Οι ασπρόμαυρες λήψεις του Λίντμπεργκ απελευθέρωσαν τη γυναίκα

Ο επιδραστικός φωτογράφος μόδας, εφευρέτης των super models των ‘90s πέθανε σε ηλικία 74 ετών

Πέθανε σε ηλικία 74 ετών ο καταξιωμένος φωτογράφος των super models Πίτερ Λίντμπεργκ.

Θα λείψει ο Πίτερ Λίντμπεργκ. Όχι όπως θα λείψει φυσικά στην οικογένεια και τους οικείους του, ούτε με δεδομένα cyber - θρήνου, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια όταν πεθαίνουν διασημότητες. Αυτό που θα λείψει είναι η οπτική του εμβληματικού φωτογράφου, η αισθητική του και επιμονή του στην ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς.

Το 2016 ο Πίτερ Λίντμπεργκ είχε επισκεφτεί τη χώρα μας στο πλαίσιο έκθεσής του στην γκαλερί Gagosian. Στο press preview είχε ερωτηθεί αν χρησιμοποιεί ποτέ photoshop. Η απάντησή του δε θα μπορούσε παρά να είναι εντελώς απροσδόκητη. «Μου αρέσει περισσότερο το φιλμ, αλλά είναι πλέον πολύ αργό. Χρησιμοποιώ λοιπόν Photoshop για να αφαιρέσω αυτό που προσδίδει η ψηφιακή φωτογραφία. Χωρίς ποίηση και χάρη, μια φωτογραφία δεν έχει καρδιά. Χρησιμοποιώ το αυτό το εξελιγμένο εργαλείο λοιπόν, για να φτάσω το αποτέλεσμα που είχαμε πριν την ανακάλυψη του. Μου πήρε δύο χρόνια να  εξομοιώσω το αποτέλεσμα της ψηφιακής φωτογραφίας με το φιλμ. Είναι πολύ ενδιαφέρον πιστεύω, το ότι χρησιμοποιώ κάτι εξελιγμένο, για να μοιάζουν οι φωτογραφίες με κάτι παλιό και πρέπει να σας πω ότι χρειάζεται να είσαι κάπως ηλικιωμένος για να το κάνεις. Πολλοί νέοι φωτογράφοι δεν γνωρίζουν καν την όψη των φωτογραφιών στο παρελθόν. Χαίρομαι όμως με την ψηφιακή τεχνολογία, είναι πολύ πρακτική, απλά δε μου αρέσει τόσο το αποτέλεσμα».

Σε μία εποχή λοιπόν που ακόμη και το πιο απλό post στο Instagram περνά από επεξεργασία στο photoshop και δεκάδες φίλτρα, ο «αντιδραστικός» Λίντμπεργκ που γοητεύονταν από φακίδες - όπως αυτές της Μέγκαν Μαρκλ την οποία είχε φωτογραφίσει για το εξώφυλλο του Vanity Fair στο τεύχος Οκτωβρίου του 2017 -, ρυτίδες - όπως εκείνες του Μπράντλει Κουπερ που φωτογράφισε στο πλαίσιο της προώθησης της ταινίας A Star Is Born - και κάθε λογής αλήθεια, σαν το ανατριχιασμένο κορμί της Νάντια Άουερμαν, θα λείψει.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gagosian exhibition opening this week @gagosiangallery Athens Feb 4th until April 23rd. Nadja Auermann, Mojave Desert, 1996. @auermannnadja #PeterLindbergh #Gagosian #NadjaAuermann

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Peter Lindbergh (@therealpeterlindbergh) στις


Γερμανικής καταγωγής, αλλά γεννημένος το 1944 στην Πολωνία, ο Λίντμπεργκ συνεργάστηκε με πολυάριθμα περιοδικά μόδας όπως Vogue, Vanity Fair, Harper's Bazaar, Rolling Stone, Ιnterview, W, The New Yorker και άλλα και συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό διαφημίσεων καθώς και σε τρία ημερολόγια Pirelli: το 1996, το 2002 και το 2017.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rosalía, Paris, 2019 #LindberghStories #Rosalia #VogueSpain #VogueJulio #coverstory

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Peter Lindbergh (@therealpeterlindbergh) στις

Στη διάρκεια της καριέρας του ο Λίντμπεργκ φωτογράφισε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, μοντέλα και άλλα διάσημα πρόσωπα για κάποιο εξώφυλλο ή αφιέρωμα των πιο μεγάλων περιοδικών μόδας στον κόσμο. Ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα εξώφυλλα ήταν αυτο της Vogue για το τεύχος Ιανουαρίου του 1990 με τη χρυσή πεντάδα Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington και Cindy Crawford, όλες τότε νεαρά μοντέλα, τις οποίες για πρώτη φορά φωτογράφιζε όλες μαζί ο Λίντμπεργκ, καθιερώνοντάς τες μέσα από αυτή την εμβληματική ασπρόμαυρη εικόνα ως super models.

Η τακτική του ήταν ο αφοπλιστικός ρεαλισμός. Φωτογράφιζε σε ασπρόμαυρο υψηλού κοντράστ για το οποίο έχει δηλώσει, «Πιστεύω ότι μέσα από το ασπρόμαυρο αναδύονται περισσότερα στοιχεία του ανθρώπου που βρίσκεται απέναντι από το φακό, έχει μια πιο διεισδυτική ματιά. Έχω την εντύπωση ότι η έγχρωμη φωτογραφία είναι καλύτερη για την προώθηση προϊόντων, για αυτό επιλέγω το ασπρόμαυρο». Χρησιμοποιούσε επίσης την κίνηση του σώματος, και συγκεκριμένα τον μοντέρνο χορό, για να αναδείξει την ανθρώπινη σιλουέτα, ενώ η έντονη επιρροή που ασκούσε πάνω του ο κινηματογράφος αποτυπώνονταν επίσης στις εικόνες του.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Milla Jovovich, Paris, 1998 #LindberghStories #MillaJovovich

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Peter Lindbergh (@therealpeterlindbergh) στις

Μάλιστα ο Λίντμπεργκ είχε σκηνοθετήσει ταινίες και ντοκιμαντέρ. Λάτρης του γερμανικού κινηματογράφου και της γλυπτικής, σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Βερολίνου και στη συνέχεια προσλήφθηκε από το περιοδικό Stern ως φωτογράφος και συνεργαζόταν εκείνη την εποχή με μεγάλα ονόματα όπως ο Χέλμουτ Νιούτον και ο Γκι Μπουρντέν.

Ήταν ενεργός μέχρι πολύ πρόσφατα, όταν φωτογράφισε όλες τις γυναίκες που εμφανίστηκαν στο τεύχος Σεπτεμβρίου του βρετανικού περιοδικού Vogue, στο οποίο τον ρόλο φιλοξενούμενου αρχισυντάκτη είχε η παλία του γνώριμη Μέγκαν Μαρκλ, πλέον δούκισσα του Σάσεξ. Το τεύχος ήταν αφιερωμένο στις "δυνάμεις για αλλαγή": τις γυναίκες - δημόσια πρόσωπα που με το έργο τους κάνουν τη διαφορά. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι διασημότητες του Χόλιγουντ Σάλμα Χάγιεκ και Τζέιν Φόντα, η ακτιβίστρια για το περιβάλλον Γκρέτα Τούνμπεργκ και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Greta Thunberg, climate change campaigner and student, photographed in Stockholm #ForcesForChange #BritishVogue #GretaThunberg #LindberghStories #septemberissue

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Peter Lindbergh (@therealpeterlindbergh) στις

Τον θάνατό του ανακοίνωσε σήμερα στο AFP η οικογένειά του. Νωρίτερα, η είδηση του θανάτου του δημοσιοποιήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram μαζί με μια από τις φωτογραφίες του. Δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία του θανάτου του.

Πολέμιος κάθε υπερβολής και λάτρης της αυθεντικής ομορφιάς απέφευγε τα στερεότυπα. Με τα δικά του λόγια: «Αυτή θα πρέπει να είναι η ευθύνη των σημερινών φωτογράφων, να απελευθερώνουν τις γυναίκες, και τελικά τους πάντες, από την τρομοκρατία της νεότητας και της τελειότητας».