Orsalia Sarri: Τα παπούτσια που δεν θα βγάζεις από τα πόδια σου

Η σχεδιάστρια παπουτσιών, Ορσαλία Σαρρή μάς μιλά για την ιστορία και την εξέλιξη του brand

Greek design: Συνέντευξη με την σχεδιάστρια παπουτσιών, Orsalia Sarri.

Συνδυάζονται κομψότητα, διαχρονικό στιλ, ψηλό τακούνι και άνεση; Αν τα παπούτσια σου είναι Orsalia Sarri, ναι. Γόβες, πέδιλα, σανδάλια, mules, κάθε σχέδιο και επιφώνημα. Ο πραγματικός ενθουσιασμός όμως έρχεται όταν τα βάζεις στα πόδια σου και συνειδητοποιείς ότι είναι τόσο απαλά και άνετα που θα μπορούσες να τα φοράς από το πρωί ως το βράδυ. Συναντήσαμε τη σχεδιάστρια, Ορσαλία Σαρρή, για να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτά τα μικρά θαύματα.

Χειροποίητα παπούτσια Orsalia Sarri - Η σχεδιάστρια παπουτσιών, Ορσαλία Σαρρή
Η σχεδιάστρια παπουτσιών, Ορσαλία Σαρρή

Πείτε μας λίγα λόγια για τη φιλοσοφία του ORSALIA SARRI brand.
Το βασικό είναι ότι η γυναίκα που θα φορέσει τις δημιουργίες μου, θα νιώσει πιο κοντά στο στιλ και τη μόδα του σήμερα, με ένα ολοκληρωμένο, προσεγμένο look για όλες τις ώρες μέσα στην καθημερινότητά της. Ο σχεδιασμός και η επιλογή των χρωμάτων και των δερμάτων έχουν μια chic και girly διάθεση για να τονίζουν τη θηλυκότητα και να απογειώνουν ακόμα και ένα minimal look. Όντας γυναίκα, γνωρίζω πώς θέλουμε να δείχνουμε και όχι τι θέλουν οι άλλοι να βλέπουν σε εμάς. Η φιλοσοφία του brand, λοιπόν, είναι να εξωτερικεύεται η προσωπικότητα, η αυτοπεποίθηση και ο δυναμισμός κάθε γυναίκας. Το μυστικό είναι ότι τα παπούτσια δεν αντιμετωπίζονται ως άψυχο υλικό αλλά ως εργαλείο.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον σχεδιασμό γυναικείων υποδημάτων;
Πριν καν ασχοληθώ με τη δημιουργία υποδημάτων για άλλες γυναίκες, έψαχνα ιδιαίτερα παπούτσια για εμένα και όταν δεν τα έβρισκα, τα δημιουργούσα – κομμένα και ραμμένα στα μέτρα μου. Το 2011, λοιπόν, ξεκίνησα την εταιρεία Orli όπου κατασκεύαζα αποκλειστικά custom made παπούτσια. Αποφασίζαμε μαζί με κάθε πελάτισσα για το σχέδιο συνδυάζοντας το στιλ, την επιθυμία και την περίσταση για την οποία προοριζόταν το ζευγάρι παπουτσιών. Στο μυαλό μου είχα τακούνια, υλικά, προσωπικότητες γυναικών και διαφορετικές κατασκευές. Στην πορεία συνειδητοποίησα πως όλα είχαν κοινό παρανομαστή τις ιδέες μου, τη χημεία μου με τις γυναίκες και την απόλυτη ενσυναίσθηση των επιθυμιών τους. Επενδύοντας σε αυτή τη σχέση, γεννήθηκε το brand Orsalia Sarri με τις δικές μου πλέον συλλογές.

Βρήκατε αμέσως το στιλ σας ή υπήρξαν ερεθίσματα που επηρέασαν το ύφος του brand;
Τα παπούτσια στις συλλογές μου αποτελούν μια all day επιλογή. Μπορούν να φορεθούν από το πρωί έως το βράδυ και απευθύνονται σε σύγχρονες γυναίκες που ξεκινούν τη μέρα τους πηγαίνοντας στη δουλειά και καταλήγουν σε μια έξοδο με φίλους μετά το σχόλασμα. Αυτή θεωρώ ότι είναι η ανάγκη της εποχής, γιατί παρά τις υποχρεώσεις θέλουμε να είμαστε καλοντυμένες και να έχουμε προσεγμένο στιλ. Δεν χρειαζόμαστε μια ειδική περίσταση για να αναζητήσουμε ένα ιδιαίτερο design παπουτσιού, μπορούμε να το προσθέσουμε στην καθημερινότητά μας. Η αισθητική μου και η πρόθεσή μου να δώσω στις γυναίκες κάτι κομψό που θα τις συνοδεύει στις ατελείωτες ώρες της ημέρας τους, διαμόρφωσαν το ύφος του brand.

Χειροποίητα παπούτσια Orsalia Sarri

Σε ποιες γυναίκες απευθύνονται τα παπούτσια που σχεδιάζετε;
Το παπούτσι είναι σίγουρα κομμάτι της μόδας, όμως φτιάχνεται με σκοπό να περπατηθεί. Πρέπει να νιώθεις καλά, όταν το φοράς για να μη καταλήξει αξεσουάρ που το κρατάς στο χέρι μέχρι να επιστρέψεις σπίτι και μετά περάσει τις υπόλοιπες ημέρες της ζωής του κλεισμένο σε ένα κουτί στο βάθος της ντουλάπας. Απευθύνομαι, λοιπόν, σε όσες γυναίκες γνωρίζουν πvς τα παπούτσια δεν είναι απλά αξεσουάρ αλλά συνδυάζουν το στιλ και τη χρηστικότητα, τη μόδα και τοn σεβασμό στην υγεία μας. Απευθύνομαι στη γυναίκα που είναι απελευθερωμένη με την εικόνα της, φοράει με την ίδια άνεση flat και ψηλοτάκουνα γιατί ξέρει ότι στο στιλ δεν χωρούν ταμπέλες.

Συνήθως τα ψηλοτάκουνα παπούτσια είναι συνώνυμο της ταλαιπωρίας, τι είναι αυτό που κάνει τα δικά σας τόσο άνετα;
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ενός παπουτσιού –ακόμα κι αυτά που εσείς δεν βλέπετε ή δεν γνωρίζετε ότι υπάρχουν σε ένα παπούτσι– επιλέγονται με βασικό κριτήριο τον σεβασμό στο πόδι που θα τα φορέσει. Έχοντας πολυετή πείρα στην custom made κατασκευή, γνωρίζω τόσο τις πρακτικές, όσο και τις ψυχολογικές ανάγκες στη δημιουργία ενός παπουτσιού. Δεν θα ήθελα να σας κουράσω με τεχνικές λεπτομέρειες, θα πω απλά ότι στα ψηλοτάκουνα παπούτσια βασικό ρόλο παίζει η  κλίση και ο πάτος του παπουτσιού, οπότε αν είναι ενισχυμένος και εξαιρετικά μαλακός και έχει δοθεί η σωστή κλίση, μπορούν να είναι το ίδιο άνετα με ένα ζευγάρι ίσια παπούτσια. Είναι σημαντικό άλλωστε μια γυναίκα να νιώθει τόσο άνετα στα παπούτσια, που να κάνει σίγουρα και σταθερά βήματα μπροστά, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Χειροποίητα παπούτσια Orsalia Sarri

Ποια είναι η απόλυτη τάση της φετινής σεζόν στα παπούτσια;
Η γυναίκα πάντα θα επιλέγει να περπατά πάνω σε 8, 10, 12 πόντους και πάντα θα νιώθει πως όλα τα βλέμματα «κρέμονται» από τα τακούνια της. Τα ψηλοτάκουνα είναι μια διαχρονική τάση, όμως φέτος έχουν και τα mules την τιμητική τους. Μπορούν να ολοκληρώσουν οποιοδήποτε outfit, φοριούνται όλες τις εποχές, έχουν χαρακτήρα και «βγάζουν» ένα sexiness αφήνοντας ακάλυπτα κομψά σημεία του γυναικείου ποδιού. Υπάρχει ακόμα μια τάση να χαμηλώσουμε τα εκατοστά των τακουνιών μας, την οποία βρίσκω ενδιαφέρουσα. Εξάλλου το στιλ και η θηλυκότητα δεν είναι θέμα ύψους!

Ποια είναι η έμπνευση πίσω από την τελευταία σας καλοκαιρινή συλλογή;
Φέτος είναι μια διαφορετική χρονιά, για την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο όλο. Όλοι μας κάναμε πολλές σκέψεις σχετικά με αυτή την πανδημία και οι δικές μου αφορούσαν το σύμπαν και τη δύναμη που έχει επάνω μας. Έτσι, αποτύπωσα τις σκέψεις μου στα παπούτσια μου: οι δυνάμεις, τα χαρακτηριστικά, τα χρώματα του γαλαξία μας, οι κινήσεις και τα σχήματα των πλανητών βρήκαν τη θέση τους στα σχέδιά μου. Η συλλογή «Galaxy Collection 2020» έχει παπούτσια με ονόματα πλανητών, αστεριών και ουράνιων σωμάτων, χρώματα και λουράκια με κίνηση που αγκαλιάζουν το πόδι, όπως αγκαλιάζει εμάς το σύμπαν με τις δυνάμεις του. 

eshop: www.orsaliasarri.gr, FB: orsaliasarri.gr, Insta: orsaliasarri

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice