Κοσμήματα και κεραμικά με πηγή έμπνευσης τη φύση

Χρωματιστές ορχιδέες σε κομψά κοσμήματα σε μια έκθεση γεμάτη χρώματα, αισιοδοξία και εξωστρέφεια.

Οι ασημένιες ορχιδέες της Ντορίτας Αυγέρου συναντιούνται με τα κεραμικά νούφαρα του Μανούσου Χαλκιαδάκη στην γκαλερί Alma στο Κολωνάκι

Η φύση είναι παντού γύρω μας, ομορφαίνοντας τις ζωές μας και δίνοντας στην κάθε στιγμή διαφορετική αξία. Οπότε είναι απόλυτα φυσιολογικό να βλέπουμε καλλιτέχνες να εμπνέονται κατά καιρούς από αυτήν και να της χαρίζουν πρωταγωνιστική θέση στην τέχνη τους.

1.jpg

Όταν, μάλιστα, ζεις δίπλα της και κατά συνέπεια έχεις μία καθημερινή τριβή μαζί της, δεν γίνεται παρά να την αγαπήσεις αρκετά ώστε να την αναδείξεις σε ένα από τα κέντρα του σύμπαντος σου. Αυτό συνέβη και με την Ντορίτα Αυγέρου, που η ζωή την τοποθέτησε αρκετά κοντά στη φύση ώστε αυτή να καταλήξει να γίνεται η πηγή έμπνευσης όλων των δημιουργιών της.

Τα κοσμήματά της δεν επικεντρώνονται μόνο σε μία πλευρά της φύσης, αλλά «γιορτάζουν» κάθε διαφορετική όψη και στοιχείο της. Ως φόρμες η δημιουργός επιλέγει από τα βότσαλα, τα απολιθώματα και τους φλοιούς των δέντρων, μέχρι και τις λιβελούλες, τους καρπούς και τους σπόρους, που παίρνουν ζωή μέσα από τον χρυσό και το ασήμι, που δουλεύει στο χέρι με αρκετή λεπτομέρεια, δεξιοτεχνία, υπομονή και επιμονή, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να  διακατέχεται από μία αρμονία.

3.jpg

Τα λεπτεπίλεπτα, κομψά και ανάλαφρα κοσμήματα της Ντορίτας Αυγέρου τελευταία απομακρύνονται από τις καθαρά χρυσές και ασημί αποχρώσεις, δίνοντας χώρο σε υπέροχα χρώματα. Η εξέλιξη, βέβαια, αυτή της χρωματική παλέτας της έγινε ακριβώς όταν έπρεπε, όταν δηλαδή στον κόσμο των δημιουργιών της μπήκαν και τα λουλούδια.

6.jpg

img_60261copy.jpg

Η χρωματική «εισβολή» ήταν σταδιακή και σιγά σιγά όλο και πιο έντονη, έτσι ώστε η τωρινή της δουλειά να χαρακτηρίζεται από μία πανδαισία χρωμάτων. Δεν πρωταγωνιστεί ένα οποιοδήποτε λουλούδι, αλλά ένα από τα πιο εντυπωσιακά: η ορχιδέα. Συγκεκριμένα, οι ορχιδέες σε όλες τους τις μορφές, είτε πρόκειται για σεμνές και μονόχρωμες, είτε για τολμηρές και πολύχρωμες, αφού αυτά τα μικρά έργα τέχνης δεν έχουν σκοπό να τα θαυμάσουμε μεμονωμένα, αλλά να στολίσουν και να αναδείξουν τα άτομα που τα φοράνε, άτομα με διαφορετική ιδιοσυγκρασία και γούστα.

7.jpg

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα κοσμήματα συνδέονται μεταξύ τους, φέρνοντας ως αποτέλεσμα ένα εικαστικό ολοκληρωμένο σύνολο. Δεν μας κάνει, λοιπόν, εντύπωση ότι αποτέλεσαν μέρος μίας έκθεσης που ήδη έχει ξεκινήσει και θα κρατήσει μέχρι 5/10 στην γκαλερί Alma στο Κολωνάκι.

11.jpg

untitled-6.jpg

Η έκθεση έχει τον εύγλωττο τίτλο «Μορφές της φύσης σε πηλό και ασήμι» και σε αυτήν οι δημιουργίες της Ντορίτας Αυγέρου θα βρεθούν δίπλα στα κεραμικά του φίλου της, Μανούσου Χαλκιαδάκη. Ο Χαλκιαδάκης, ένας από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους διεθνώς Έλληνες κεραμίστες των τελευταίων δεκαετιών, εμπνέεται και ο ίδιος από τη φύση και δημιουργεί έναν κεραμικό κήπο νούφαρων, ο οποίος βρίσκεται σε μία άμεση συνομιλία  με τις ορχιδέες της Ντορίτας Αυγέρου. Αξίζει να κάνετε μια βόλτα από εκεί και να «ακούσετε» αυτή την εξαιρετική συνομιλία.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στο Guide της Athens Voice 

4keramikodentroh90cm2017.jpg

7noyfarakeramikah37-42x62cm2019.jpg

dsc_6992b.jpg

6keramikodentro2019i2.30.jpg

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice