Shoes SJP Collection
Νέο κατάστημα SJP Collection. (Photo: Twitter sjpcollection)
Fashion

20 άγνωστα μυστικά για τα παπούτσια

Ιστορίες, μεγέθη, ονόματα, μόδες, υλικά και μυστικά για το μεγάλο μας πάθος.

Με αφορμή το νέο κατάστημα SJP Collection της Sarah Jessica Parker στη Νέα Υόρκη, βρίσκουμε 20 μυστικά από την ιστορία, τη μόδα, τα trends, τα υλικά και τις συλλογές παπουτσιών.

H είδηση είναι ότι η Γυναίκα που Αγαπούσε Περισσότερο κι από τον Φίλο της Τα Παπούτσια της, η ηρωίδα του “Sex and the City” Carry Bradshaw αλλά και ηθοποιός και fashion θεότητα Sarah Jessica Parker η οποία επίσης είναι θύμα της απέραντης γοητείας των παπουτσιών, τον Απρίλιο, άνοιξε στη Νέα Υόρκη, στο νούμερο 31 West της 54th Street, το νέο της κατάστημα όπου διατίθεται η συλλογή παπουτσιών με την υπογραφή της, τα αρχικά της SJP Collection. Η φίρμα υπάρχει εδώ και έξη χρόνια και έχει άλλο ένα κατάστημα στο Μανχάταν, στην περιοχή South Street Seaport.
Το ιδιαίτερο είναι ότι στον ίδιο χώρο, μέχρι πρότινος, υπήρχε η μπουτίκ του Manolo Blahnik, ένας χώρος όπου η Carrie/Sarah έχει περάσει πολλές από τις πιο ευτυχισμένες ώρες της ζωής της, δοκιμάζοντας παπούτσια (υπάρχει εξήγηση για αυτό, όπως θα δείτε παρακάτω).

Η φίρμα παπουτσιών SJP υπάρχει από το 2014. Τα παπούτσια κατασκευάζονται στην Ιταλία και παρουσιάζονται νέες σειρές, τέσσερις φορές το χρόνο. Η Sarah Jessica Parker επιλέγει δυνατά, έντονα χρώματα και σχέδια με πολύ μοντέρνο στιλ. Τα παπούτσια πωλούνται σε άλλα έξη σημεία σε όλο τον κόσμο καθώς και στο Amazon.

Μία είδηση, καλή αφορμή για να τσεκάρουμε fun facts και μυστικά γύρω από τα παπούτσια, την ιστορία τους, τα όνειρα και τις ερμηνείες, τις συλλογές, κλασικά μοντέλα που έμειναν στην ιστορία της μόδας και άλλα που πουλήθηκαν σε αστρονομικές τιμές:

1. Μέγεθος παπουτσιού: Όσο 10 κριθάρια
Κάποτε όλοι μετρούσαν με το μάτι τα μεγέθη ή χρησιμοποιώντας μέρη του σώματος όπως από τον αγκώνα μέχρι τα δάχτυλα του χεριού για τα υφάσματα, ή το μέγεθος της παλάμης με ανοιχτά δάχτυλα για μήκος. Στην Αγγλία του 1324, ο βασιλιάς Εδουάρδος είχε βγάλει φιρμάνι ότι η μέτρηση της ίντσας είναι όσο 3 σπόροι κριθαριού. Κι έτσι τα μεγέθη των παπουτσιών μετριούνταν με μονάδα τον ένα σπόρο κριθαριού ή ολόκληρο το στάχυ για μεγάλα μεγέθη.

2. Τα τακούνια τα φόρεσαν πρώτοι οι άντρες
Κάποτε τα τακούνια χρησίμευαν στα παπούτσια για να κρατάνε αντίσταση στο πάτημα κατά την ιππασία και για να συγκρατούν τον αναβάτη στις μάχες. Αργότερα, οι Ευρωπαίοι ευγενείς το υιοθέτησαν στο ντύσιμό τους γιατί “προσδίδει στάτους” και βοηθάει αν είσαι κοντός αριστοκράτης. Η επιτυχία του γρήγορα πέρασε και στις γυναίκες που το υιοθέτησαν με χαρά και θεαματικά αποτελέσματα.

3. Οι αρχαίοι έλληνες ηθοποιοί φορούσαν πλατφόρμες
Η ανωτερότητα ενός ρόλου στη σκηνή των αρχαίων θεάτρων στην Ελλάδα τονιζόταν με τους κοθόρνους, τρίπατες πλατφόρμες παπουτσιών που έκαναν τον ηθοποιό να δείχνει μεγαλοπρεπής θεός ή άρχοντας ή ευγενής, μπροστά στους άλλους ρόλους που φορούσαν ταπεινά σανδάλια.

4. Τις πρώτες μπότες με ελαστικό στα πλαϊνά τις φόρεσε η βασίλισσα Βικτόρια
Μία πρωτοφανής ιδέα για μπότες που την είχε ο Λονδρέζος υποδηματοποιός Joseph Sparkes Hall και την παρουσίασε στη βασίλισσα Βικτόρια το 1837. Σωτήρια λύση αφού ξεμπέρδευε με όλη την ταλαιπωρία του δεσίματος πολλών κορδονιών. Ήταν η χρονιά που η Βικτόρια είχε ανέβει στο θρόνο και υιοθέτησε στο ντύσιμό της τις νέες μπότες με ελαστικό στο πλάι.

5. Το μεγαλύτερο παπούτσι με τακούνι στον κόσμο έχει ύψος 1.85 εκ. και μήκος 1.95 εκ.
Είναι το υπερμέγεθες μοντέλο της αυθεντικής μαύρης μπότας με λουράκι πέδιλο “Otto”, ενός από τα πιο γνωστά σχέδια του Νεοϋορκέζου designer Kenneth Cole. Το μοντέλο ήταν η επιτυχία της σεζόν το 2014 κι έτσι ο Cole θέλησε να δημιουργήσει αυτή τη γιγα-ρέπλικα για να το γιορτάσει (και να μπει στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες).

6. Ο όρος “Sneakers” σημαίνει “παπούτσια που δεν ακούγεται το πάτημά τους”
Η ελαστική σόλα τους τα κάνει εντελώς αθόρυβα στο περπάτημα κι έτσι μπορείς να “τρυπώνεις” - sneak, χωρίς να σε ακούνε. Ο όρος “sneaks” για τα παπούτσια με ελαστική σόλα έγινε γνωστός στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι ανανεωτές προτίμησαν το “sneakers”.

7. Ο Jimmy Choo έφτιαξε το πρώτο του παπούτσι σε ηλικία 11 ετών
Ο Jimmy Choo, γιός τσαγκάρη, γνωρίζοντας τα μυστικά της δουλειάς έφτιαξε το πρώτο του παπούτσι όταν ήταν μόλις 11 ετών. Αργότερα σπούδασε στο Τεχνικό Κολλέγιο του Cordwainers στην Αγγλία και το 1986, σε ηλικία 38 ετών άνοιξε το πρώτο του κατάστημα και ξεκίνησε την αυτοκρατορία του στο παπούτσι.

8. Τα παπούτσια wedges τα δημιούργησε πρώτος ο Ferragamo
Ο Salvatore Ferragamo δημιούργησε το παπούτσι wedge που σημαίνει “σφήνα”, στη δεκαετία του 1940 όταν, λόγω του πολέμου και του οικονομικού αποκλεισμού της Ιταλίας, δεν μπορούσε να βρει μέταλλο για να χρησιμοποιήσει στα τακούνια. Πειραματιζόμενος με ξύλο (φελλό της Σαρδηνίας), κολλώντας, πλανάροντας, τριμάροντας και ενώνοντας κομμάτια στη σόλα, προέκυψε η σφήνα από ξύλο και το σχέδιο wedge.

9. Οι κλασικές Κόκκινες Σόλες του Louboutin ήταν έμπνευση από έναν πίνακα του Andy Warhol
Το 1993, ο Γάλλος σχεδιαστής Christian Louboutin ήθελε να δημιουργήσει ένα παπούτσι εμπνευσμένο από το γνωστό πίνακα με τα “Λουλούδια” του Warhol. Όταν είδε το πρωτότυπο, του άρεσε αλλά ένοιωθε ότι κάτι του λείπει. Την ίδια ώρα, δίπλα του, καθόταν μία βοηθός βάφοντας τα νύχια της με κόκκινο μανό. Σε μία αναλαμπή της στιγμής που θα έμενε στην ιστορία της μόδας, ο Louboutin άρπαξε το μανό και έβαψε τη σόλα του παπουτσιού κατακόκκινη…

10. Οι αυθεντικές μπότες Dr. Marten φτιάχτηκαν για να ανακουφίζουν το πόδι στην πολύωρη εργασία.
Το 1945, ο Dr. Klaus Martens, 25χρονος στρατιώτης τότε, δημιούργησε ένα πρωτότυπο παπούτσι με αερόσολες αντί για το παραδοσιακό σκληρό δέρμα που χρησιμοποιούσαν, για να ανακουφίσει το σπασμένο του πόδι όσο ανάρρωνε. Για να φτιάξει εκείνο το μοναδικό παπούτσι συνεργάστηκε με έναν παλιό του φίλο, τον μηχανικό Dr. Herbert Funk. Στη δεκαετία του 1960, η βρετανική εταιρία Griggs πήρε ειδική άδεια για να κατασκευάσει τα παπούτσια αυτά στην Αγγλία. Στη δεκαετία του ‘70, όταν εμφανίστηκε η μόδα του punk και των oi, τα μποτάκια αυτά έγιναν σήματα κατατεθέν της αγγλικής μουσικής σκηνής και της μόδας του δρόμου.

11. Τα παπούτσια που πουλήθηκαν στη μεγαλύτερη τιμή σε δημοπρασία ήταν τα κόκκινα ρουμπινένια γοβάκια από τον Μάγο του Οζ
Το 1939, όταν η νεαρή ακόμα Judy Garland, παίζοντας την Ντόροθι στην ταινία Ο Μάγος του Οζ, φορούσε εκείνα τα κόκκινα λαμπερά γοβάκια δεν ήξερε ότι γράφει ιστορία στον κινηματογράφο. Τα γοβάκια πουλήθηκαν για 660.000 δολάρια σε δημοπρασία το 2000. Αυτή τη στιγμή στον κόσμο έχουν εναπομείνει μόνο τέσσερα (γνωστά) ζευγάρια από εκείνα τα γυαλιστερά παπούτσια φτιαγμένα από κόκκινο μεταξωτό φάυγ και με επένδυση από ζορζέτα με πούλιες.

12. Η Celine Dion έχει δηλώσει ότι διαθέτει περισσότερα από 10.000 ζευγάρια παπούτσια
Δεν είναι η μόνη αλλά είναι από τις μεγάλες φαν των παπουτσιών. Το 2017, παραδέχτηκε στο Women’s Wear Daily, τη “βίβλο της μόδας”, ότι έχει 10 χιλιάδες ζευγάρια παπούτσια. Λίγα χρόνια πριν, το 2013, είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στην Ellen Degeneres, ότι είχε 3.000 ζευγάρια .

13. Κι όμως υπάρχει επιστημονική εξήγηση γιατί οι γυναίκες συλλέγουν παπούτσια
Σύμφωνα με την πανεπιστημιακό και συγγραφέα του βιβλίου “Footnotes”, Suzanne Ferriss: Η αγορά παπουτσιών ενεργοποιεί το «σημείο συλλογής», μια περιοχή του προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου που ερεθίζεται στη θέα παπουτσιών ή ό,τι άλλο μπορεί να επιθυμείς. Όπως λέει, “τα παπούτσια είναι συλλεκτικά αντικείμενα, είτε οι γυναίκες συνειδητοποιούν ότι τα αντιλαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο είτε όχι”.

14. Στα όνειρα, τα παπούτσια σημαίνουν τον τρόπο που προσεγγίζετε τη ζωή
Σύμφωνα με τους διάφορους ονειροκρίτες, αν φοράς παπούτσια στο όνειρό σου, αυτό σημαίνει ότι είσαι προσγειωμένο άτομο και πατάς γερά στη γη. Το να μη φοράς παπούτσια σημαίνει ότι είσαι ξένοιαστος χαρακτήρας ή ότι έχεις το άγχος της φτώχειας ή τα οικονομικά σου είναι περιορισμένα. Το να αλλάζεις παπούτσια στο όνειρό σου σημαίνει ότι έρχεται μία μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου, καινούργια δουλειά ή νέο αίσθημα. Αν ονειρευτείς ότι βρίσκεις παπούτσια, αυτό σημαίνει ότι ξαναβρίσκεις το βηματισμό σου και τον έλεγχό σου στη ζωή.

15. Τα παπούτσια που φοράς στη δουλειά σου μπορεί να φανερώνουν τον μισθό σου
Σύμφωνα με μία έρευνα στο Beso.com που έγινε το 2013 και στην οποία έλαβαν μέρος 6.750 γυναίκες: το 71% που δήλωσαν ότι βγάζουν λιγότερα από 40.000 δολάρια το χρόνο (€ 37.000) δεν φορούν ψηλά τακούνια στην εργασία τους. Αντίθετα, το 21% που βγάζουν περισσότερα από 150.000 δολάρια το χρόνο (€ 139.000) φορούν ψηλά τακούνια στην εργασία τους. Τα στάνταρντς μπορεί να έχουν αλλάξει από το 2013 αλλά οι τάσεις είναι που έχουν το ενδιαφέρον.

16. Η Audrey Hepburn θεωρείται ότι έκανε μόδα τα δερμάτινα loafers
Ήταν η γυναίκα που ό,τι και να φορούσε, από τιάρα μέχρι πετσέτα μπάνιου στο κεφάλι, μέχρι χαμηλά “κολεγιακά”, αντρικά loafers, τα έκανε να δείχνουν τέλεια επάνω της – και δημιουργούσε μόδες. Η Wall Street Journal θεωρεί ότι μόλις η Audrey εμφανίστηκε στο φιλμ “Funny Face” του 1957 σαν ντεμοντέ υπάλληλος βιβλιοπωλείου φορώντας αυτά τα παπούτσια, μαύρα δερμάτινα Ferragamo εκτόξευσε τη δημοτικότητά τους.

17. Οι διχαλωτές σαγιονάρες έλκουν την καταγωγή τους από τα Γιαπωνέζικα σανδάλια
Σύμφωνα με τη σελίδα της εταιρείας Havaianas, οι διάσημες σε όλο τον πλανήτη σαγιονάρες ή flip flop όπως λέγονται, κανονικά δεν έχουν μαλακή σόλα αλλά σκληρή γιατί είναι εμπνευσμένα από τα χαρακτηριστικά Γιαπωνέζικα σανδάλια Zori που κατασκευάζονται από υφασμάτινες λουρίδες και απο ψάθα του φυτού του ρυζιού. Για αυτό το λόγο και η σόλα των ελαστικών Havaianas έχει το ανάγλυφο σχέδιο των κόκκων του ρυζιού.

18. Ο πεθερός έκανε δώρο στον γαμπρό τα παπούτσια του γάμου.
Σε πολλές χώρες υπήρχε μέχρι πρόσφατα αυτή η αναχρονιστική παράδοση, ο πατέρας της νύφης να προσφέρει στον γαμπρό του τα παπούτσια του γάμου σαν συμβολικό πέρασμα της εξουσίας σε αυτόν. Μία παραλλαγή του εθίμου είναι να δένουν από τα κορδόνια ένα ζευγάρια παπούτσια, στους πίσω προφυλακτήρες του αυτοκινήτου των νεόνυμφων. (Η παντόφλα έρχεται μετά).

19. Τα παπούτσια που φορούσε ο Neil Armstrong στην πρώτη βόλτα του ανθρώπου στη Σελήνη, αυτή τη στιγμή ίπτανται κάπου στο διάστημα
Το διάσημο “μικρό βήμα για τον άνθρωπο, τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα”, έγινε το 1969 στη Σελήνη, από τον αστροναύτη Neil Armstrong. Στην επιστροφή του από τη βόλτα, φοβούμενος ότι οι διαστημικές του μπότες μπορεί να είχαν μολυνθεί από ξένα, άγνωστα και πιθανότατα επικίνδυνα μικρόβια και υλικά, τις έβγαλε και απλώς τις πέταξε στο διάστημα. Οι μπότες δεν βρέθηκαν ποτέ.

20. Τα αντρικά σκαρπίνια Oliver Sweeney έχουν κρυφή θήκη για ουίσκι
Πρόκειται για τα συλλεκτικά, περιορισμένης κυκλοφορίας και διάσημα αντρικά brogues της εταιρείας “Oliver Sweeney” που έχουν στο τακούνι τους ειδική θήκη για να κρύβεται μινιατούρα μπουκάλι ουίσκι. Μάλιστα υπάρχει και διαφανές σημείο από το οποίο μπορεί ο κύριος που τα φοράει, να “επιδεικνύει” ότι το διαθέτει, αν κάθεται σταυροπόδι.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice