Τα ξέρουμε όλες, τα έχουμε φορέσει οι περισσότερες, αγνοούμε τον τρόπο κατασκευής τους. Ήρθε λοιπόν ένα μέιλ στο site μας από τον ευγενέστατο κύριο Στέλιο Παγώνη που με αφορμή ένα ταξίδι του στα Χανιά γύρισε ένα βίντεο το οποίο μας έστειλε μαζί με την παρακάτω επιστολή:
«Πάντα είχα στο μυαλό μου να δω σε γραμμή παραγωγής το πώς κατασκευάζονται τα δερμάτινα ελληνικά σανδάλια. Οι εικόνες που είχα ήταν του πατέρα μου να φτιάχνει και να επιδιορθώνει κάθε λογής σανδάλια – παπούτσια – τσάντες – ζώνες μπουφάν. Φωτογραφίες, video και περιοδικά είχαν καλύψει ένα μέρος από την περιέργεια του μυαλού μου. Έφτασε όμως η ώρα που μετά από καιρό ο πατέρας μου και εγώ επισκεφθήκαμε την φιλόξενη Κρήτη. Μετά την επίσκεψη μας έγραψα ένα κείμενο και έφτιαξα ένα μικρό video.
Μετά από 9 ώρες ταξίδι με το πλοίο φτάσαμε στα Χανιά, εκεί μας περίμενε ο Μιχάλης (ο μικρός γιος της οικογένειας Κληματσάκη) και κατευθυνθήκαμε στο βιοτεχνικό πάρκο των Χανίων (ΒΙΟΠΑ) εκεί που στεγάζονται αρκετές βιοτεχνίες που κατασκευάζουν ελληνικά σανδάλια και όχι μόνο. Περνώντας στο εσωτερικό της βιοτεχνίας μας υποδέθηκαν ο κ. Κώστας & η κα. Μαρία Κληματσάκη (Ο κ. Κώστας από τους παλαιούς του χώρου με μεγάλη γνώση στο αντικείμενο και την αποδοχή του συνόλου των συναδέλφων) και αμέσως αισθανθήκαμε σαν το σπίτι μας. Εγώ έπιασα κατευθείαν την κάμερα και προσπαθούσα να απαθανατίσω την κάθε στιγμή με όσες περισσότερες φωτογραφίες & video μπορούσα. Η βιοτεχνία δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από τα μεγάλα εργοστάσια του εξωτερικού, νέα σύγχρονα επαγγελματικά μηχανήματα, προσωπικό άρτια εκπαιδευμένο και η έννοια οικογενειακή επιχείρηση διάχυτη παντού στο εσωτερικό. Δουλειά, δουλειά, δουλεία, αυτό ήθελα να κάνω, να μάθω και να περάσω από το κάθε πόστο και να δουλέψω έστω και για λίγο χρονικό διάστημα, για να μπορέσω να καταλάβω όλη την διαδικασία μέχρι να βγει το τελικό προϊόν.
Ταμπακαριά: Τα χανιώτικα βυρσοδεψεία
Κατά το χρονικό διάστημα που ήμασταν στην Κρήτη δεν παραλείψαμε να επισκεφτούμε και τα λίγα βυρσοδεψία που έχουν απομείνει για να δούμε πως γίνεται η δέψη του δέρματος.
Η πρώτη ύλη (δέρματα) είναι από την Ελλάδα, Νότιο Αφρική – Γαλλία – Γερμανία - Ολλανδία – και έρχονται ημιεπεξεργασμένα. Το τρίχωμα και το εσωτερικό έχει αφαιρεθεί λόγω της χημικής επεξεργασίας που χρήζει. Στα Ταμπακαριά γίνεται πλέον η επεξεργασία με φυτικά και φιλικά προς το περιβάλλον συστατικά. Βαρέλες – σκίσιμο – πίεση – στέγνωμα – βάψιμο μερικές από τις εργασίες που γίνονται μέχρι να παραχθεί το τελικό προϊόν για να γίνει σανδάλια – ζώνες- τσάντες- σακίδια κλπ. Μια πραγματική αξέχαστη εμπειρία που αξίζει να την παρακολουθήσεις.
Ύστερα από μια εβδομάδα καθημερινής συναναστροφής με τους ανθρώπους και τις βιοτεχνίες αποκόμισα πολλά θετικά συναισθήματα και εμπειρίες. Τα δερμάτινα προϊόντα είναι ένα μέρος της βαριάς τουριστικής βιομηχανίας της Ελλάδας που δυστυχώς το κράτος δεν τους δίνει την δυνατότητα για παραπάνω εξέλιξη και προβολή.
Τώρα πραγματικά ξέρουμε καλύτερα το προϊόν που πουλάμε από πόσα στάδια έχει περάσει και τι αγάπη έχει δεχθεί για να μπει στο ράφι του καταστήματος και να πουληθεί στο υποψήφιο αγοραστή. Για αυτό τα ελληνικά χειροποίητα σανδάλια είναι μοναδικά και η ελληνική μαγεία αποτυπώνεται σε κάθε σχέδιο και σε κάθε ζευγάρι. Εάν βρίσκετε ενδιαφέρον αυτό το ταξίδι μου και το βίντεο θα χαρώ να το αναρτήσετε. Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία και σας εύχομαι ό,τι καλύτερο. Φιλικά Στέλιος Παγώνης.
Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε πως κατασκευάζονται τα ελληνικά σανδάλια.