Pierre et Gilles
Nina Hagen - Iggy Pop - Isabelle Huppert © Pierre&Gilles
Fashion

20 απίστευτα πορτρέτα διάσημων από τους Pierre & Gilles

Εικόνες σύγχρονων αγίων από το ντουέτο των Γάλλων φωτογράφων

20 πορτρέτα από pop stars της μουσικής, του κινηματογράφου και της μόδας μέσα από τον φακό των Pierre και Gilles.

Οι Pierre Commoy και Gilles Blanchard, γνωστοί σαν Pierre et Gilles, είναι άλλο ένα από τα ζευγάρια της τέχνης που συνδέουν τη δημόσια εικόνα τους και την τέχνη τους με το αδιάσπαστο Δύο. Είναι Γάλλοι, είναι ρομαντικοί και ο κόσμος τους είναι ένα πάτσγουερκ από παλιές κάρτ ποστάλ, παλιά φωτογραφικά πορτρέτα σε στούντιο, εικόνες pulp fiction, παλιές εικονογραφήσεις φτηνών ρομάντζων, κόμικς, ρετρό πορνό, χριστουγεννιάτικες κάρτες, διαφημίσεις απορρυπαντικών, αλλά πάνω από όλα βίους αγίων.

Το κιτς ποτέ δεν είναι υπερβολικό στις φωτογραφίες τους, το γκλίτερ ποτέ δεν είναι λίγο, οι πόζες ποτέ δεν είναι δραματικές αρκετά και τα δάκρυα, ακόμα κι αν δεν μπορούν να τρέξουν, τα προσθέτουν οι ίδιοι με ένα κρύσταλλο κολλημένο στην αψεγάδιαστη, υπερβατικά ματ μακιγιαρισμένη φυσιογνωμία του ήρωα και της ηρωίδας τους. Κάθε πορτρέτο τους είναι μία πόρτα εισόδου σε μία ζωή έρωτα, πόνου, δόξας και ανάληψης στο σύμπαν με τις ποπ θεότητες της εποχής.

Pierre et Gilles
© Pierre et Gilles

Από το 1976, οι φωτογραφίες - ζωγραφικά πορτρέτα που δημιουργούν τους έχουν κάνει ένα πραγματικά χωρίς δεύτερο, ντουέτο που όλοι ζητούν να σταθούν και να ποζάρουν στο στούντιό τους. Από μέλη των οικογενειών τους, φίλοι, ανώνυμα αγόρια και κορίτσια που συναντούν στο δρόμο, μέχρι τα μεγαλύτερα μοντέλα και ποπ διασημότητες. Η ειδοποιός διαφορά σε όλους είναι το χιούμορ και το πανηγύρι της ματαιοδοξίας που διαρκεί όσο κρατάει ένα κλικ και το post production (εντάξει, και λίγο παραπάνω).

Την εποχή που ξεκίνησαν οι Pierre & Gilles τις φωτογραφήσεις τους, το photoshop και τα ψηφιακα εφέ δεν υπήρχαν καν σαν σκέψη -αλλά έτσι κι αλλιώς δεν θα ταίριαζαν στην υπέροχη φθήνεια των πορτρέτων τους. Όλα ζωγραφίζονταν με το χέρι, επάνω στις τυπωμένες φωτογραφίες. Τεχνική που ακολουθούσαν και οι παλιοί καλλιτέχνες φωτογράφοι.

Οι εικονογράφοι Pierre & Gilles αφήνουν ασυγκράτητη τη gay αισθητική και, βέβαια, έχουν και μία σειρά από “πριβέ άλμπουμ” που έχουν εκδώσει με εικόνες γυμνών αγοριών μέσα σε πάρκα, νύχτα, σε leather clubs, σε υπόγεια ή σε κρεβατοκάμαρες απογειωμένες σε ένα άλλο σύμπαν.

Στα social media πλέον, οι φωτογραφίες τους είναι ένας παράδεισος από camp, μελοδραματικές πόζες, ιδανικές για να τις ξεφυλλίζει κανείς την ώρα του καφέ. Διαλέξαμε 20 πρόσωπα που έχουν ποζάρει για τους Pierre & Gilles, σαν πινακοθήκη αγίων από την ιστορία της ποπ κουλτούρας:

Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Élian Pine Carrington
Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: “Élian Pine Carrington

Elian Pine Carrington (1993)
Ηθοποιός, casting director. Την θυμόσαστε στο “Ευτυχώς που δεν είσαι γυναίκα” δίπλα στην Fanny Ardant σε ένα πολύ ιδιαίτερο ρόλο; Αν όχι, ψάξτε να βρείτε την ταινία. Είναι αυτό που ακούγεται: Pédale douce

Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Nina Hagen
Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Nina Hagen

Nina Hagen (1993)
Γερμανίδα avant garde περσόνα της μετα-πανκ κατηγορίας που οι θεατρικές της εμφανίσεις είναι εξίσου έξαλλες με το ύψος και το βάθος της φωνής της, το ουρλιαχτό της ταιριάζει με το μακιγιάζ της και το βινίλ bondage κοστούμι της είναι η εικόνα φτηνής αθώας αμαρτίας από τα ‘50ς.

Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Dita Van Teese
Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Dita Van Teese

Dita Van Teese (2003)
Η Dita (αληθινό όνομα Χίδερ Ρενέ Σουίτ), βεντέτα, θεότητα του μπουρλέσκ, μοντέλο, επιχειρηματίας, σχεδιάστρια μόδας, τραγουδίστρια, ηθοποιός και “πάω όπου με καλέσουν” σε φωτογράφηση με θέμα Μαχαίρια που συμβολίζει τον κόσμο της Μόδας.

Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Anna Mouglalis
Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Anna Mouglalis

Anna Mouglalis (2013)
Η αγαπημένη Γαλλίδα ηθοποιός με ελληνική καταγωγή από πατέρα, σε μία Μεγαλοβδομαδιάτικη εικόνα ιερής κατάνυξης. Ψάξτε να τη δείτε στην “Αληθινή Ζωή”του Πάνου Κούτρα και στο “Romanzo criminale” του Michele Placido. Ιδανική φυσιογνωμία νουάρ ντίβας.

Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Anh Duong
Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Anh Duong

Anh Duong (2003)
Mυθικό μοντέλο, Γαλλο-αμερικανο-βιετναμέζα, μούσα του Christian Lacroix. Την ανακάλυψε ο φωτογράφος David Seidner, την έχουν ντύσει οι πάντες, από Yves Saint Laurent για την Vogue, μέχρι Emanuel Ungaro, Sybilla κλπ. Το ‘92 έγινε και ηθοποιός, την είδαμε στο “The Mambo Kings” και στο “Eγώ πυροβόλησα τον Άντι Γουόρχολ”. Οι Pierre & Gilles την οραματίστηκαν ως οδαλίσκη θολωμένη από τα λιβάνια.
 

Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram-Farida
Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram-Farida

Farida Khelfa (2019)
Αλγερινής καταγωγής μυθικό μοντέλο και, τώρα, σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ. Προστατευόμενη του Christian Louboutin, την ανακάλυψε σε ένα κλαμπ ο φωτογράφος Jean-Paul Goude. Goude, την ερωτεύτηκε και την σύστησε στον Azzedine Alaïa. Εντωμεταξύ είναι και κουμπάρα της Carla Bruni και του Nicola Sarkozy. Εδώ ως αγία στο σταυροδρόμι δύο θρησκειών.

Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Madonna
Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Madonna

Madonna (1995)
Την έχουν φωτογραφήσει άπειρες φορές, είναι από τα πιο εύπλαστα μοντέλα τους και πρόθυμη να μπει σε κάθε είδους ρόλο – αρκεί να είναι υπό την εποπτεία της. H συγκεκριμένη φωτογράφηση έγινε για τη γιαπωνέζικη τηλεοπτική διαφήμιση του ποτού Legend, όπου η Madonna, ως γκέισα-νύφη, με πολύ χιούμορ, πετσοκόβει έναν δράκο.

Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Sylvie Vartan
Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Sylvie Vartan

Sylvie Vartan (2019)
Η Γαλλο-βουλγάρα Συλβί είναι η αντίστοιχη Μπε-Μπε της γαλλικής ποπ. Υπήρξε το ιδανικό δείγμα “κορίτσι-γιέ-γιέ”της δεκαετίας του ‘60 και το σέικ που χόρευε ήταν το μάθημα χορού που έπαιρνε όλη η Ευρώπη. Διάσημη και για το γάμο της με τον ροκ (για τα γαλλικά δεδομένα) Johnny Hallyday. Οι Pierre & Gilles την είδαν ως συνταγματάρχη Pepper της Lonely Hearts’ Club Band ή απλώς, πέμπτο μέλος των Beatles.

Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Iggy Pop
Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Iggy Pop


Iggy Pop (1977)
Την εποχή του “Idiot”, πριν ακόμα ο Iggy μακρύνει το μαλλί του και γίνει Ιγκουάνας. Ήταν γενικά ένα ασπρόμαυρο ίματζ ο Ίγκυ Ποπ, σαν πανκ φωτοτυπία. Οι Pierre & Gilles τον πουσάρισαν χρώμα και έκπληξη (ενώ ήταν “chairman of the bored”). Θα μπορούσε να είναι ιδανική σημερινή φωτογράφηση για μάσκαρα και κραγιόν.

Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Marc Almond
Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Marc Almond

Marc Almond (1989)
Όταν οι Pierre & Gilles σκηνοθέτησαν το σπάνιο βίντεο του Marc Almond’s για το “A Lover Spurned” στο οποίο πρωταγωνιστούσε μαζί με την τρανσέξουαλ θεότητα Marie France, τον φωτογράφησαν για το εξώφυλλο του maxi single, για το εξώφυλλο του άλμπουμ “Enchanted” και σε μία άλλη εκδοχή σαν διάβολο, νύχτα, σε ανθισμένο νεκροταφείο -ή κάτι τέτοιο, σκοτεινό και μοιραίο.

Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Jonsi
Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Jonsi

Jónsi (2016)
Ο Ισλανδός Jón Þór "Jónsi" Birgisson είναι από τα αγαπημένα μας ξωτικά του Βορρά, τραγουδιστής και μέλος των Sigur Rós ενώ παράλληλα ακολουθεί και σόλο καριέρα -και μαζί με τον σύντροφό του. Είναι ακτιβιστής gay, είναι τυφλός από το δεξί μάτι, έχει ένα πολύ ιδιαίτερο φαλτσέτο στη φωνή του και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι από την “νέα γενιά”των αγίων των Pierre & Gilles. Με την ευκαιρία, 1η Μαϊου 2020 κυκλοφορεί και το καινούργιο του άλμπουμ “Dark Morph".

Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Deee Lite
Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Deee Lite

Deee Lite (1990)
H Lady Miss Kier o Dimitry kai o DJ Towa για το εξώφυλλο του single “Good beat”. Αν δεν έχετε αυτό το εξώφυλλο, ή είστε πολύ μικρά, ή δεν χορεύατε ποτέ στη ζωή σας, αλλά μην ανησυχείτε -θα το βρείτε μπροστά σας ψάχνοντας σε σκονισμένα δισκάδικα, τώρα που τα βινύλια ξαναέγιναν trend. Οι Deee Lite ήταν το πολυμίξερ νεοϋορκέζικο τρίο που έκαναν το “Groove is in the heart”.

Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Jean-Paul Gaultier
Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Jean-Paul Gaultier

Jean-Paul Gaultier (2015)
Φωτογραφημένος για την αφίσα της έκθεσης ρετροσπεκτίβας αφιερωμένης στο έργο του Gaultier, τον Απρίλιο του ‘15, στο Παρισινό Grand Palais. Καλός φίλος των δύο φωτογράφων και τακτικός πελάτης τους, για τη συγκεκριμένη αφίσα διάλεξε ένα mix με τις χαρακτηριστικές του μπλε ρίγες και dinner jacket για δείπνο στο Ritz, μία νύχτα Χριστουγέννων ή ίσως και Αγίου Βαλεντίνου.

Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Nina Hagen
Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Nina Hagen

Nina Hagen (1989)
H Nina και πάλι, φωτογραφημένη ως θεά Κάλι για το εξώφυλλο του άλμπουμ “Om Namah Shivay!” που ήταν ένα φολκ πάρτι hindu μουσικής, ροκ mantras και αρωματικών στικς, κάνοντας αυτό που ξέρει να κάνει καλά: να βγάζει γλώσσα και να είναι θεότητα.

Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Boy George
Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Boy George

Boy George (1989)
Ήταν η εποχή που οι Χάρε Ράμα, Ράμα Ράμα, Χάρε Κρίσνα έπαιζαν πολύ στους δρόμους και στα κλαμπς του Λονδίνου και της υπόλοιπης Ευρώπης. Ο Boy George είχε χωρίσει, είχε ανακαλύψει τα ροδοπέταλα-σαλάτα και το κάρι και η φωτογραφία αυτή ήταν το εξώφυλλο στο single “Jesus loves you / After the love”. Ίσως η καλύτερη εποχή του Boy.

Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Francoise Hardy
Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Francoise Hardy

Françoise Hardy (1989)
Άλλη μία θεότητα της δεκαετίας του ‘60 και του μουσικού κινήματος των yé-yé παιδιών, κάτι ανάμεσα σε καλοντυμένους, αστούς mods και fashionistas. Γνωστή για πολλές μεγάλες επιτυχίες που έχει τραγουδήσει όπως το "Tous les garçons et les filles", αφού κέρδισε τς εύσημα ονομάτων Bob Dylan (της έγραψε μέχρι και ποίημα), Miles Davis και Mick Jagger, έγινε και μοντέλο.

Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Beatrice Dalle
Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Beatrice Dalle

Béatrice Dalle (2016)
Άλλη μία εικονική Γαλλίδα σταρ με παρελθόν μοντέλου, με υπέροχο μεσογειακό DNA και σκανδαλώδη ζωή που όταν την πρωτοείδαν όλοι στην ταινία “Betty Blue” το 1986, του Jean-Jacques Beineix, την έκαναν σταρ μέσα σε μία νύχτα. Έκτοτε ζει ανάμεσα στο σταρ σίστεμ και στην παρανομία, κάνοντας περίεργες δηλώσεις ότι όταν είχε πάρει acid είχε φάει το αυτί ενός νεκρού ανθρώπου, ότι δούλευε σε νεκροτομείο και γενικά προβάλλει ένα σκοτεινό, μαύρο life story, ιδανικό με τη φωτογράφηση-Λουκρητία Βοργία από τους Pierre & Gilles.

Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Isabelle Huppert
Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Isabelle Huppert

Isabelle Huppert (2016)
Κυρία του Γαλλικού και διεθνούς κινηματογράφου με βραβεία και περγαμηνές, με το μόνιμο βλέμμα που μπορεί να σε παγώσει στη θέση σου ή να σου προκαλέσει κύματα σιωπηλού πάθους. Μας έχει συνηθίσει σε ταινίες που προκαλούν σοκ όπως η “Δασκάλα του πιάνου”ή ελαφριές μπούρδες όπως το “Souvenir” για την αφίσα του οποίου έγινε και αυτή η φωτογράφηση με τις μπουρμπουλήθρες.

Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Conchita Wurst
Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Conchita Wurst

Conchita Wurst (2014)
Αν κερδίζεις τη Eurovision έχεις πολύ λίγες πιθανότητες να σε φωτογραφήσουν οι Pierre & Gilles. Αν είσαι drag queen με μούσι και σου αρέσει η Βίσση, εννοούμε αν διαθέτεις τέτοιο blend, τότε ναι, θα σε φωτογραφήσουν μέσα σε ένα σύννεφο από ιπτάμενα φιλιά.

Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Marilyn manson and Dita Van Teese
Pierre et Gilles (G.Blanchard) on Instagram: Marilyn Manson and Dita Van Teese

Marilyn Μanson – Dita Van Teese (2004)
Ο Marilyn, πέρα από την καλλιτεχνική του περσόνα που έκανε το goth στιλ τόσο μα τόσο πολύ ποπ, πέρα από τα τερατώδη έως υπέροχα κομμάτια που έχει δώσει, πρέπει να του χρεώνουμε και το ότι έκανε μόδα τον λευκό-ματ φακό επαφής. Στην προσωπική του ζωή είναι ένας ήσυχος άνθρωπος που ζωγραφίζει, πέρσι είχε επισκεφθεί και την Ακρόπολη και, για ένα διάστημα, έβγαινε και με τη “βεντέτα του μπουρλέσκ”. Η φωτογράφησή τους θα μπορούσε να έχει και τον τίτλο “Springtime for Hitler” από το μιούζικαλ “The Producers”.

 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice