 
Ο Σεπτέμβριος είναι ο σημαντικότερος μήνας για τη μόδα, ο μήνας που ορίζει τι θα ακολουθήσει όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Το σημαντικότερο γεγονός του για τη βιομηχανία μπορεί ξεκάθαρα να θεωρηθεί το τεύχος της Vogue. Η ταινία αυτή παρακολουθεί όλη την προετοιμασία για το τεύχος του 2007 της αμερικανικής έκδοσης, το οποίο τυχαίνει να είναι μέχρι σήμερα και το μεγαλύτερο που έχει βγάλει το περιοδικό. Πέραν της κλεφτής ματιάς που ρίχνουμε στο πώς λαμβάνονται κάποιες από τις μεγαλύτερες αποφάσεις της μόδας, η ταινία μας δίνει και την ευκαιρία να δούμε μία πραγματική εκδοχή του «Ο Διάβολος Φοράει Prada», ακολουθώντας την σιδηρά κυρία του χώρου, Anna Wintour.  



Franca, Chaos & Creation 
Έναν χρόνο πριν τον θάνατό της, το 2016, ο γιος της Franca Sozzani, Francesco Carrozzini, αποφάσισε να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για την μητέρα του. Η Sozzani υπήρξε αρχισυντάκτρια της ιταλικής Vogue από τα 80s μέχρι και το τέλος της ζωής της και κατάφερε αδιαμφισβήτητα να αφήσει το σημάδι της. Μέσα από τα εξώφυλλα και τα editorials που έφερε στο περιοδικό κατάφερε να δημιουργήσει συζητήσεις και να κινδυνέψει μέχρι και να χάσει τη θέση της, αφού δεν φοβήθηκε να φέρει στο προσκήνιο κοινωνικά θέματα, όπως η ενδοοικογενειακή βία και τα ναρκωτικά, ενώ το 2008 μας έφερε το «Μαύρο Τεύχος» της Vogue.

  

Dries 
Ο Dries Van Noten είναι ένας από τους πιο πετυχημένους ανεξάρτητους σχεδιαστές, με τον Βέλγο να έχει καταφέρει να μείνει σταθερά στην κορυφή του χώρου της μόδας για 25 συνεχόμενα χρόνια. Η ταινία αυτή μας βάζει τόσο μέσα στο στούντιο, όσο και στο σπίτι του, καθώς παρακολουθεί την δημιουργία τεσσάρων διαφορετικών συλλογών του.  



The True Cost 
Σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες, αυτή η ταινία δεν μας δείχνει την λάμψη, τα φώτα, τη δημιουργία, ούτε καν τους τρελούς ρυθμούς της βιομηχανίας της μόδας. Σε αυτήν βλέπουμε το κόστος που κρύβεται πίσω από όλα αυτά και ειδικά πίσω από την μαζική και φτηνή μόδα, που φέρει τις μεγαλύτερες ευθύνες για τα sweatshops, την εκμετάλλευση του ανθρώπινου δυναμικού και την μόλυνση του περιβάλλοντος.