Σοφία Κοκοσαλάκη, η ζωή μιας ταλαντούχας σχεδιάστριας
Η γνωστή σχεδιάστρια μόδας πέθανε στην ηλικία των 47 ετών
Η Σοφία Κοκοσαλάκη (Sophia Kokosalaki) πέθανε τον Οκτώβριο του 2019. Διαβάστε μερικά πράγματα για εκείνη.
Η Σοφία Κοκοσαλάκη εδώ και χρόνια αναδεικνύει στο εξωτερικό την ομορφιά του αρχαιοελληνικού στιλ, στην πιο μοντέρνα εκδοχή του. Η διάσημη σχεδιάστρια μόδας, που τα τελευταία χρόνια ζούσε μόνιμα στο Λονδίνο, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 47 ετών.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα το 1972. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αργότερα έγινε δεκτή στο Κεντρικό Κολλέγιο Τεχνών και Διακόσμησης Αγίου Μαρτίνου (Central Saint Martins College of Art and Design) του Λονδίνου από όπου αποφοίτησε το 1998. Ενδιάμεσα είχε συνεργαστεί με το ελληνικό περιοδικό Γυναίκα σε θέματα μόδας και οι δημιουργίες της πωλούνταν σε καταστήματα μόδας της Ελλάδας. Το 1999 παρουσίασε στην Εβδομάδας Μόδας του Λονδίνου την πρώτη της συλλογή για γυναίκες.
Το 2002 έλαβε το βραβείο του περιοδικού ELLE και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς της ανατέθηκε ο σχεδιασμός των κοστουμιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το 2004 κέρδισε το βραβείο New Generation Designer. Συνεργάστηκε με το διεθνές brand Topshop σε μια capsule συλλογή και από το 2006 έως το 2008 υπήρξε καλλιτεχνική διευθύντρια στον γαλλικό οίκο μόδας Vionnet. Το 2015 ανέλαβε τον σχεδιασμό των στολών της αεροπορικής εταιρείας Aegean. Μέσα στο 2016 είχε κυκλοφορήσει και την πρώτη της συλλογή κοσμημάτων τα οποία, για μια ακόμη φορά, έκλεψαν τις εντυπώσεις.
Το 2018 βραβεύτηκε σε ειδική τελετή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, για την προσφορά της στην ανάδειξη της ελληνικής κληρονομιάς κατά τη διάρκεια της έκθεσης με τίτλο "Contemporary Minoans" στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης
Tα ρούχα της Κοκοσαλάκη χαρακτηρίζονται από τον διεθνή κυρίως τύπο ως βαθιά επηρεασμένα από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό σε συνδυασμό με σύγχρονα στοιχεία, αλλά ταυτόχρονα διατηρούν ένα διαχρονικό στιλ αντίθετα με τις εφήμερες προσταγές της μόδας. Τα υλικά που χρησιμοποιούσε ήταν υψηλής ποιότητας υφάσματα και δέρματα, τα οποία συνήθως ράβονται χειρωνακτικά. Στα κοσμήματά της υπήρχαν δημιουργίες από χρυσό, καθρέφτες, πέρλες, μάρμαρο Νάξου και πολύτιμους λίθους με αρχαιοελληνικά μοτίβα και urban λεπτομέρειες. Η ίδια, μάλιστα, αποδεικνύοντας τη βαθιά αγάπη της για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της, είχε αναθέσει την κατασκευή τους αποκλειστικά σε τεχνίτες στην Αθήνα.
Είχα την τύχη να τη συναντήσω λίγα χρόνια πριν στην Αθήνα, στην παρουσίαση της νέας της συλλογής. Αυτό που δεν είδα γραμμένο στη βιογραφία της είναι το πόσο γλυκιά, χαμογελαστή και απόλυτα ειλικρινής ύπαρξη ήταν.