The Athens Alley: Μόδα και τέχνη συναντιούνται στην οδό Αγίου Δημητρίου

Ένα δρομάκι στην περιοχή του Ψυρρή έγινε η νέα γειτονιά αθηναίων καλλιτεχνών και σχεδιαστών

Greek design: Η οδός Αγ.Δημητρίου στου Ψυρρή αλλάζει πρόσωπο. Ελάτε να σας συστήσουμε τους 3QUARTERS, MIK by Mike Sparopoulos, MadeBride by Antonea και Savrani Creations.

Aυτή η πόλη έχει έναν μοναδικό τρόπο να αλλάζει, να μεταμορφώνεται, να εξελίσσεται. Ένα δρομάκι στην περιοχή του Ψυρρή, με άδεια νεοκλασικά και σύγχρονα κτίρια, καταστήματα με κατεβασμένα ρολά και μικρά μαγαζιά, έγινε η νέα γειτονιά αθηναίων καλλιτεχνών και σχεδιαστών. Άνθρωποι με πάθος για την τέχνη τους, αγάπη για την Αθήνα και όραμα για το μέλλον, αγκάλιασαν την αστική ομορφιά της Αγίου Δημητρίου και άρχισαν να αλλάζουν το τοπίο.

MIK by Mike Sparopoulos, το εργαστήριο του Μιχάλη Σπαρόπουλου
MIK by Mike Sparopoulos, το εργαστήριο του Μιχάλη Σπαρόπουλου ©Θανάσης Καρατζάς

Ο καλλιτέχνης και σχεδιαστής Μιχάλης Σπαρόπουλος, δημιουργός του brand ΜΙΚ by Mike Sparopoulos
Ο καλλιτέχνης και σχεδιαστής Μιχάλης Σπαρόπουλος, δημιουργός του brand ΜΙΚ by Mike Sparopoulos ©Θανάσης Καρατζάς

Στον αριθμό 19 θα συναντήσεις το MIK by Mike Sparopoulos, όπου ο Μιχάλης δημιουργεί κεραμικά και κοσμήματα, κομμάτια μοναδικά και φιλικά προς το περιβάλλον. Βασική πηγή της έμπνευσής του είναι η Ελλάδα, η αρχαιότητα και η λαϊκή τέχνη, ενώ τα κοσμήματά του είναι εμπνευσμένα από το αρχαίο δράμα και έχουν κυρίαρχο υλικό τους ανακυκλωμένα λάστιχα από ποδήλατα και μηχανές. Λατρεύει επίσης σαν υλικό τον πηλό γιατί του προσφέρει τη δυνατότητα να δίνει σχήμα στις ιδέες του –και τι ιδέες!– με υπέροχα αντικείμενα που αξίζουν μια θέση στον χώρο σου. Για εκείνον η περιοχή του Ψυρρή έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα, είναι ένα μέρος γεμάτο δημιουργούς και εκεί βρήκε τη θέση του.

Αγ.Δημητρίου 19, 2114032003, FB: MIK by Mike Sparopoulos, Insta: mik_sparopoulos

Η Γαρυφαλιά και ο Γιάννης των 3QUARTERS ©Θανάσης Καρατζάς
Η Γαρυφαλιά και ο Γιάννης των 3QUARTERS ©Θανάσης Καρατζάς

Κατάστημα 3QUARTERS
Κατάστημα 3QUARTERS

Ακριβώς δίπλα, η Γαρυφαλιά και ο Γιάννης με το 3QUARTERS μεταμορφώνουν στο εργαστήριό τους το σήμα κατατεθέν της πόλης –τις τέντες– σε αδιάβροχες τσάντες, σακίδια και πορτοφόλια με urban αισθητική. Με έμφαση στο upcycling δουλεύουν στο χέρι, ενώ ακολουθούν τη λογική του «work locally» με υλικά και εργαλεία από ντόπιους προμηθευτές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Γιάννης επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως κριτής για τα Βραβεία Καινοτομίας Sustainable Fashion. Οι τσάντες τους έχουν φτάσει σε καταστήματα της Νέας Υόρκης, της Κουάλα Λουμπούρ και των Βρυξελλών, ενώ πρόσφατα διπλασίασαν τον χώρο τους εδώ για να μπορείς να χαζεύεις από κοντά όλα τους τα σχέδια. Στο eshop θα βρεις και τη νέα τους συλλογή MER με χρώματα εμπνευσμένα από το ελληνικό καλοκαίρι.

Αγ. Δημητρίου 19, 2111832311, eshop: 3quarters.design, FB: 3QUARTERS, Insta: 3quarters.design

Atelier MadeBride by Antonea και Savrani Creations ©Θανάσης Καρατζάς
Atelier MadeBride by Antonea και Savrani Creations ©Θανάσης Καρατζάς

Λίγα μέτρα πιο κάτω, στον αριθμό 26, βρίσκεται το MadeBride by Antonea με τα πιο παραμυθένια χειροποίητα νυφικά που έχεις δει ποτέ. Για τη σχεδιάστρια Δήμητρα κάθε νύφη είναι μοναδική και γι’ αυτό τη δέχεται κατ' αποκλειστικότητα, αναλαμβάνοντας όλα τα στάδια δημιουργίας του νυφικού. Εδώ και 12 χρόνια οι νύφες την επιλέγουν για τα ιδιαίτερα σχέδια που δημιουργεί, την προσοχή στη λεπτομέρεια, την επιμονή στα διακοσμητικά στοιχεία τα οποία δουλεύονται εξ ολοκλήρου στο χέρι και την ποιότητα των υφασμάτων και του αποτελέσματος. Θα χρειαστείς μόλις 4 πρόβες για να πάρεις το νυφικό των ονείρων σου σπίτι, όμως η συνολική διαδικασία χρειάζεται τουλάχιστον 3 μήνες, οπότε κλείσε εγκαίρως το ραντεβού σου. Η Δήμητρα ήθελε ανέκαθεν να στεγάσει το atelier της σε μια εναλλακτική γειτονιά και η Αγίου Δημητρίου της έδωσε αυτό που ήθελε: μια ωραία, φιλική ατμόσφαιρα στην οποία μπορεί καθημερινά να συναναστρέφεται τους γείτονές της.

Αγ. Δημητρίου 26, 2130052111, madebride.gr, FB: Made Bride by Antonea, Insta: madebride

Atelier MadeBride by Antonea και Savrani Creations
Atelier MadeBride by Antonea και Savrani Creations ©Θανάσης Καρατζάς

Η σχεδιάστρια Κατερίνα Σαβράνη του Savrani Creations
Η σχεδιάστρια Κατερίνα Σαβράνη του Savrani Creations ©Θανάσης Καρατζάς

Στον ίδιο χώρο θα βρεις και τα νυφικά παπούτσια των ονείρων σου, χάρη στην ηθοποιό Κατερίνα Σαβράνη και το Savrani Creations, που συνδυάζει την άνεση με την κομψότητα που έχει ανάγκη κάθε νύφη. Έχοντας ζήσει και εργαστεί χρόνια ως μοντέλο στο Παρίσι, η Κατερίνα επέστρεψε αποφασισμένη να συνδυάσει τις γνώσεις, την εμπειρία και τις σπουδές της στο σχέδιο και την ιστορία της τέχνης, δημιουργώντας τα παπούτσια που θα σε συνοδεύσουν στην πιο σημαντική ημέρα της ζωής σου. Η συλλογή του 2020, «Crystal Gardens», είναι εμπνευσμένη από τους Κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας και αντανακλά τον βοτανολογικό τους πλούτο μέσα από τη δημιουργική διακόσμηση των παπουτσιών και τη μεγάλη ποικιλία σε χρώματα και σχέδια. Η Κατερίνα ήθελε πάντα το atelier της να βρίσκεται στο κέντρο αλλά να έχει ένα πιο μποέμ στιλ, έτσι διάλεξε την Αγίου Δημητρίου γιατί της θυμίζει κάτι από Μονμάρτη. Σκέφτομαι ότι αν η Αθήνα ντυνόταν νύφη, μάλλον θα φορούσε ένα γυναικείο τσαρούχι με τακούνι, όπως αυτό που έφτιαξε για τη Σμαράγδα Καρύδη στην παράσταση «Του Κουτρούλη ο Γάμος».

Αγ. Δημητρίου 26, 2130052111, eshop: savranicreations.gr, FB: Savrani Creations, Insta: katerina_savrani

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice