Άντρας και γυναίκα στέκονται με γυρισμένη πλάτη όρθιοι σε παραλία, τυλιγμένοι με μια πετσέτα
Anaskela, οι ελαφριές πετσέτες από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια
Fashion

Anaskela: Δύο γυναίκες μετατρέπουν πλαστικά μπουκάλια σε πετσέτες

Η Melissa κι η Jana, ελληνίδες που ζουν στο εξωτερικό, σχεδίασαν την πετσέτα που θέλουμε όλοι στην παραλία, το γυμναστήριο, το ταξίδι.

Η Melissa και η Jana είναι οι ελληνίδες που κρύβονται πίσω από το brand Anaskela και τις ντιζαϊνάτες πετσέτες από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια.

Πρώτα τις είδα στο Instagram, μετά στην παραλία και τώρα όλοι μιλάνε πλέον για τις πετσέτες Anaskela. Κι αν τα έντονα, φωτεινά τους χρώματα είναι αυτά που θα τραβήξουν το μάτι σου, η σύνθεση, η υφή και το σχεδόν ανύπαρκτο βάρος τους θα τις βάλουν κατευθείαν στην καρδιά σου -ή μάλλον την τσάντα σου. Κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια, είναι ιδανικές για πολλές χρήσεις και οφείλουμε την ύπαρξή τους σε δύο ελληνίδες με φαντασία και οικολογική συνείδηση.

Η Melissa και η Jana μεγάλωσαν στην Αθήνα και ζουν πλέον στο εξωτερικό. Η αγάπη τους για την Ελλάδα όμως, το ελληνικό καλοκαίρι και τις παραλίες δεν έφυγε ποτέ κι έτσι όταν συνάντησε την ανάγκη τους για ένα ύφασμα που θα τους έκανε τη ζωή πιο εύκολη, γεννήθηκε το Anaskela. Πάμε να τις γνωρίσουμε καλύτερα;

Είναι μάλλον προφανές αλλά θα ρωτήσω: Γιατί anaskela;
Ένα καλοκαιρινό βράδυ με φίλους, μετά από ένα ωραίο γεύμα και ίσως λίγο παραπάνω τσίπουρο, είχαμε μια συζήτηση για την ελληνική γλώσσα και το πλούσιο λεξιλόγιο της. Υπάρχουν λέξεις και έννοιες που παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες και αυτό πυροδότησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ φίλων, Ελλήνων και ξένων. Ξαπλωμένοι παρατηρούσαμε τα αστέρια που πέφτουν όταν κάποιος ανέφερε την λέξη ανάσκελα, μία καθαρά ελληνική λέξη, για να περιγράψει αυτό που κάναμε εκείνη την στιγμή. Την στιγμή που άκουσα την λέξη, ήξερα ότι είχαμε βρει το όνομα μας. Έστειλα μήνυμα στη Jana, παρότι καθόταν ακριβώς δίπλα μου! Μας άρεσε γιατί είναι παιχνιδιάρικη σαν λέξη και πρωτότυπη όπως τα προϊόντα μας. Επίσης είναι σημαντικό για εμάς ότι προφέρεται εύκολα ακόμα και αν δεν μιλάς ελληνικά. Οπότε, Anaskela!

Πολλές φίλες ονειρεύονται να δουλέψουν μαζί, λίγες το καταφέρνουν. Ποιο είναι το μυστικό σας;
Με την Jana μεγαλώσαμε μαζί στην Αθήνα και ήμασταν αχώριστες μέχρι που φύγαμε για σπουδές. Υπήρξε μεγάλη απόσταση αφού η Jana πήγε για σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο και εγώ στην Αμερική, όμως υπήρχε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας η πιθανότητα να δουλέψουμε μαζί. Έτσι κατα καιρούς αναζητούσαμε ιδέες και τρόπους συνεργασίας. Το καλοκαίρι του 2018 χρησιμοποιούσα λεπτές πετσέτες για το γυμναστήριο που ήταν τέλειες καθώς αναδιπλώνονταν στην παλάμη του χεριού μου και ήταν εξαιρετικά απορροφητικές. Σκέφτηκα πόσο πρακτική θα ήταν μία πετσέτα μεγαλύτερη, για την παραλία και κατάλαβα ότι χρειαζόμουν ένα προϊόν που δεν υπήρχε. Πήρα τηλέφωνο την Jana ενώ ήμουν στη Σκιάθο και της είπα την ιδέα μου. Ενθουσιάστηκε. Βλέπεις ως μητέρες και οι δύο, πάντα ψάχνουμε αντικείμενα που κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, χωρίς να χάνουμε το μίνιμαλ στιλ που μας εκφράζει. Επιπλέον, είμαστε εξίσου αφοσιωμένες στο περιβάλλον και στη διατήρηση των παραλιών και του ωκεανού καθαρών, οπότε από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε ήταν πολύ σημαντικό για εμάς να διασφαλίσουμε ότι τα υλικά και η διαδικασία θα ήταν σύμφωνα με αυτές τις αξίες. Το υλικό για το προϊόν μας το βρήκαμε μετά από πολύ έρευνα και σκληρή δουλειά όμως είμαστε πολύ περήφανες για αυτό.

Κοπέλα όρθια με γυρισμένη πλάτη τυλίγεται με πετσέτα, πάνω σε βράχο

Ποια είναι η φιλοσοφία σας;
Ο ιδιαίτερος σχεδιασμός, η λειτουργικότητα και η βιωσιμότητα των προϊόντων μας. Αυτά βρίσκονται πίσω από όλα όσα κάνουμε.

Το upcycling έχει αρχίσει να γίνεται μέρος της ζωής μας πλέον. Αλλά πλαστικά μπουκάλια που μετατρέπονται σε πετσέτες, πώς λειτουργεί αυτό;
Η πετσέτα μας είναι μια μικροΐνα φτιαγμένη από επαναχρησιμοποιημένα πλαστικά μπουκάλια. Επιλέξαμε αυτόν τον συγκεκριμένο συνδυασμό γιατί κρατά τα πλαστικά μπουκάλια μακριά από τις χωματερές και τον ωκεανό, ενώ πληροί και τα κριτήρια λειτουργίας μας κάνοντας την πετσέτα εξαιρετικά απορροφητική, ελαφριά και συμπαγή.

Η διαδικασία είναι αρκετά τεχνική, αλλά με απλά λόγια: τα μπουκάλια PET (πλαστικά) συλλέγονται, καθαρίζονται και διασπώνται σε σφαιρίδια που στη συνέχεια λιώνουν και γίνονται ανακυκλωμένες ίνες πολυεστέρα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του υφάσματος μας.

Ακόμα και η εκτύπωσή μας είναι φιλική προς το περιβάλλον. Ο συμβατικός τρόπος απαιτεί μεγάλες ποσότητες χρωστικών και παράγει πολλά λύματα, τα οποία τελικά καταλήγουν να μολύνουν τις υδάτινες οδούς, τις λίμνες, τις θάλασσες και τους ωκεανούς μας. Οι πετσέτες Anaskela όμως εκτυπώνονται ψηφιακά, με χρωστικές που δεν περιέχουν διαλύτες και ψεκάζονται πάνω στο χαρτί μεταφοράς σε λεπτό στρώμα. Αυτό σημαίνει ότι το χαρτί μεταφοράς μπορεί να ανακυκλωθεί, δεν απορρίπτονται λύματα και η κατανάλωση νερού είναι πολύ χαμηλή.

Άντρας και γυναίκα ξαπλωμένοι πάνω σε πετσέτες στην παραλία

Αλήθεια, γιατί επιλέξατε να δημιουργήσετε πετσέτες;
Ουσιαστικά, από αναγκαιότητα. Όπως ανέφερα και πριν η ιδέα ξεκίνησε από τις λεπτές πετσέτες γυμναστηρίου και το γεγονός ότι δεν υπήρχαν αντίστοιχες πετσέτες για την θάλασσα. Αλλά και ως μητέρες ξέραμε ότι η χωρητικότητα στη βαλίτσα και στην τσάντα θαλάσσης είναι πολύ σημαντική. Ειδικά όταν πας στην παραλία όπου το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να κουβαλάς μια ογκώδη, βρεγμένη, βαριά πετσέτα. Τόσο εγώ, όσο και η Jana νιώσαμε ότι το προϊόν που οραματιστήκαμε ήταν κάτι που εμείς οι ίδιες είχαμε ανάγκη! Και δεν ήταν μόνο η χωρητικότητα! Όταν αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την πετσέτα Anaskela, θέλαμε να είναι μια travel πετσέτα πολλαπλών χρήσεων. Δηλαδή με μία αγορά να έχεις πετσέτα για τη θάλασσα, τη yoga, τον διαλογισμό, το πικνικ στο πάρκο, μία εκδρομή στο βουνό ή ένα Σαβ/κο με ιστιοπλοϊκό. 

Ποια είναι η έμπνευση για τα σχέδια και τα χρώματα που σχεδιάζετε;
Κυρίως η Ελλάδα και όλα τα μοναδικά στοιχεία της. Η φύση, το κλίμα, η αδιαμφισβήτητη ομορφιά της είναι όλα όσα νοσταλγούμε ζώντας μακριά. Η θάλασσα, η άμμος, τα βράχια, ένας μικρός απομονωμένος όρμος, ένα μοναχικό ελαιόδεντρο σε έναν λόφο - με αφηρημένο τρόπο, όλα τα στοιχεία και οι αναμνήσεις που έχουμε από την Ελλάδα υπάρχουν στα μοτίβα μας. Η Jana ζει στο βροχερό Ηνωμένο Βασίλειο και εγώ στο Κατάρ με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και την ανυπόφορη ζέστη, οπότε μας αρέσει να σκάβουμε φωτογραφίες από την Ελλάδα για έμπνευση, πολλές από τις οποίες μπορείτε να δείτε και στα social media μας.

Κοπέλα όρθια σε παραλία, με πετσέτα τυλιγμένη στα μαλλιά της

Υπάρχει και παιδική εκδοχή της πετσέτας! Υπάρχει κάποιο σχόλιο που ακούσατε από παιδιά για τα προϊόντα σας και σας έμεινε;
Το αγαπημένο μου σχόλιο ήταν απο τον γιο μιας φίλης, ο οποίος ήρθε και μου είπε «λατρεύω την πετσέτα Superman», εννοώντας την Cove Red!

Τι άλλο ετοιμάζετε τώρα; Μπορεί να δούμε κι άλλα προϊόντα εκτός από πετσέτες;
Πάντα συζητάμε τρόπους ανάπτυξης της εταιρείας και ενδεχομένως νέα προϊόντα, αλλά γνωρίζουμε καλά ότι είναι πολύ σημαντικό να μένουμε επικεντρωμένοι στις πετσέτες μας και να προσπαθούμε διαρκώς να βελτιωθούμε. Εάν εισάγουμε ένα νέο προϊόν, θα είναι στην ίδια γραμμή με τις πετσέτες μας με τη βιωσιμότητα και την πρακτικότητα ως πυρήνα. Προς το παρόν, δουλεύουμε τη συλλογή SS2021 και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με το αποτέλεσμα, οπότε μείνετε συντονισμένοι!

Πείτε μου τρία πράγματα που αγαπάτε στο ελληνικό καλοκαίρι...
Αυτό είναι εύκολο!
Την ανεμελιά!
Τα απογεύματα στην παραλία, όταν όλοι ξεκινούν να φεύγουν και η θάλασσα ηρεμεί που τα χρώματα είναι μοναδικά.
Την «ένδυση» φυσικά, ξυπόλυτες με ένα μαγιό και φυσικά μία πετσέτα Anaskela!

Άντρας καθιστός πάνω σε απλωμένη πετσέτα στην παραλία

Οι τρομερές αυτές ταξιδιωτικές πετσέτες είναι διαθέσιμες στο eshop anaskela.com και σε επιλεγμένα καταστήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 
Instagram: _anaskela_ , Facebook: AnaskelaOnTheBeach

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice