Οι απαντήσεις για τον κορωνοϊό και τα ρούχα
Επιβιώνει ο ιός πάνω στα υφάσματα; © Burgess Milner

Κορωνοϊός και ρούχα: Απαντάμε στις βασικές σας απορίες

Επιβιώνει ο ιός στα πακέτα των παραγγελιών μας;
  • A-
  • A+
Απαντήσεις για τον κορωνοϊό και τα ρούχα, τα ψώνια, την ενοικίαση ρούχων και τα παπούτσια μας

Με την έξαρση του κορωνοϊού, όλο και περισσότερα ερωτήματα φαίνεται να ξεπηδάνε στο μυαλό μας. Σε κάποια για την ώρα δεν υπάρχουν απαντήσεις, με τους επιστήμονες ακόμα να τις αναζητούν. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά που γνωρίζουμε. Όσον αφορά τα ρούχα και τα ψώνια, είμαστε ήδη σε θέση να δώσουμε την απάντηση σε τέσσερα βασικά ερωτήματα.  

Μπορεί ο κορωνοϊός να επιβιώσει στα ρούχα; Αν ναι, για πόσο;  
Αν και οι δυνατότητες επιβίωσης του ιού πάνω σε επιφάνειες δεν είναι ακόμα 100% ξεκάθαρες, το τμήμα Υγείας του Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι είναι πιο πιθανό να επιζήσει σε σκληρές επιφάνειες, παρά σε μαλακές, όπως είναι τα υφάσματα, ενώ το λουστρίνι θεωρείται μία από τις ασφαλέστερες επιλογές. Ο χρόνος ζωής του ιού δεν μάς είναι γνωστός, αφού σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυτός κυμαίνεται από μερικές ώρες μέχρι μερικές μέρες. 

Σε κάθε περίπτωση, ειδικά αν εσείς ή κάποιος κοντινός σας ανήκετε σε ευπαθή ομάδα, φροντίστε για την καλή υγιεινή των ρούχων σας. Αν λόγω δουλειάς πρέπει να βγείτε έξω από το σπίτι, με την επιστροφή σας, αλλάξτε αμέσως ρούχα και πλύντε αυτά που φορούσατε με καυτό νερό και απορρυπαντικό. 

Πόσο επικίνδυνα είναι τα ψώνια; 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πιο πιθανός τρόπος έκθεσης στον κορωνοϊό είναι η επαφή με άλλους ανθρώπους και όχι με αντικείμενα. Αυτό σημαίνει ότι αν αποφύγεις τα διά ζώσης ψώνια και περιοριστείς στο online shopping, δεν θα έχεις πρόβλημα. Είναι σχεδόν απίθανο ο ιός να μεταδοθεί στο πακέτο, ενώ στην περίπτωση που αυτό συμβεί, δεν θα έχει επιζήσει μέχρι να φτάσει σε εσένα. Το ίδιο το προϊόν πιθανώς βρίσκεται μέρες σε κάποια αποθήκη πριν το παραγγείλεις, οπότε και πάλι δεν θα έχεις πρόβλημα.  

Τι γίνεται με τα ενοικιαζόμενα ρούχα; 
Για λόγους οικονομίας και οικολογίας, τα τελευταία χρόνια η ενοικίαση ρούχων βρίσκεται σε άνθιση. Δεν υπάρχει λόγος να την φοβάσαι τώρα. Τα καταστήματα -ηλεκτρονικά και μη- που την πραγματοποιούν και σέβονται τους κανόνες υγιεινής, ακολουθούσαν αρκετά αυστηρά πρωτόκολλα από πριν. Βασικά σημεία αυτών είναι η επαφή των υπαλλήλων με τα ρούχα μόνο με τη χρήση γαντιών, το πλύσιμό τους και η απολύμανσή τους σε υψηλές θερμοκρασίες. Προϊόντα, όπως αξεσουάρ και κοσμήματα, καθαρίζονται με οινόπνευμα.  

Μπορούν οι σόλες των παπουτσιών να μεταφέρουν τον κορωνοϊό;  
Βασικός τρόπος μετάδοσης του ιού είναι η επαφή με σταγονίδια ή σωματικά υγρά ατόμου που ασθενεί από αυτόν. Αν κάτι από αυτά βρεθεί στο έδαφος και έρθει σε επαφή με τη σόλα του παπουτσιού, η ποσότητα που θα μεταφερθεί σε αυτήν είναι ελάχιστη. Οπότε δεν είναι αναγκαίο το άλλαγμά της. Ωστόσο, για προληπτικούς λόγους είναι καλό τα παπούτσια μας να μην πηγαίνουν πιο πέρα από την είσοδο του σπιτιού μας. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι παντόφλες-φωμάκια του ράπερ Tommy Cash για τον Margiela
Οι παντόφλες-ψωμάκια του ράπερ Tommy Cash για τον Margiela
Back to top