Tips για να καταλάβεις τι αξίζει να αγοράσεις
5 συμβουλές για να ακολουθήσεις © StockSnap
Fashion

Είσαι σίγουρη πως θέλεις να το αγοράσεις;

Για να μην αδειάσει το πορτοφόλι σου και γεμίσει η ντουλάπα σου

Συμβουλές για να καταλάβεις αν αξίζει κάτι να το αγοράσεις

Οι περισσότεροι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση. Πηγαίνουμε να αγοράσουμε ένα πράγμα για εμάς ή ένα δώρο για κάποιον άλλον, κάτι πιάνει το μάτι μας και καταλήγουμε να αγοράσουμε περισσότερα από όσα υπολογίζαμε. Είναι εκείνες οι αγορές που αργότερα μετανιώνουμε για πολλούς λόγους, κυρίως για την άσκοπη ζημιά που κάνουν στο πορτοφόλι μας και για το ασφυκτικό τοπίο που δημιουργούν στην ντουλάπα μας.  

Το πρόβλημα είναι ότι την στιγμή που κάνουμε αυτές τις αγορές δεν συνειδητοποιούμε ότι στην πραγματικότητα πετάμε τα λεφτά μας. Υπάρχουν, όμως, ορισμένα tips που μπορούν να μάς βοηθήσουν να διαπιστώσουμε αν πράγματι θέλουμε και χρειαζόμαστε το ρούχο που είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε.  

Tips για να καταλάβεις αν κάτι αξίζει να το αγοράσεις 

Δημιούργησε έναν προϋπολογισμό  
Ίσως σου φαίνεται τρομερά βαρετό. Γνωρίζοντας, όμως, εξαρχής πόσα χρήματα μπορείς να ξοδέψεις σε πράγματα-δώρα για τον εαυτό σου, θα διαλέξεις πιο προσεκτικά. Όταν ξέρεις ότι έχεις 30€ διαθέσιμα για να αγοράσεις κάποιο ρούχο, θα φροντίσεις να τα δώσεις σε κάτι είτε που πραγματικά χρειάζεσαι, είτε που ξέρεις ότι θα έχει μία διάρκεια και θα βγάλει τα λεφτά του.  

«Πού θα το φορέσω;» 
Αυτή την ερώτηση πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου. Μπορεί ένα ρούχο να σου αρέσει ειλικρινά πάρα πολύ, αλλά μόλις το βάλεις στο πλαίσιο του lifestyle σου να διαπιστώσεις ότι θα βρεθεί το πολύ μία ευκαιρία να το φορέσεις και αυτή βρίσκεται κάπου στο μακρινό αόριστο μέλλον. Παράδειγμα; Βρήκες ένα καταπληκτικό βραδινό φόρεμα υπερπαραγωγή, αλλά οι αγαπημένες σου έξοδοι είναι για καφέ και για ταινία. Ή ερωτεύτηκες ένα ζευγάρι γόβες που είναι 15ποντες και εσύ με το ζόρι αντέχεις τα 7ποντα.  

Κάνε μία καταγραφή της ντουλάπας σου 
Εντάξει, δεν χρειάζεται πραγματικά να καθίσεις να γράψεις, αλλά κάν’ την έστω στο μυαλό σου. Ένα καλό καθάρισμα -τώρα που κατεβάζουμε και τα καλοκαιρινά- θα σε βοηθήσει. Δες ποια από τα ρούχα σου δεν έχεις βάλει σχεδόν ποτέ και φρόντισε να μην αγοράσεις ξανά από αυτήν την κατηγορία. Μετά παρατήρησε όλα τα κομμάτια που έχεις, ώστε να μην καταλήξεις με τίποτα διπλό και τριπλό (χρειάζεσαι πράγματι τόσα λευκά t-shirts;). Τέλος, κάθε φορά που πας να αγοράσεις κάτι, θυμήσου το περιεχόμενο της ντουλάπας σου και σκέψου αν πράγματι το δυνάμει νέο σου απόκτημα ταιριάζει με τα ήδη υπάρχοντα ρούχα σου. 

Εκτίμησε αυτά που έχεις 
Η ανάγκη σου να προσθέσεις νέα κομμάτια στην γκαρνταρόμπα σου θα περιοριστεί αν συνειδητοποιήσεις τις δυνατότητες όσων ήδη έχεις. Αν έχεις φροντίσει να «εξοπλίσεις» την ντουλάπα σου με κάποια βασικά κομμάτια, όπως το λευκό πουκάμισο και τα τζιν παντελόνια, η δουλειά σου θα είναι αρκετά εύκολη. Βρες τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς συνδυασμούς για κάθε ρούχο που έχεις και θα δεις ότι θα αργήσεις αρκετά να πεις ξανά την φράση «Δεν έχω τι να φορέσω».  

Μην κοιτάς μόνο την τιμή 
Ναι, όταν ο προϋπολογισμός σου είναι αρκετά περιορισμένος, η τιμή παίζει τον ρόλο της. Μακροπρόθεσμα, όμως, μπορεί να διαπιστώσεις ότι κάτι κατέληξε να είναι πιο ακριβό, αν υπολογίσει το «cost-per-wear». Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπολογίζουμε την τιμή, βάσει της συχνότητας που έχουμε χρησιμοποιήσει κάτι. Με αυτή τη λογική ένα φτηνό ζευγάρι παπούτσια, τα οποία φόρεσες μόνο μερικούς μήνες, είτε γιατί χάλασαν, είτε γιατί ανήκαν σε κάποια τάση που έφυγε αμέσως, είτε γιατί δεν ταίριαζαν με το στιλ σου, μπορούν να θεωρηθούν πιο ακριβά από ένα πιο ακριβό ζευγάρι, το οποίο συνέχισες να φοράς για χρόνια.  

Ο τρόπος να υπολογίσεις το «cost-per-wear» είναι απλός. Πάρε την τιμή του προϊόντος και διαίρεσε την με τις πιθανές φορές που θα το φορέσεις (να είσαι ειλικρινής).   

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice