Από τον κορσέ με τους κώνους στο στήθος μέχρι την μαρινιέρα
Ο Γιάννης Βούρος, η μόδα και το μαύρο φόρεμα της Μαίρης Χρονοπούλου
Ο έλληνας σχεδιαστής έφυγε από τη ζωή στις 7 Ιανουαρίου 2020, σε ηλικία 96 ετών
Ο σχεδιαστής Γιάννης Βούρος και το μαύρο ξεχωριστό φόρεμα της Μαίρης Χρονοπούλου.
Το όνομά του ίσως να μη σου λέει πολλά (πιθανότατα θα τον μπερδεύεις με τον ηθοποιό), το πρόσωπό του ακόμα λιγότερα. Κι όμως ο Γιάννης Βούρος, ο σχεδιαστής μόδας έχει τρυπώσει σε όλα τα ελληνικά σπίτια με τις δημιουργίες του. Χάρη στην τηλεόραση και τον παλιό, καλό ελληνικό κινηματόγραφο. Το μαύρο κοντό φόρεμα της Μαίρης Χρονοπούλου με την ψαλιδιά στο στήθος στην ταινία «Μια κυρία στα μπουζούκια», το παντελόνι με τα φερμουάρ που φοράει η Μάρω Κοντού όταν κάνει στριπτίζ στο σπίτι και η ολόσωμη κεντημένη στο χέρι φόρμα που φοράει από μέσα στο «Μια Ιταλίδα στην Κυψέλη», τα ασορτί ρούχα που φορούσαν οι αδερφές Μπρόγιερ σε όλες τις ταινίες, οι βραδινές τουαλέτες στο φινάλε της ταινίας «Οι θαλασσιές οι χάντρες». Αυτά και ακόμη τόσα ρούχα που θαυμάζουμε ακόμα στις ελληνικές ταινίες της Φίνος Φιλμ τα είχε σχεδιάσει ο Γιάννης Βούρος. Από το ατελιέ του πέρασε όλη η αφρόκρεμα των Αθηνών, ηθοποιοί θεάτρου και κινηματόγραφου, μεγάλες πρωταγωνίστριες και γυναίκες εφοπλιστών. Ακόμα και η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η εθνική σταρ της Ελλάδας, φόρεσε μια δική του δημιουργία στις Κάννες που παρευρέθηκε για την ταινία της «Διπλοπενιές». Σήμερα, 7 Ιανουαρίου 2020, ο Γιάννης Βούρος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 96 ετών μετά από νοσηλεία στο νοσοκομείο.
Η Αίγυπτος και οι σπουδές στο Παρίσι
Ο Γιάννης Βούρος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αίγυπτο, στην πόλη Tanta, τη δεκαετία του '20. Φοίτησε στο γαλλικό σχολείο Sacre Coeur, υπηρέτησε στο ναυτικό για το ελληνικό κράτος και όταν ο πόλεμος τελείωσε έφυγε στο Παρίσι να σπουδάσει μόδα. Τα χρόνια που έμεινε εκεί γνώρισε μερικούς από τους μεγαλύτερους θρύλους στο χώρο της μόδας, όπως την Coco Chanel, τον Yves Saint Laurent, τη Nina Ricci, τον Pierre Balmain και τον Christian Dior. Έμαθε τι σημαίνει haute couture και γαλλική φινέτσα δίπλα σε εκείνους που καθόρισαν τη μόδα και το 1948 επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια και άνοιξε το δικό του ατελιέ. Εκεί άρχισε να ντύνει την υψηλή κοινωνία της Αιγύπτου μέχρι και τη βασίλισσα Nariman. Όταν όμως ο Gamal Abdel Nasser ανέλαβε την ηγεσία της χώρας, ο Γιάννης Βούρος αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να εγκαταλείψει την Αίγυπτο.
Η ζωή στην Αθήνα και οι ελληνίδες σταρ
Το 1964 άνοιξε το ατελιέ του στην Αχαρνών, όμως γρήγορα συνειδητοποίησε ότι η αγορά στην Αθήνα ήταν διαφορετική από αυτήν που γνώριζε. Με τη βοήθεια της συνεργάτιδάς του Αντουανέτας Ροντοπούλου μετακόμισε στο Κολωνάκι και εκεί έγινε η συνάντηση που θα του άλλαζε τη ζωή. Ο Γιάννης Δαλιανίδης μπήκε στο ατελιέ του ζητώντας του να ράψει ρούχα για τις ταινίες της Φίνος Φιλμ και ολόκληρος ο καλλιτεχνικός κόσμος της εποχής υποκλίθηκε στο ταλέντο και την αισθητική του Γιάννη Βούρου. Ακόμα και η Κατίνα Παξινού του είχε ζητήσει να της ράψει τα ρούχα για την παράσταση «Το Νησί της Αφροδίτης», ενώ ο ίδιος ο Βούρος συνήθιζε να αναφέρει πάντα στις συνεντεύξεις του πως η Παξινού τον άφησε να πιάσει στα χέρια του το Όσκαρ που είχε στη βιτρίνα της.
Ο ίδιος μιλούσε πάντα με μεγάλη αγάπη για πολλές από τις γυναίκες που έντυνε, όπως η Μαίρη Χρονοπούλου, οι αδελφές Μπρόγιερ, η Μελίνα Μερκούρη κ.α., ενώ είχε αναφέρει ότι για το φόρεμα με το κεντημένο μπούστο που φόρεσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη στις Κάννες και άφησε εποχή, δούλευε όλο το προσωπικό του ατελιέ για τέσσερις μέρες ασταμάτητα. Αποσύρθηκε το 1984 σε μια εποχή αλλαγών, που κατά τη γνώμη του σηματοδότησαν το τέλος της haute couture στην Ελλάδα.
Ο Γιάννης Βούρος πέθανε 96 ετών, γεμάτος εμπειρίες και αναμνήσεις, κλείνοντας ένα ακόμα ιστορικό κεφάλαιο της μόδας της δεκαετίας του '60.