Κατέβασμα καλοκαιρινών ρούχων
Δεν χρειάζεται να βουλιάξεις στο χάος © BBH Singapore
Fashion

Πώς το κατέβασμα των καλοκαιρινών ρούχων δεν θα γίνει αγγαρεία

Δες το βίντεο της Diane Keaton, άδειασε τα όλα μπροστά σου και ξεκίνα

Συμβουλές, ανάμεσά τους και της Diane Keaton, για να κάνεις το κατέβασμα των καλοκαιρινών ρούχων και το καθάρισμα της ντουλάπας σου πιο εύκολα και ευχάριστα

Το καλοκαίρι έχει σχεδόν φτάσει και μαζί του η ώρα να κρύψουμε τα χειμωνιάτικα ρούχα μας και να κατεβάσουμε τα καλοκαιρινά. Όσο περισσότερα ρούχα έχεις και όσο λιγότερους αποθηκευτικούς χώρους, τόσο πιο πολύ φαντάζει η όλη διαδικασία σαν αγγαρεία. Υπάρχουν τρόποι, όμως, να φέρεις την ντουλάπα σου στην εποχή χωρίς να αισθανθείς ότι βουλιάζεις στο χάος, ευχάριστα και καταλήγοντας με περισσότερο χώρο στην ντουλάπα σου -κάπου πρέπει να μπουν όσα θα αγοράσεις φέτος-.  

Κατεβάζεις τα καλοκαιρινά σου ρούχα; Να μερικά tips που θα σε βοηθήσουν 

Θέσε τη σωστή βάση για να μην σε πάρει από κάτω 
Δεν θες να περάσεις όλη τη διαδικασία με την ψυχολογία της αγγαρείας. Διάλεξε την πιο άδεια μέρα μέσα στη βδομάδα σου και ξεκίνα από το πρωί, ώστε να μην έχεις το άγχος των υπόλοιπων υποχρεώσεών σου. Το πρώτο βήμα δεν είναι να ανοίξεις την ντουλάπα σου, αλλά να βάλεις την αγαπημένη σου playlist να παίζει. Φτιάξε την καλοκαιρινή σου γκαρνταρόμπα χορεύοντας και πείσε τον εαυτό σου ότι βρίσκεσαι σε σκηνή ρομαντικής κομεντί. 

Κατέβασμα καλοκαιρινών ρούχων
Βάλε την αγαπημένη σου μουσική και ξεκίνα © Andrew Santellan
 

Βγάλ’ τα όλα έξω 
Μπορεί να σου φαίνεται ότι έτσι θα κάνεις την κατάσταση ακόμα πιο χαώδη, αλλά αυτό ακριβώς θα σε βοηθήσει. Θα έρθεις κατά πρόσωπο με τον πραγματικό όγκο των ρούχων σου και θα συνειδητοποιήσεις ότι μάλλον έχεις περισσότερα απ’ όσα χρειάζεσαι και απ’ όσα θα βάλεις ποτέ. Μέσα στο χάος, θα είναι ευκολότερο να αποφασίσεις τι είναι περιττό και απλά πιάνει χώρο, μιας και θα φαντάζει απλά σαν μια ενόχληση στα μάτια σου.

Κατέβασμα καλοκαιρινών ρούχων
Το χάος θα σε βοηθήσει © A1_Moments_AU
  

Τι μένει και τι φεύγει 
Το πράγμα θέλει οργάνωση. Φτιάξε τρεις κατηγορίες: αυτά που μένουν, αυτά που φεύγουν -και κατά προτίμηση δωρίζονται- και αυτά που αποθηκεύονται. Η τελευταία κατηγορία είναι η πιο εύκολη, αφού σε αυτήν ανήκει ό,τι δεν θα φορέσεις σίγουρα μέσα στο καλοκαίρι, όπως μπουφάν, μπότες, πουλόβερ και φούτερ.  

Κατέβασμα καλοκαιρινών ρούχων
Χώρισε τα ρούχα σε τρεις κατηγορίες © Sarah Brown

Το δύσκολο κομμάτι είναι να αποφασίσεις τι πραγματικά θέλεις και χρειάζεσαι μέσα στην ντουλάπα σου και τι δεν θα σου λείψει αν φύγει μόνιμα από αυτήν. Τι μένει; Κατ’ αρχάς, όποιο ρούχο γνωρίζεις ότι πράγματι το φοράς συχνά και τα κλασικά κομμάτια, που όχι μόνο δεν θα φύγουν ποτέ από τη μόδα, αλλά μπορούν και να συνδυαστούν με πολλά άλλα κομμάτια της γκαρνταρόμπας σου.  

Στη συνέχεια, πρέπει να απαντήσεις στον εαυτό σου με ειλικρίνεια στο γιατί δεν έχεις φορέσει ένα ρούχο και στο αν πρόκειται να το βάλεις ξανά. Αν κρατάς κάτι λόγω συναισθηματικής αξίας ή επειδή ήταν ακριβό, αλλά δεν το φοράς είτε γιατί τελικά δεν σου άρεσε πάνω σου, είτε γιατί υπάκουε σε μια τάση που κράτησε έναν μήνα και δεν γύρισε ποτέ, δεν χρειάζεται πλέον να σου πιάνει χώρο. Το ίδιο ισχύει για όποιο κομμάτι κοίταξες και αμέσως αναρωτήθηκες αν το είχες αγοράσει μεθυσμένος.  

Συνήθως ο κανόνας του κρατάω μόνο ό,τι έχω φορέσει τον τελευταίο χρόνο είναι σωστός. Σιγουρέψου, όμως, πρώτα ότι δεν πρόκειται για κάποιο ρούχο, όπως ένα καλό φόρεμα, το οποίο έχεις για ειδικές περιστάσεις, ή για κάτι που πέρσι τέτοια εποχή δεν ήταν στο νούμερό σου, αλλά τώρα ταιριάζει μια χαρά στο σώμα σου.   

Τακτοποίησε τα 
Τώρα που βρήκες τι πηγαίνει σε ποια κατηγορία, πρέπει να αρχίσεις να τακτοποιείς. Ελπίζουμε το μέγεθος της ντουλάπας σου να ανταποκρίνεται στον αριθμό των ρούχων που αποφάσισες να κρατήσεις. Αν δεν έχεις παπουτσοθήκη, τότε τοποθέτησε τα παπούτσια σου στο κάτω μέρος της ντουλάπας σου. Αν αυτή δεν έχει αρκετό χώρο για να κρεμάσεις όσα θέλεις, δώσε προτεραιότητα στα πιο μακριά ρούχα και σε όσα τσαλακώνονται εύκολα. Τα υπόλοιπα δίπλωσέ τα και τοποθέτησέ τα σε ράφια και συρτάρια. Προσπάθησε να κάνεις έστω μία βασική κατηγοριοποίηση ως προς τα είδη των ρούχων -αν όχι και χρωματική-, ώστε να γλιτώσεις χρόνο από την προετοιμασία των μελλοντικών σου outfits.  

Κατέβασμα καλοκαιρινών ρούχων
Κατηγοριοποίησε τα ρούχα ανά είδος, αν όχι και ανά χρώμα © StockSnap

Τα ρούχα που θα αποθηκευτούν για την εποχή χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή. Είναι καλό να τα πλύνεις πριν τα καταχωνιάσεις. Προμηθεύσου υφασμάτινα αποθηκευτικά κουτιά, που θα τα προστατεύσουν από την υγρασία, και τοποθέτησέ τα μέσα τους διπλωμένα. Το βασικό είναι να μην μπλέξεις τα παπούτσια σου με άλλα ρούχα και να τα αποθηκεύσεις ξεχωριστά. Βάλε μέσα στα κουτιά, κάποιο προϊόν που θα κρατήσει τον σκώρο μακριά και ανανέωνε το μία φορά τον μήνα. Τα κουτιά καλύτερα να τοποθετηθούν σε κάποιο σημείο του σπιτιού που θα σε ενοχλούν όσο το δυνατόν λιγότερο.  

Επιστράτευσε κάποιον φίλο σου 
Όλα γίνονται λιγότερο βαρετά όταν έχεις παρέα. Ένας καλός φίλος σου δεν θα βοηθήσει απλά την διαδικασία να κυλήσει πιο ευχάριστα και γρήγορα, αλλά είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να πει την άποψή του στο ξεσκαρτάρισμα. Θες κάποιον αρκετά ειλικρινή, να σε ξέρει καλά και να έχει γούστο σε έναν βαθμό, ώστε να σου πει τι θεωρεί ότι δεν θα ξαναβάλεις ποτέ, τι δεν κατάλαβε ποτέ γιατί το αγόρασες, τι δεν ταιριάζει με το προσωπικό σου στιλ και τι δεν σε κολακεύει τόσο.  

Sex and the City Closet Dress up Scene Extended Version Carrie's Apartment VMA

Με τον τρόπο της Diane Keaton 
«Ζω εδώ τρία χρόνια και η ντουλάπα μου είναι τιγκαρισμένη με υπερβολικά πολλά ρούχα! Ήρθε η ώρα να το ξεπεράσω και να τα αφήσω! Δεν τα χρειάζομαι όλα αυτά». Με αυτή τη λεζάντα, η Diane Keaton ανέβασε ένα βίντεο, όπου την βλέπουμε να ξεσκαρτάρει την ντουλάπα της και να αποφασίζει ποια κομμάτια της γκαρνταρόμπας της θα αποχωριστεί και θα τα δωρίσει. 

Η τακτική της, για να διαλέξει τι θα φύγει, είναι απλή. Στις σακούλες μπαίνουν ρούχα που δεν καταλαβαίνει καν γιατί κάποτε τα αγόρασε, όπως ένα ζευγάρι μποτάκια με φωτιές για print, ρούχα που πλέον δεν της κάνουν, όπως ένα παλτό της, ρούχα που έχει να βάλει χρόνια, όπως ένα σακάκι που ούτε θυμάται αν το φόρεσε ποτέ, ρούχα που δεν μπορεί να φορέσει, όπως ένα ζευγάρι μπότες με υπερβολικά λεπτούς πάτους, και ρούχα που μπορεί ακόμα να φοράει, αλλά θεωρεί ότι θα είναι πιο χρήσιμα σε ανθρώπους λιγότερο προνομιούχους από την ίδια, όπως ένα μακρύ μπουφάν. Το αποτέλεσμα; Γέμισε τέσσερις σακούλες με ρούχα, που θα πάνε για καλό σκοπό.   

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice