H Μυρτώ Δημητρίου, Ελληνίδα καλλιτέχνις που φτιάχνει ρούχα, καπέλα και αξεσουάρ από χαρτί με τη μέθοδο οριγκάμι μιλάει στο LOOKmag
Θυμάσαι όταν ήσουν μικρή (εγώ ακόμα το κάνω) που δίπλωνες τα χαρτιά για να φτιάξεις βαρκούλες και σαΐτες; Το ίδιο έκανε και η Μυρτώ Δημητρίου, ένα κορίτσι από τη Θεσσαλονίκη, μόνο που μεγαλώνοντας αποφάσισε να το συνεχίσει και μάλιστα να μάθει περισσότερα γι' αυτό. Γυρίζοντας από την Αμερική όπου παρακολούθησε με υποτροφία σεμινάρια οριγκάμι -την ιαπωνική τέχνη του διπλώματος χαρτιού, αποφάσισε να ενσωματώσει όλες αυτές τις νέες γνώσεις στην τέχνη της.
Οι δημιουργίες της κατάφεραν όχι μόνο να ενθουσιάσουν τον κόσμο αλλά να μπουν και στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, μετατρέποντάς την στην πρώτη Ελληνίδα με δίπλωμα διδασκαλίας οριγκάμι που κατέχει αυτούς τους τίτλους. Την πρώτη φορά το έργο της ήταν ένα αντίγραφο του Λευκού Πύργου από χαρτί στο οποίο συμμετείχαν 10.000 άτομα και τη δεύτερη, το 2014, μια τεράστια χάρτινη κουκουβάγια που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή 20.000 ατόμων διαφόρων ηλικιών.
Τι είναι αυτό που σε γοητεύει περισσότερο στην τεχνική οριγκάμι και ποια η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζεις;
Είναι μοναδικό συναίσθημα όταν βλέπω ένα κομμάτι χαρτί να μετατρέπεται σε ένα τρισδιάστατο αντικείμενο. Το origami είναι μια ιδιαίτερη εικαστική τέχνη που συνδυάζει την έκφραση με τα μαθηματικά αλλά βρίσκει εφαρμογές στην ιατρική, την νανοτεχνολογία, τη διαστημική! Διπλώνω, τσαλακώνω, τσακίζω κάθε είδους χαρτί πάνω από 15 χρόνια και ακόμα και σήμερα δε σταματάει να με εκπλήσσει! Ο σωστός συνδυασμός τσακίσεων και διπλωμάτων οδηγεί στην ολοκλήρωση ενός έργου αλλά κάποιες φορές η «λάθος» τσάκιση μπορεί να με οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου σχεδίου. Τελικά το «λάθος» δεν υπάρχει γιατί σου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις κάτι καινούργιο, να ανακαλύψεις νέες προοπτικές.
Η πρόκληση έρχεται πάντα την ώρα που σκέφτομαι ένα καινούργιο σχέδιο και προσπαθώ να το ξεδιπλώσω στο μυαλό μου για να αποκαλύψω τα βήματα που θα με οδηγήσουν στη δημιουργία του. Πρόκληση όταν μετά από πολλές τσακίσεις το αποτέλεσμα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που φανταζόμουν και πρέπει να ξαναρχίσω από την αρχή. Το να βρω το σωστό χαρτί για κάθε σχέδιο είναι μια ακόμη πρόκληση, να μπορέσω να αγγίξω και να αφουγκραστώ το χαρτί, να συνδυάσω χρώματα και υφές.
Πόσο σημαντική πιστεύεις ότι είναι η οικολογική συνείδηση στην μόδα;
Η οικολογική συνείδηση είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο στην μόδα αλλά σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Προστατεύοντας τον πλανήτη και φροντίζοντας να μην εξαντλούμε και υπερκαταναλώνουμε τους φυσικούς πόρους, φροντίζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μία στροφή στη φιλοσοφία της μόδας, η οποία οδηγεί στη δημιουργία ρούχων και αξεσουάρ που μειώνουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα και υπόσχονται ένα καλύτερο μέλλον στον πλανήτη. Φυτικές βαφές, οργανικό βαμβάκι, οικολογικό δέρμα αλλά και ανακυκλώσιμα υλικά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενδυμάτων και κοσμημάτων. Το χαρτί είναι ένα πολύ φιλικό υλικό, εύκολο στην επαναχρησιμοποίηση και πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για πολλούς δημιουργούς.
Από πού αντλείς έμπνευση για τις δημιουργίες σου;
Η έμπνευση μπορεί να κρύβεται σε κάθε στιγμή! Η φύση, τα χρώματα και τα σχήματά της είναι μια καθημερινή πηγή έμπνευσης, όπως και οι γεωμετρικές φόρμες. Μία σειρά έργων μου είναι εμπνευσμένη από την αρχαία Ελλάδα και την ελληνική μυθολογία, ενώ έχω δημιουργήσει και πίνακες από χαρτί που απεικονίζουν ψηφιδωτά και ελληνικά κεντήματα.
Ποιοι είναι κάποιοι έλληνες καλλιτέχνες που ασχολούνται με την μόδα και θαυμάζεις;
Η Μαίρη Κατράντζου, η Σίλια Κριθαριώτη, η Σοφία Κοκοσαλάκη είναι μερικές από τις ελληνίδες σχεδιάστριες μόδας που θαυμάζω για το ταλέντο, τις ιδέες και την πορεία τους. Ο καλλιτέχνης Νίκος Φλώρος έχει ασχοληθεί με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο με την μόδα, μιας και έχει δημιουργήσει γλυπτά φορέματα από αλουμίνιο και συγκεκριμένα από κουτάκια αναψυκτικών!
Αν κάποιος σου έλεγε να φτιάξεις ένα οριγκάμι που συμβολίζει την Αθήνα τι θα έφτιαχνες;
Μια τρισδιάστατη χάρτινη κουκουβάγια να ανοίγει τα φτερά της! Η κουκουβάγια είναι για μένα συνδεδεμένη με την Αθήνα, όχι μόνο ως σύμβολο σοφίας και ιερό πουλί της θεάς Αθηνάς, αλλά και επειδή το 2014 με τη συμμετοχή περίπου 20.000 ατόμων είχαμε δημιουργήσει την εικόνα μιας κουκουβάγιας με 52.000 χάρτινα νούφαρα σε 502τ.μ. κερδίζοντας το Ρεκόρ Γκίνες.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα που έχεις σκοπό να κάνεις; Ίσως κάποια συλλογή;
Το επόμενο διάστημα θα ολοκληρώσω μια συλλογή κοσμημάτων από χαρτί. Παράλληλα θα τελειοποιήσω σχέδια χάρτινων φορεμάτων -κάποια από τα οποία θα μπορούν να φορεθούν, ενώ άλλα να χρησιμοποιηθούν για διακόσμηση βιτρίνας! Έχω ήδη αρχίσει να διπλώνω 1.000 χάρτινους γερανούς για να δημιουργήσω ένα χάρτινο νυφικό! Ο γερανός είναι το σύμβολο του origami και σύμφωνα με έναν ιαπωνικό μύθο χαρίζει καλή υγεία και καλοτυχία, ενώ οι χίλιοι χάρτινοι γερανοί πιστεύεται ότι μπορούν να εκπληρώσουν μια ευχή! Επίσης ετοιμάζω ένα καινούργιο βιβλίο με περισσότερα σχέδια και μυστικά για το origami που θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο (κυκλοφορούν ήδη τρία βιβλία μου)
Επιμέλεια: Ελένη Μπεζιριάνογλου και Κρίστυ Περρή