Η ιστορία της βερμούδας

Tο hit του φετινού καλοκαιριού

Ο 19ος αιώνας είναι η εποχή της αποικιοκρατίας. Ο βρετανικός στρατός καταφτάνει σε χώρες με τροπικό κλίμα. Οι στολές τους δεν είναι φτιαγμένες για τόση ζέστη και υγρασία. Οι στρατιώτες ζητούν από τους ανωτέρους τους να γυρίσουν τα παντελόνια τους για να ανακουφιστούν. Τους δίνεται λοιπόν το δικαίωμα να το κάνουν με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να φορούν σακάκι, γραβάτα και τις κάλτσες τους σηκωμένες ως το γόνατο. Στις Βερμούδες, ένα σύμπλεγμα νησιών στον Ατλαντικό, πολλές αποικιοκρατικές δυνάμεις σταματούσαν για ανεφοδιασμό. Εκεί η τάση αυτή υιοθετήθηκε από όλα τα στρατεύματα και έτσι το κοντό παντελόνι ως το γόνατο πήρε την ονομασία του: «βερμούδα». Στους τοπικούς αριστοκρατικούς κύκλους η βερμούδα φοριέται σε δείπνα, στη δουλειά ακόμη και στις νυχτερινές εξόδους. Το σύνολο βερμούδα-σακάκι-κάλτσες-γραβάτα γίνεται μία τοπική παράδοση. Στις δυτικές κοινωνίες τα σορτς και οι βερμούδες φοριούνται αποκλειστικά από παιδιά ή από ολόκληρη την οικογένεια όταν επιδίδεται σε αθλητικές δραστηριότητες μέχρι την επαναστατική-ενδυματολογικά- δεκαετία του ’60. Έκτοτε η βερμούδα αρχίζει να βρίσκει σιγά-σιγά το δρόμο της προς τις… γυναικείες γάμπες. Αλλά παρέμεινε ανεπίσημο ένδυμα εκτός των ωρών εργασίας.

Βερμούδες: το hit του φετινού καλοκαιριού

Η βερμούδα είναι το κατεξοχήν ρούχο του καλοκαιριού και φέτος θα φορεθεί πολύ. Είναι βολικές, δροσερές και κολακεύουν χωρίς να… εκθέτουν πολύ το σώμα μας.

Οι DKNY τις ταίριαξαν με σακάκι, τακούνια ή και μαγιό.

 n

Η Αγγλίδα σχεδιάστρια Emilia Wickstead πρότεινε για φέτος τις κοντές βερμούδες και τα σορτς συνδυασμένα με σακάκια σε παστέλ χρώματα.

 n

Ενώ οι Marc Jacobs και Alexander Wang προτίμησαν να δώσουν μια πιο σπορ διάθεση στις βερμούδες και να παίξουν με το μήκος τους.

nnnn

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice