prada2520announces2520co-creative2520directors_miuccia2520prada_raf2520simons.jpg
©Instagram/ Prada
Fashion

Η Prada μόλις έκανε τη μεταγραφή της χρονιάς με τον Raf Simons

Ο Βέλγος σχεδιαστής θα είναι δημιουργικός συν-διευθυντής με την Miuccia Prada, η πρώτη συλλογή θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο.

Η Prada ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τον σχεδιαστή Raf Simons.

Η Prada ήταν ανέκαθεν ένα brand που όριζε τη μόδα. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη ότι την Κυριακή ανακοίνωσε από τα κεντρικά γραφεία της στο Μιλάνο την πιο hot συνεργασία της χρονιάς. Η Miuccia Prada θα συνεργαστεί με τον Raf Simons στην δημιουργική διεύθυνση του brand -παρά τις φήμες που τον ήθελαν να ενώνει τις δυνάμεις του με τη Miu Miu.

«Συμπαθούμε ο ένας τον άλλο, σεβόμαστε ο ένας τον άλλο, θα δούμε πού θα μας βγάλει», δήλωσε η Prada.

Η Miuccia γεννήθηκε στο Μιλάνο, έκανε το διδακτορικό της στις πολιτικές επιστήμες τη δεκαετία του '70 και ήταν ενεργό μέλος του κομμουνιστικού κόμματος της Ιταλίας και των ομάδων για τα γυναικεία δικαιώματα. Από τότε έχει κάνει το φεμινισμό και τις ζωές των γυναικών, βασικό στοιχείο του τρόπου που σχεδιάζει. Εργάζεται ήδη περισσότερα από 42 χρόνια για τον οίκο μόδας που δημιούργησε ο παππούς της το 1913, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι αυτή η συνεργασία δεν αποτελεί το πρώτο βήμα για τη συνταξιοδότησή της -κάθε άλλο. «Με τίποτα. Μου αρέσει να δουλεύω και με αυτό τον τρόπο θα δουλεύω λίγο περισσότερο. Ανυπομονώ για περισσότερο διάλογο, περισσότερες ιδέες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Είναι δύο από τους σημαντικότερους σχεδιαστές μόδας, γεγονός που καθιστά αυτή τη συμμαχία εξαιρετικά δυνατή. Όπως σχολίασε ο CEO και σύζυγος της Miuccia, Patrizio Bertelli, προλογίζοντας το δίδυμο: «Εδώ, ξανά, ο όμιλος Prada αποδεικνύει ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αλλαγής».

«Όταν πιστεύουμε κι οι δύο σε μια ιδέα, θα την πραγματοποιήσουμε. Αν ο ένας δεν πιστεύει, δεν θα το κάνουμε», δήλωσε ο Simons για την συνεργασία τους η οποία θα ισχύει από τις 2 Απριλίου.

Ο Raf Simons, γεννημένος στο Βέλγιο, είναι 52 ετών και ξεκίνησε την καριέρα του σχεδιάζοντας έπιπλα. Εμπνέεται πολύ από την club και street κουλτούρα και το δυνατό του σημείο είναι τα ανδρικά ρούχα. Από το 1995 που ίδρυσε το δικό του brand, έχει αποδείξει ότι είναι πολύπλευρος και έχει εργαστεί ως δημιουργικός διευθυντής για τους Jil Sander, Christian Dior και Calvin Klein.

Ο Simons είναι το πρώτο άτομο έξω από την οικογένεια της Prada που θα μπει στο «τιμόνι» της επιχείρησης και θα μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στο Antwerp, που βρίσκεται η βάση του brand του και στο Μιλάνο. Η πρώτη Prada-Simons συλλογή θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο. Οι δυο τους γνωρίζονται από το 2005, όταν εκείνος ήταν δημιουργικός διευθυντής για τη Jil Sander, η οποία ανήκε στον όμιλο Prada. Παρέμειναν φίλοι έκτοτε και η Miuccia είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι θα ήθελε να συνεργαστεί μαζί του.

Και οι δύο πάντως έχουν την ιδιαίτερη ικανότητα να σχεδιάζουν επηρεασμένοι από την κουλτούρα, την πολιτική και την τέχνη δημιουργώντας μόδα που έχει βάθος χωρίς να είναι πολύ σοβαρή. Ο σχεδιασμός απλά χαριτωμένων ρούχων δεν είναι κάτι που ενδιαφέρει κανέναν τους ή όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο Simons «δεν θέλω να δείχνω ρούχα, θέλω να δείχνω τη στάση μου, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μου».

Ο Raf φαίνεται πως εισχωρεί στην επιχείρηση σε μια ενδιαφέρουσα, για το οικονομικό και πολιτικό της προφίλ, εποχή. Μόλις το 2018, η Prada είχε βρεθεί αντιμέτωπη με τις κατηγορίες του ρατσισμού εξαιτίας μιας σειράς φιγούρων που έμοιαζαν με καρικατούρες των μαύρων. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είχε φτάσει σε συμβιβασμό με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Υόρκης και συμφώνησε να δώσει όλο της το προσωπικό για κατάρτιση πάνω στη διαφορετικότητα της πόλης, αλλά και να προσλάβει ένα άτομο εξειδικευμένο σε αυτό τον τομέα για να ελέγχει όλα τα σχέδια.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice