Από τα πέδιλα με κάλτσες μέχρι το μονόχρωμο look, ετοιμάσου να φορέσεις όσα κορόιδευες
Πώς έγιναν τα φουσκωτά μανίκια ένα από τα μεγαλύτερα fashion trends της εποχής;
Η εντυπωσιακή ενδυματολογία του 19ου αιώνα έχει επανειλημμένως αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον κόσμο της μόδας. Έχοντας την επιθυμία να μιμηθούν τον ρομαντισμό και τη θεατρικότητα της εποχής, εκατοντάδες σχεδιαστές έχουν εμπλουτίσει τις κολεξιόν τους με στοιχεία όπως οι κορσέδες, τα κρινολίνα και οι μακριές hoop φούστες ανά τις δεκαετίες. Τις τελευταίες σεζόν συγκεκριμένα, τόσο οι πασαρέλες όσο και οι influencers του διαδικτύου φαίνεται να έχουν γοητευτεί από μία ακόμα μόδα της βικτωριανής εποχής, μετατρέποντάς τη σε ένα από τα πιο ισχυρά trend του σήμερα: μιλάμε φυσικά για τα φουσκωτά μανίκια ή αλλιώς leg of mutton sleeves (ή gigot sleeves στα γαλλικά).
Εμπνευσμένα από τη Βασίλισσα Victoria και τις τουαλέτες της, τα φουσκωτά μανίκια ήταν το απόλυτο fashion statement κατά τη διάρκεια της βασιλείας της και μπορούσε να εντοπιστεί σε αμέτρητα διαφορετικά στιλ και είδη ρουχισμού: από βραδινά φορέματα μέχρι και μαγιό κοντά στο τέλος του αιώνα. Πώς όμως άντεξαν το πέρασμα του χρόνου και έφτασαν να φοριούνται τόσο συχνά από τις σύγχρονες γυναίκες;
19oς αιώνας
To 1840, η βασίλισσα Vιctoria παντρεύτηκε τον εκλεκτό της καρδιάς της Prince Albert στο St. James' Palace του Λονδίνου. Ως απόλυτη trendsetter της εποχής, η Victoria ενέπνευσε τις νύφες της Βρετανίας να πάνε κόντρα στην τότε παράδοση και να φορέσουν λευκό φόρεμα την ημέρα του γάμου τους, ξεκινώντας μία καινούργια μόδα που εδραιώθηκε, πήρε παγκόσμιες διαστάσεις και συνεχίζει να υπάρχει ως σήμερα. H δαντέλα στο εντυπωσιακό νυφικό της ήταν σχεδιασμένη από τον William Dyce, διευθυντή του τότε Government School of Design (που στη συνέχεια ονομάστηκε Royal College of Art) και κεντήθηκε πάνω σε ένα λευκό, σατέν φόρεμα ραμμένο από τη Mary Bettans. Φυσικά, τα μανίκια του φορέματος θεωρούνται στιγμή-ορόσημο στην ιστορία της μόδας.
Tα mutton sleeves συνέχισαν να αποτελούν βασικό στοιχείο του γυναικείου ρουχισμού καθόλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα και μάλιστα πολλές φορές λειτουργούσαν σαν ένδειξη κοινωνικού status. Η παρουσία τους στα κοστούμια ταινιών με ιστορίες της εποχής είναι απαραίτητη και μας δίνει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα.
Belle Époque
Τα φουσκωτά μανίκια συνέχισαν να είναι της μόδας και στην εποχή του Belle Époque, κυρίως χάρη στην Cléo de Mérode, μία γαλλίδα χορεύτρια με αξεπέραστο στιλ που θεωρείται από τις πρώτες προσωπικότητες-celebrities. Η Cléo ήθελε να κανονίζει μόνη της την εξωτερική της εικόνα, έδινε σαφείς οδηγίες σε κάθε φωτογράφο που της έπαιρνε το πορτρέτο και καθιέρωσε ένα συγκεκριμένο τρόπο ντυσίματος που αργότερα ονομάστηκε «à la Cléo»: υπερβολικά φουσκωμένα μανίκια και μία μικροσκοπική μέση, σφιγμένη με κορσέ.
Mid century
O θρυλικός σχεδιαστής Cristóbel Balenciaga θεωρείται υπεύθυνος για τη συνέχεια του trend στα μέσα του 20ού αιώνα, καθώς χρησιμοποίησε τα φουσκωτά μανίκια για να αλλάξει τη γυναικεία σιλουέτα που ήταν της μόδας εκείνη την εποχή και να εδραιώσει το δικό του όραμα. Γνωστός και ως The Master, ήταν ένας καταπληκτικός designer αλλά και μόδιστρος, καθώς γνώριζε πώς να ράψει τα σχέδιά του με εξαιρετική ποιότητα και ακρίβεια, σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του που ανέθεταν το έργο στο προσωπικό του ατελιέ.
Τα 80s
Όπως όλα τα ενδυματολογικά trends της δεκαετίας, έτσι και τα φουσκωτά μανίκια χαρακτηρίστηκαν από μία υπερβολή το 1980. Τα φορέματα και οι μπλούζες που εμφανίζονταν στις πασαρέλες και τα κοσμικά πάρτι είχαν συνήθως φανταχτερά χρώματα που δεν περνούσαν ποτέ απαρατήρητα (μεγάλη ζήτηση είχε το λαμέ) και μανίκια που μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τα αφτιά.
Τρομερό fashion είδωλο της εποχής ήταν η Joan Collins ως Alexis Carrington Colby στην αμερικάνικη σαπουνόπερα Dynasty, τα κοστούμια της οποίας ήταν όλα έργα τέχνης. Και είχαν σχεδόν πάντα muffed sleeves.
Φυσικά δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε και το νυφικό της πριγκίπισσας Diana, σχεδιασμένο από τον David και την Elizabeth Emanuel, το οποίο θεωρείται ένα fashion moment σχεδόν όσο σπουδαίο όσο η γαμήλια εμφάνιση της βασίλισσας Victoria.
Σήμερα
Όπως ήδη αναφέραμε, τα φουσκωτά μανίκια είναι μία από τις πιο περιζήτητες και δημοφιλείς τάσεις του σήμερα, παρούσα σε κολεξιόν μεγάλων οίκων όπως Fendi και Christian Dior μέχρι και ανεξάρτητων brands ή μαγαζιών fast fashion.
Υπάρχουν σε τουλάχιστον τρεις με τέσσερις φωτογραφίες στο προφίλ οποιουδήποτε influencer που σέβεται τον εαυτό του αλλά φοριούνται και από τις πιο διάσημες προσωπικότητες του Hollywood, σε τελετές όπως το Met Gala.
Ο λόγος ίσως πηγάζει από τη νοσταλγική διάθεση που χαρακτηρίζει τη βιομηχανία στις μέρες μας και τον ρομαντισμό που θυμίζει απλούστερες εποχές και παραμυθένια happy ends. Τα φουσκωτά μανίκια, τα φορέματα που θυμίζουν Μικρές Κυρίες, οι φραμπαλάδες, τα λουλουδάτα prints και οι μεγάλοι φιόγκοι είναι όλα στοιχεία που μας μεταφέρουν στην παιδική ηλικία και τα απογεύματα στην εξοχή και ίσως προσφέρουν μία όμορφη παρηγοριά σε ανήσυχους καιρούς.
Επίσης είναι χαριτωμένα και θηλυκά και μας φέρνουν σε επαφή με μία πιο γλυκιά πλευρά του γυναικείου εαυτού μας.