Οι Έλληνες designers #2

Νέα χρονιά, νέα ζωή, νέα πρόσωπα στην πόλη

Καινούργιοι, φρέσκοι, ελπιδοφόροι, άνθρωποι με χιούμορ και στιλ. Νέοι Έλληνες σχεδιαστές που αποφασίζουν ότι δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα χέρια «μέσα στην κρίση». Δημιουργούν, κατασκευάζουν, πωλούν. Δικτυώνονται, τους μαθαίνουμε, εξελίσσονται. Τους διαλέξαμε γιατί μας άρεσαν αυτά που φτιάχνουν, αλλά και για την αισιοδοξία που εμπνέουν. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά.

Μαρία Όλγα Βλάχου & Κωστής Βασιλειάδης 

Πέθανε το folk; Όχι! Απλώς άλλαξε μορφή και αναγεννήθηκε από τις στάχτες του, λένε με μια φωνή οι Postfolk, δηλαδή η Μαρία Όλγα Βλάχου και ο Κωστής Βασιλειάδης. Οι δυο τους γνωρίστηκαν δουλεύοντας για την ίδια δισκογραφική εταιρεία και από τότε έγιναν επαγγελματικά αχώριστοι. Πριν δυο χρόνια, μέσα στην κρίση και αναζητώντας τρόπους δημιουργικότητας, έφτιαξαν τους «Postfolk» συνδυάζοντας την κοινή αγάπη τους για τη λαϊκή παράδοση. Φαντάζονται το μέλλον τους πολύχρωμο και πολυπολιτισμικό, επιθυμούν να στοχεύσουν στη διεθνή αγορά και εδώ και λίγους μήνες προβάλλουν τη δουλειά τους στο Μουσείο Μπενάκη.

n

«Το “Postfolk” είναι η εξέλιξη της λαϊκής τέχνης. Η άποψή μας για το πώς πρέπει να στέκεται στο μέλλον. Το concept βασίζεται στην εξέλιξη και στην αποδόμηση των μοτίβων της ελληνικής λαϊκής τέχνης με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό της. Ο θεατής δεν πρέπει να περιμένει την κλασική μέθοδο χειροποίητου κεντήματος, αλλά μια σύγχρονη απόδοση του σχεδίου με ψηφιακή εκτύπωση ή μεταξοτυπία σε ύφασμα, χαρτί ή οποιοδήποτε άλλο υλικό» λέει ο Κωστής. Η πρώτη σειρά των «Postfolk» ήταν μια σειρά από art-prints που εκτέθηκαν στην el.marneri galerie.

Στην «Discofolk», τη δεύτερη σειρά τους, επεξεργάστηκαν σχέδια της λαϊκής τέχνης και τα συνδύασαν με ντισκομπάλες. «Ήταν η πρώτη μείξη που τολμήσαμε, αλλά έπονται κι άλλες» προειδοποιεί η Μαρία Όλγα. «Η ντίσκο μπάλα προέρχεται από την αμερικανική disco κουλτούρα, που είναι μεταγενέστερη και πολύ μοντέρνα σε σχέση με τη λαϊκή τέχνη. Είχε χιουμοριστική σημασία η απόδοση αυτή. Συνδυάσαμε δύο διαφορετικούς κόσμους, που ο καθένας τους έχει πολύ έντονα στοιχεία και προσωπικότητα. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε και στο project “Postfolk”», εξηγεί ο Κωστής. Όσο για το αν έχουν μέλλον οι τοπικές παραδόσεις στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, η Μαρία Όλγα είναι ξεκάθαρη: «Οι τοπικές παραδόσεις είναι η ταυτότητα της κάθε χώρας. Οι πιο εξελιγμένες οικονομικά χώρες έχουν βρει τρόπους να καθιερώσουν και να κάνουν trend-προϊόν τη λαϊκή τους παράδοση, όπως η Φινλανδία με τον τάρανδο. Δεν πας πουθενά χωρίς την ταυτότητά σου, πας;»

n

Είναι της μόδας η νοσταλγία; «Είναι» λέει ο Κωστής, «αλλά στη λαϊκή παράδοση είναι αναγκαία η νοσταλγία γιατί μας βοηθάει να μην ξεχνάμε τις συνήθειες και τα έθιμά μας». Στη Μαρία Όλγα δεν αρέσει η καθήλωση και ο πόνος που εμπεριέχει η λέξη νοσταλγία. «Αλλά αντλώ γνώση και δύναμη από το παρελθόν», συμπληρώνει. Τα αγαπημένα τους μοτίβα λαϊκής τέχνης είναι αυτά που αποτυπώνουν φυτικό διάκοσμο, ζώα ή πουλιά για τον Κωστή και τα παγόνια για τη Μαρία Όλγα, «κυρίως όταν διάβασα για το συμβολισμό τους, είναι σύμβολα προστασίας που λέγεται ότι απορροφούν το σκοτάδι και το μετατρέπουν σε φως». Αναγνωρίζουν πως το design στην Ελλάδα έχει κάνει αισιόδοξα βήματα, αλλά παραδέχονται πως είναι δύσκολο να ζήσει κανείς από το design στην Ελλάδα του 2014. «Αυτό όμως δίνει ένα κίνητρο στους Έλληνες designers να ανοίξουν τα φτερά τους και σε άλλες χώρες» λέει η Μαρία Όλγα. «Μας αναγκάζει να γίνουμε πολυμήχανοι, εξωστρεφείς και τολμηροί: “Συν Αθηνά και χείρα κίνει”».

Info: Βρίσκουμε τα προϊόντα των «Postfolk» στην el.marneri galerie (Λεμπέση 5-7 & Πορινού 16, Μακρυγιάννη, κοντά στο Μετρό Ακρόπολη), online στο xombli.com, στο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς και πλέον στο ozonboutique.com

*Ευχαριστούμε τον Greg Haji Joanidis για τις φωτογραφίες και το Μουσείο Μπενάκη για το χώρο της φωτογράφισης


Νταϊάνα Βαρδάξη 

image

Η Νταϊάνα Βαρδάξη είναι 29 ετών, ξεκίνησε σαν make up artist –έκανε και ένα πέρασμα από τα Mac για 5 χρόνια– και τώρα σχεδιάζει τα κοσμήματα «Cat Black». Αγαπάει «τις κυριακάτικες μαζώξεις με τους φίλους της, τις ξεκάθαρες σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και το φαγητό», έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της το σχεδιασμό ενδυμάτων, αλλά προς το παρόν ασχολείται πυρετωδώς με τις προετοιμασίες του showroom Neon Raum που μόλις άνοιξε με το φίλο της Σωτήρη The Dreamer (εικαστικό, φωτογράφο και designer). Η Νταϊάνα είναι ένα από τα κορίτσια με το πιο ωραίο στιλ στην πόλη. Και τα κοσμήματά της δεν θα μπορούσαν να είναι λιγότερο ενδιαφέροντα.

«Δεν θυμάμαι πώς ήταν το πρώτο κόσμημα που έφτιαξα, αλλά σίγουρα θα ήταν κάτι με κοχύλια, το σπίτι που μεγάλωσα στην Κρήτη είναι δίπλα στη θάλασσα, οπότε ως παιδί η αγαπημένη μου ασχολία ήταν να ψάχνω για κοχύλια και διάτρητες πέτρες. Από τότε φτιάχνω πραγματάκια, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια ασχολούμαι αποκλειστικά με τα κοσμήματα και υπάρχει άλλη αφοσίωση. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ μαύρο, χρυσό και μέταλλα που είναι πιο ακατέργαστα, όπως και πολλές αλυσίδες, φτερά, εικόνες και ημιπολύτιμους λίθους. Τα πάντα γύρω μου μπορεί να μου προκαλέσουν έμπνευση. Μου κάνει τρομερή αίσθηση η ανθρώπινη ανατομία. Μου αρέσουν επίσης τα αιλουροειδή, η μουσική, οι θρησκείες, η ποπ αισθητική –όταν βλέπω τα πράγματα πιο χαρούμενα–, τα παλιά κοσμήματα και αντικείμενα, τα vintage, από άλλες εποχές…»

image

«Είναι σαν ένα μεγάλο παζλ από εικόνες και αντικείμενα που έχουν κάτι να πουν, που έχουν μια ιστορία ή που απλά είναι όμορφα στα μάτια μου. Τα κοσμήματα “Cat Black” είναι κάπως σκοτεινά και άλλοτε πολύχρωμα, θεωρώ ότι είναι και κάπως προκλητικά και αναδεικνύουν μέρη του σώματος που είναι τόσο όμορφα κατασκευαστικά, όπως τα χέρια, ο λαιμός και η μέση. Η σχέση που έχω με τα κοσμήματα πάνω μου είναι κάπως κυκλοθυμική. Ή φοράω τα πάντα ή τίποτα. Εκτός από τα δικά μου κομμάτια, φοράω και vintage της μαμάς και των γιαγιάδων που σιγά-σιγά με τα χρόνια έχω κάνει δικά μου, μεγαλώνοντας εκτιμάς διαφορετικά το παλιό».

Info: Τα κοσμήματά της μπορείς να βρεις στο showroom Νeum Raum (Πραξιτέλους & Λεωχάρους 17), στο Meet Market και σύντομα στο etsy.com. Για μια ματιά μπορείς να επισκεφτείς τη σελίδα της στο Facebook (Cat Black) και το www.catblackjewels.blogspot.com


Μαργαρίτα Μυρογιάννη 

image

Η Μαργαρίτα είναι φωτογράφος και σχεδιάζει κοσμήματα από το 1994. Έπρεπε όμως να φτάσει η άνοιξη του 2012 για να τα παρουσιάσει για πρώτη φορά σε μια ολοκληρωμένη συλλογή με τίτλο «Egosurfing» στην γκαλερί Μελάς Παπαδόπουλος. Ανθρώπινα μέλη, επιρροές από παραμύθια, όπως Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, ποπ αντικείμενα, αιγυπτιακά και αρχαιορωμαϊκά φυλαχτά συναντιούνται στις δημιουργίες της σχεδιάστριας, που καταφέρνει να μας αρέσουν εξίσου το χρυσό δρακουλίνι-κρεμαστό της και το βραχιόλι με τους υπερμεγέθεις φαλλούς.

«Βλέπω τον εαυτό μου και στη φωτογραφία και στη δημιουργία κοσμημάτων, με διαφορετικό όμως τρόπο στο καθένα. Στο ένα εκφράζομαι σε δύο διαστάσεις, στο άλλο σε τρεις. Επίσης, στο κόσμημα έχεις σαφή περιορισμό το ανθρώπινο σώμα, μιας και οι δημιουργίες σου πρέπει να φορεθούν στο λαιμό, στο χέρι, στο αυτί. Πάντα θεωρούσα τα κοσμήματα μαγικά αντικείμενα, σε οποιαδήποτε εκδοχή τους, ασημένια, χρυσά, διαμαντένια, χάρτινα, πλαστικά. Μάλλον κληρονόμησα την αγάπη μου για αυτά από τις γυναίκες της οικογένειάς μου. Το πρώτο κόσμημα που έφτιαξα ήταν ένα ασημένιο δαχτυλίδι το 1994. Γοητεύτηκα τόσο από τη διαδικασία, που συνεχίζω να δημιουργώ από τότε.»

n

«Έχω φτιάξει σχεδόν τα πάντα ως τώρα, βραχιόλια και δαχτυλίδια, κολιέ και σκουλαρίκια, τιάρες, ζώνες, μανικετόκουμπα, κοκαλάκια για τα μαλλιά, αλλά και αντικείμενα όπως κουταλάκια του καφέ και πιάστρες για πετσέτες. Αν έπρεπε να περιγράψω τα κοσμήματά μου με λίγες λέξεις θα έλεγα πως είναι αστεία, θυμωμένα, σέξι και ρομαντικά. Θεωρώ γενικά πως στην τέχνη ακόμα και φορτισμένα σύμβολα αποκτούν έναν ποιητικό χαρακτήρα. Εξάλλου, ο τρόπος που διαβάζουμε τα σύμβολα αλλάζει με τις εποχές, για παράδειγμα ο φαλλός ήταν προχριστιανικό φυλακτό καλής τύχης. Ο τίτλος “Egosurfing” της πρώτης μου έκθεσης, που σε ελεύθερη απόδοση θα μετέφραζα ως αυτογκουγκλάρισμα, αναφέρεται στην έμφυτη τάση μας για αυτοεξέταση και στη φιλαρέσκειά μας. Το πρώτο κόσμημα που δημιουργήθηκε ποτέ φορέθηκε από το θηλυκό για να προσελκύσει το αρσενικό με σκοπό την αναπαραγωγή».

Info: Θα βρεις τα κοσμήματά της στο μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο), στο Candyshop (Πετράκη 30, Aθήνα) και online στο xombli.com. Έχει ξεκινήσει συνεργασία με το σχεδιαστή μόδας Άγγελο Φρέντζο για τη χειμερινή του κολεξιόν, που θα παρουσιαστεί στο Παρίσι το 2015. Ταυτόχρονα, δουλεύει πάνω σε μια καινούργια σειρά φωτογραφιών και ετοιμάζει την καλοκαιρινή συλλογή κοσμημάτων της με τίτλο «For Tourists».

*Οι Έλληνες designers #1

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice