Linda Jackson and Jenny Kee
Linda Jackson and Jenny Kee © Hugh Stewart
Fashion

Ολόκληρη η μόδα μίας ηπείρου οφείλεται σε αυτές τις δύο γυναίκες

H Jenny Kee, η Linda Jackson, η Αυστραλία και τα flamingos

Πώς δύο γυναίκες,η Jenny Kee και η Linda Jackson, επηρέασαν καθοριστικά την μόδα της Αυστραλίας

Αυστραλία 1973. Στην πανέμορφη εμπορική στοά Strand του Σίδνεϋ η Jenny Kee ανοίγει το μαγαζί της για να πουλάει τα αγαπημένα της πλεκτά. Δεν είναι μια συνηθισμένη μπουτίκ. Το «Flamingo Park Frock Salon» δεν είχε όμοιο σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτό άλλωστε ήθελε η Kee που, έχοντας δουλέψει για αρκετά χρόνια δίπλα στον εκκεντρικό Vern Lambert στο Λονδρέζικο Chelsea Antique Market, επιστρέφει στην Αυστραλία με τη φαντασία της σε οργασμό.

flamingo1.jpg
Hugh Stewart

Η Linda Jackson μετακομίζει στη Μελβούρνη το 1973 με τη φωτογράφο και τότε σύντροφό της, Φραν Μουρ. Ήθελε να σχεδιάσει ρούχα για την Kee και το εμβληματικό της μαγαζί που άνοιγε στο Σίδνεϋ την ίδια χρονιά. Η Jackson είχε εργαστεί στο Παρίσι, ενώ τα ταξίδια της στη νοτιοανατολική Ασία, την Τουρκία, την Ευρώπη και τον Ειρηνικό την είχαν «προικίσει» με εντυπωσιακές εικόνες που μετέφερε στα εξτραβαγκάντ μοτίβα της.

© Hugh Stewart
Jenny Kee © Stewart

Το Flamingo Park Frock Salon που πήρε το όνομά του από έναν πίνακα του πρώην συζύγου της Kee, του ζωγράφου Μίκαελ Ράμσντεν, ήταν μοναδικό. Το χώρο καταχράστηκαν κυριολεκτικά η κόκκινη λάκα, οι ταφταδένιες κουρτίνες σε ροζ που τύφλωνε τα μάτια, τα αγάλματα φλαμίνγκο, οι ζωγραφιές του Μίκαελ, η ρετρό κιτς διακόσμηση - και τόσο ρομαντική ταυτόχρονα. Η είσοδος του μαγαζιού ήταν μια πρόσκληση στον «παράδεισο» (στην πόρτα υπήρχε η φράση «step into Paradise»)… και έναν παράδεισο αντίκριζε κανείς μπαίνοντας. Ό,τι πιο εκκεντρικό, υπερβολικό ή παραμυθένιο έβρισκε τη θέση του στο Flamingo Park Frock Salon που σύντομα γίνεται αγαπημένο στέκι της σουρεάλ  «διανόησης» της μόδας. Όλα τα γνωστά μοντέλα της εποχής, άνθρωποι του θεάματος όπως ο Jim Sharman (σκηνοθέτης του Rocky Horror Show) και η αυστραλέζα κινηματογραφική παραγωγός Margaret Fink, όποιος έφτανε στην πόλη, πήγαινε κατευθείαν στο Flamingo Park, από τη Λωρήν Μπακόλ και τον Ντέιβιντ Μπάουι, από την Ολίβια Νιούτον-Τζον και τον Μπίλυ Τζόελ, στην Κρίστι Μπρίνκλεϊ, τον Τζόνι Μίτσελ και τον Barry Humphries.

flamingo2.jpg
Zan Wimberley

Έχοντας ως μέτρο σύγκρισης την ήδη λαμπερή Ευρώπη με τους ήδη γνωστούς Οίκους μόδας της και τα ηχηρά ονόματα που τους εκπροσωπούσαν, το Σίδνεϋ για την Kee «ήταν τόσο φρέσκο, τόσο καθαρό, ελεύθερο και ‘ανέγγιχτο’ , όλοι και τα πάντα ήταν ανοικτά, ένας λευκός καμβάς έτοιμος να τον χρωματίσεις, ηλιοκαμμένα πρόσωπα, σαγιονάρες, σορτς, άνεση και φιλικά χαμόγελα…». Και κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία ενός από τα πιο επιδραστικά ντουέτα της Αυστραλιανής μόδας που αν και οι δημιουργίες τους ήταν σαν τζαζ αυτοσχεδιασμοί με ξεκούρδιστα όργανα, ο ήχος τους ταξίδεψε στον κόσμο σαν ένα μελωδικό χαρούμενο τραγούδι.

flamingo3.jpg
Zan Wimberley

Η Jenny και η Linda έκοψαν και έραψαν ρούχα στα «μέτρα» της Αυστραλίας. Η κουλτούρα, οι παραδόσεις, η φύση και τα τοπία της ηπείρου πυροδοτούσαν συναρπαστικούς οπτικούς συνειρμούς σε εντυπωσιακά μοτίβα που αποκάλυπταν μια αίσθηση ανεμελιάς, ελευθερίας αλλά και «εθνικής περηφάνιας». Ο ωκεανός, τα κοάλα και τα κακατούα, οι αχανείς άνυδρες εκτάσεις της ενδοχώρας, το οπάλι, «εθνικό» πετράδι της Αυστραλίας, το κατακόκκινο λουλούδι waratah - σύμβολο και της εθνικής ομάδας ράγκμπι της Νέας Νότιας Ουαλίας - ακόμη και η πρωτοποριακή αρχιτεκτονική της εμβληματικής Όπερας του Σίδνεϋ, διαμόρφωσαν το «αυστραλιανό» ρεύμα, έναν ενδυματολογικό κώδικα που ο υπόλοιπος πλανήτης και ζήλεψε και διεκδίκησε με πάθος, από την πριγκίπισσα Νταϊάννα μέχρι τον Καρλ Λάγκερφελντ που «δανείστηκε» τα θρυλικά οπάλ μοτίβα στην πρώτη του κολεξιόν για τη Chanel το 1983. 

flamingo4.jpg
Hugh Stewart

Μερίδιο στην συναρπαστική ιστορία του δυναμικού δίδυμου θα διεκδικήσουν και τα μοναδικά Flamingo Follies Fashion parades, οι αντίστοιχες «Εβδομάδες Μόδας» της Αυστραλίας πολύ πριν εμφανιστούν οι Εβδομάδες Μόδας γενικότερα. Φαντασμαγορικά πάρτι γεμάτα χρώματα, μουσική, ποτά, υπερβολικές δόσεις φαντασίας και, κάτω από τους προβολείς, οι «παραδεισένιες» νέες συλλογές με κοάλα και οπάλια. Το πρώτο Flamingo Follies φάσιον σόου έγινε στο εστιατόριο Hingara στην Τσάινα Τάουν του Σίδνεϋ το 1974. Εκεί πρωτοπαρουσιάστηκαν και τα μπλε λινά κοστούμια με τα τοξοειδή σχέδια της Linda Jackson που εμπνεύστηκε από το νεοαποκτηθέν κόσμημα του Σίδνεϋ, το κτήριο της Όπερας.

flamingo5.jpg
William Yang

Μια κλεφτή ματιά στον… Παράδεισο και ένα συναρπαστικό ταξίδι τεσσάρων δεκαετιών στην ιστορία της μόδας της μακρινής ηπείρου οργανώνει το Powerhouse Museum του Σίδνεϋ από 17/10/2019 έως 20/03/2020 με την έκθεση “Jenny Kee and Linda Jackson: Step Into Paradise”. 

© Hugh Stewart
Linda Jackson, © Hugh Stewart

Μέσα από τη συλλογή του Μουσείου (το μουσείο κατέχει τη μεγαλύτερη συλλογή ρούχων τους), μέσα από υφάσματα, φωτογραφίες, έργα τέχνης, πολλά από τα οποία εμφανίζονται για πρώτη φορά στο κοινό, κομμάτια από την προσωπική συλλογή των σχεδιαστριών από την εποχή που η καθεμιά ξεχωριστά «αναζητούσε» ακόμα το δικό της ξεχωριστό στυλ, αλλά και από πιο πρόσφατες συνεργασίες τους, όπως αυτή με το επίσης χαρισματικό ντουέτο σχεδιαστών Anna Plunkett και Luke Sales της Romance Was Born, η έκθεση μπαίνει στο θρυλικό «Flamingo Park frock shop» και εξερευνά τις επιρροές, την έμπνευση και τις συναρπαστικές ιστορίες που έβαλαν την «ακατέργαστη» Αυστραλία στο κέντρο του λαμπερού σύμπαντος της μόδας.

© Zan Wimberley
Jenny Kee and Linda Jackson, Step Into Paradise, © Zan Wimberley

jenny_kee_and_linda_jackson_step_into_paradise._credit_zan_wimberley_1.jpg
Zan Wimberley

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice